Scântei la dezbaterea Legii Minelor şi a Petrolului

Cristina MihalaŞcu
Ziarul BURSA #Politică / 17 iunie 2009

La dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor în privinţa modificării Legii Minelor şi Petrolului, a avut loc un schimb dur de replici între partidele politice PNL şi PSD, care s-au învinuit pentru conţinutul acestor legi.

Viceliderul PNL, Eugen Nicolăescu, l-a acuzat pe preşedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, că face campanie electorală prin completarea şi modificarea celor două legi care instaurează un nou sistem de calcul al redevenţelor miniere ce revin statului.

"Legile Minelor şi Petrolului, pe care noi le-am adoptat la guvernare, aduceau încasări de sume importante pentru stat, noua sa formă însă, va duce pierderi mari la buget şi se pare că nu se vrea deloc binele ţării, iar domnul deputat face campanie electorală cu propunerile sale", a de­clarat deputatul Eugen Nicolăescu.

Preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii a ripostat şi a atras atenţia că declaraţia oponentului său politic este o dovadă de "ipocrizie şi falsitate în mesaje", deoarece forma modificată a legilor nu aduce pierderi, din contră, ea "aduce câştiguri de 200 de milioane de lei".

"În momentul în care OUG 101 a fost dezbătută în Comisie aţi refuzat sistematic să fiţi prezent şi nu înţeleg cum puteţi spune că statul pierde, când el a pierdut prin încheierea de contracte petroliere care, în nota de fundamentare, specificau extragerea a zero tone de ţiţei, când în realitate era vorba de 278 de milioane de tone, cum a fost cazul Sterling", a replicat deputatul Iulian Iancu.

Modificarea Legii minelor nr. 85/2003 şi a petrolului nr. 238/2004 se referă la stabilirea unei modalităţi unitare şi echitabile de calcul a redevenţelor, astfel încât statului să-i revină un procent mai mare din activitatea de exploatare a resurselor minerale.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a modificat sistemul de calcul al redevenţelor pentru substanţe nemetalifere, pentru roci utile şi săruri haloide, însă nu şi redevenţele pentru petrol şi gaze, prin modificarea OUG 101/2007, aprobată în Guvern, pe 8 aprilie 2009. Astfel, dacă prin OUG 101/2007, statul primea o cotă-parte de 10% pentru substanţele nemetalifere, acum va primi echivalentul în lei a 0,70 euro, pe unitatea de producţie minieră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb