Scapă planeta de sub control? Chiar în acest an?

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 21 noiembrie

Sorin Rosca Stanescu

Identificându-se până în vârful unghiilor cu Maica Rusia, Vladimir Putin stabileşte cu de la sine putere noi reguli în dreptul internaţional. Prin care statul agresat devine agresor şi unui atac cu arme convenţionale i se poate răspunde în baza unui decret prezidenţial cu un contraatac atomic. Nebunia se desfăşoară cu o asemenea viteză, încât angajamentul lui Donald Trump de a transforma Statele Unite în porumbelul păcii este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării.

Este un punct de ruptură. Între perseverarea într-o direcţie globalistă şi revenirea la o lume de tip suveranist. Între pace şi război. Cronometrul sfârşitului, cronometrul apocalipsei a început să ticăie, declanşat fiind de două decizii. O decizie luată de Joe Biden, de a permite utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune, pentru a lovi în profunzimea teritoriului Federaţiei Ruse bazele militare de unde sunt lansate atacuri împotriva statului agresat, precum şi de decretul prezidenţial semnat de Vladimir Putin, care permite un contraatac nuclear la un atac cu arme clasice. Lucrurile sunt ceva mai complicate, în sensul că atât Marea Britanie, în privinţa rachetelor cu rază lungă de acţiune, cât şi Germania, în ceea ce priveşte blindatele livrate către Ucraina, şi-au dat un acord similar. În plus, şi despre asta se vorbeşte mai puţin sau aproape deloc, Statele Uite i-au permis Ucrainei să utilizeze şi sistemul minelor antipersonal cu bile, pe care l-a pus la dispoziţia Kievului. Rusia consideră aşadar că prin aceste măsuri este supusă unui "atac existenţial" şi, ca atare, se autolegitimează pentru a răspunde printr-un atac atomic. Vladimir Putin, ceea ce este mai grav şi ne priveşte şi pe noi, pune semnul egalităţii între deciziile luate la Washington, Londra şi Berlin şi participarea în mod direct la război a Pactului Nord-atlantic. Redefinind regulile războiului, nu suflă niciun cuvânt despre faptul deosebit de grav că prin participarea Belarusului şi mai nou prin participarea militarilor nord-coreenilor în număr din ce în ce mai mare, Moscova şi nu Kievul a internaţionalizat acest război. Undeva în spate există desigur şi argumentul ignorat cu bună ştiinţă de statele occidentale că o serie de decizii succesive NATO au încălcat rând pe rând liniile roşii trasate prin acordurile cu Moscova, în primul şi în primul rând prin extinderea accelerată a NATO, a spaţiului de manevră al organizaţiei, fără a mai respecta cordonul de securitate solicitat de Moscova.

Situaţia este aşadar în această parte a lumii mult mai complexă decât lasă să se înţeleagă pe de-o parte retorica Occidentului, iar pe de altă parte retorica Moscovei. În celălalt spaţiu geografic din proximitatea Europei, în Orientul Apropiat, lucrurile, în loc să se simplifice, se complică. Confruntat cu o agresiune sângeroasă, declanşată de teroriştii Hamas pe teritoriul statului israelian, Benjamin Netanyahu, în consens cu responsabilii guvernamentali şi militari, au decis recurgerea la represalii extrem de dure, care creează o criză umanitară atât în Gaza, aflată sub conducerea politică Hamas, cât şi în Liban, unde o altă organizaţie, Hezbollah, joacă deseori rolul decisiv în raport cu Israelul. Şi cum atât Hamas şi Hezbollah, cât şi organizaţia Houthi din Yemen sunt finanţate de către Teheran, iată că şi acest conflict se extinde efectiv pe o arie geografică din ce în ce mai mare.

În fine, dacă situaţia nu era şi aşa destul de complicată, ea s-a complicat şi mai mult prin viteza şi eficienţa cu care s-a dezvoltat BRICS, care în prezent îi are drept membri şi suporteri pe toţi cei care au fost lăsaţi în urmă sau pe dinafară de statele UE, precum şi de statele care compun celelalte organizaţii economice ale lumii, în epicentrul cărora se află Statele Unite.

Ei bine, administraţia Trump, care nu se va instala decât în 20 ianuarie, este în prezent confruntată cu toate aceste probleme extrem de grave şi, pe zi ce trece, devine tot mai greu să-şi poată onora angajamentele. În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, cu toate circumstanţele pe care le-am enumerat mai sus, o soluţie de rezolvare pare mai simplă, cu condiţia ca Vladimir Putin să nu se precipite utilizând arsenalul nuclear şi ca alte circumstanţe, cum ar fi de pildă escaladarea generată de Coreea de Nord a numărului de militari angrenaţi în războiul anti-ucrainean până la 150.000 de persoane, şi de asemenea cu condiţia ca Ucraina să nu atace cu rachete cu rachete cu rază lungă de acţiune facilităţile civile ale Federaţiei Ruse. Numai că, de ceva vreme încoace, cele două conflicte militare trebuie analizate în interconexiunea lor şi nu separate pur şi simplu în plan diplomatic unul de altul.

De altfel, Washingtonul este şi el supus unor contradicţii, şi mă refer în mod explicit la planurile vizate de viitoarea administraţie Trump. Trump este gata să negocieze în forţă şi până la capăt o încetare a războiului din Ucraina, chiar şi în baza principiului neonorant sau chiar dezonorant conform căruia pacea ar putea fi obţinută contra teritorii şi contra angajamentului statelor NATO că Ucraina nu va admisă în organizaţie un anumit număr de ani. Aşadar politica lui Trump în Europa este flexibilă. În schimb, politica sa şi a principalilor săi colaboratori în Orientul Apropiat este inflexibilă, mai ales în ceea ce priveşte Iranul şi facilităţile atomice ale acestuia. Acolo pacea trece inevitabil prin Teheran, iar Teheranul, în urma tatonărilor pe care echipa Trump le face în prezent, ar putea fie să semneze un nou tratat legat de proiectele atomice ale Iranului cu celelalte mari puteri nucleare, fie să fie supus unui atac armat, probabil aerian, de mare anvergură, dar şi de natură să inflameze întreaga lume non-NATO.

Şi iată cum, inevitabil, ajungem astăzi la celălalt personaj aflat în capul mesei, Xi Jinping, care în numele Chinei, dar şi în numele statelor BRICS, dar chiar şi în numele statelor non-BRICS, care într-o formă sau alta se confruntă cu Occidentul, va încerca la rândul său să impună o soluţie la nivel global. Aşadar demersurile lui Donald Trump, încă de pe acum, cu mult timp înainte ca echipa sa să se instaleze la Casa Albă, trec inevitabil şi pe la Beijing.

Statele Unite încearcă să-şi marcheze teritoriul în plin globalism, promovând o lume deglobalizată, dar negociind cu celelalte mari puteri decizii cardinale la nivel global.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Daca trasezi cu un marker cat a inaintat Nato spre est,si cat a inaintat Rusia spre vest,ramai uimit

    1. Nu ziceau mujicii, "neamestec in treburile interne ale statelor"? Nu e treaba mujiciei, daca Ucraina, Moldova sau Georgia vrea sa adere la UE sau NATO.

      Daca trasezi cu un marker cat a inaintat mujicia in toate directiile din 1400 de a ajuns pana in Basarabia si la Oceanul Pacific, ramai uimit. Naiba stie cum "pacifistii astia mujici" de la "atata aparare" au ajuns sa calareasca aproape toata Europa de est si Asia

      NATO e organizatie defensiva dar avanseaza. Aici e smecheria. Biden da drumul la utilizarea bombelor cu raza suficienta de actiune pentru a lovi Rusia dar nu escaladeaza. Trebuie sa ai cu tine in permanenta dictionarul limbii occidentale (democratice adica) ca sa poti intelege mesajul. La fel si dreptul international. Daca nu ai dictionarul special pentru intelegerea si interpretarea acestui drept, nu întelegi absolut nimic.

      Adica putin care invadeaza cu arme de toate felurile permise si nepermise si omoara tot ce prinde e porumbel alb. Ucraina cand ataca cu rachete cu raza ceva mai lunga e escaladare. Si culmea - nu da in blocuri, gradinite, maternitati, cafenele ...

      Esti un habarnist ca toti trolii de pe aici...Cum Inainteaza NATO daca tarile respective FAC CERERE sa fie incluse in alianta? Nu invadeaza NATO tarile respective ci, ele fac cerere de aderare. Nici atata lucru nu pricepeti?...Deci Polonia, tarile Baltice, Cehia, Romania, Bulgaria, pana si culmea hungaristanul si Slovacia care acum sunt cu Putler in suflet au facut cerere pentru aderarea la NATO? Nu au mai vrut cu mujicii ci cu NATO!!!!

      Cum nu am dictionarul special nu pot întelege nimic. Iar dictionarul e scump. Pentru ca e cu drepturi de autor. Si asta cu drepturile de autor e grava rau. Ca SUA îti face un proces chiar daca nu esti pe teritoriul lor. Ce vrei ca dovada mai solida ca "invadatorii" nu sînt aia aratati cu degetul dinspre vest spre est, ci cu totul altii.

      Sa intri in NATO e greu, ai de indeplinit n conditii, si dup-aia costuri mari minim 2% din pib pt armata, o intreaga bataie de cap. Cine face cerere, nu o face pt ca e roz, ci pt ca fara nato se simt in pericol. fata de rusi.

      a inaintat nato behehe. unde? in Romania? in Finlanda? Suedia? sunt tarile astea vreun pericol pt rusia? pt rusia nucleara? nope.

      e chiar invers. 

      De fapt Romania a fost obligata sa intre în NATO ca sa aiba acces la UE. E clara treaba : NATO 2004, UE 2007. Dar NATO nu e o organizatie ofensiva si prin consecinta nu avanseaza. Inca o data : un novice în ale limbajului "democratic" occidental, fara dictionar special nu se descurca de nici o culoare. Dar cu timpul începi sa-l descifrezi. Folosind metoda denumita "e chiar invers".

      Tu nu ai nici macar o "bruma" de inteligenta:-)

    Se intimpla ceea ce va tot povestesc de doi ani si mai bine .Rusia nu poate lovi nuclear Ucraina care poate raspunde in acelasi fel sau inscenind un accident nuclear chiar in Kursk sau la una dintre centrale nucleare stiute de noi toti .Singura speranta a Rusiei este obtinerea Donbas si Luhansk acolo unde cistiga teren si transformarea Pen. Crimeia intr-un teritoriu separat de Ucraina dar si de Rusia care sa nu adere la NATO. Ucraina nu poate fi invinsa atita timp cit armata ei devine cea mai mare forta militara din regiune .Rusia doar ameninta si asta o face inca de la inceput .Germania va inlocui America daca Trump se va retrage .Deja Germania are un milion de militari pregatiti si echipati iar Europa ,ca un intreg ,a antrenat alte citeva sute de mii de ucrainieni ce vor intra in caz de nevoie in lupta .Trump are in fata multiple probleme imposibil de rezolvat ceea ce confirma ideea pe care o tot zic atasata oferirii mandatului prezidential lui Trump prin numirea doamnei Harris ca si concurent.

    1. Foarte interesant sa pui pe acelasi plan Ucraina si Rusia. Si mai interesant e sa crezi ca vreun european va lasa Ucraina sa devina "cea mai mare forta militara din regiune". Si agricola în acelasi timp. Cam hazardat "planul" asta. Si cu foarte putine sanse de reusita.

      Normal ca nu-s pe acelasi plan. Unii sunt agresori barbari carora nu le pasa de de vietile propriilor oameni, ceilalti sunt cei care se apara cum pot si ei si tind catre civilizatie si siguranta UE + NATO. Odata intrati, armata lor experimentata va fi si a europei, asa ca - de ce sa nu-i antrenam?

      Care Europa?!?! Aia in care tractoarele agricultorilor blocheaza Bruxelul tocmai pentru ca marile centrale comerciale care aprovizioneaza supermatketurile europene cumpara din Ukraina, creând astfel un efect de dumping comercial si social? Interesant. Cam hazardat planul asta cu antrenamentul. Planul asta seamana mult cu a face sa intre lupul paznic la oi. Fara sa mai vorbim de istoria recenta comunista a Ucrainei, care nu e straina deloc de cea a Rusiei sovietice. Istorii care au cam mers mâna în mâna.

      sa-ti fie frica de ucraina in nato sau ue e ca si cum ti-ar fi frica sa-l aduci pe messi la steaua desi a facut el cerere. au pamant fertil si au armata in stare sa se bata cu rusii. da vad unde-i problema sa-i avem in nato si eu.

      Asta cu protestele e jumate fake, dar oricum asa e in democratie - ai voie sa protestezi - rusii n-au cum sa priceapa asta.

    Toată lumea normală a înțeles de la început că teritoriile ocupate de ruși în Ucraina nu vor mai fi recuperate. Mortul nu se mai întoarce de la groapă.

    In logica asta, a continua să susții regimul Zele cu armament e o inepție. Sunt de o ipocrizie incredibilă cei care au provocat acest război nenorocit încă din 2014 când cu lovitura de stat de la Kiev. Atunci sinistra Victoria Nuland, care împărțea alimente:) manifestanților, a avut gura spurcata. A spus ad litteram: Fuck UE. Și la asta s-a ajuns. 

    Plus că amenințarea cu nucleara a rușilor e reală, nu blufeaza. Așa că subiectul Ucraina va fi închis de Trump. Zele va spune ca în povestea porcarului de Andersen: Augustine, ce-ai făcut, ai pierdut tot ce-ai avut.

    Buba mare rămâne Orientul Mijlociu. Același Trump e sprijinitorul necondiționat al lui Bibi.  

    1. Numai ca pompa începe sa se gripeze. Si asta din cauza dolarului. Si mai ales à "dolarului european" care începe sa dea semne de slabiciune.

      Numai eu nu înțeleg că putlerismul se va termină în faliment și mizerie veșnică pentru sovieticii miei.

      Numai eu nu înțeleg că putlerismul se va termină în faliment și mizerie veșnică pentru sovieticii miei.

      P.S. Iar a venit comunistul sovietic de mine la moderare comentarii. : 

    UE(Germania ) a avut nevoie de cel putin 3 ani o data cu inceperea conflictului din Ucraina (evident Putin s-a grabit spre a nu permite acasta) spre a-si reface structurile militare si de a inarma Europa spre a putea recupera Imperiul platind Americii gazul lichefiat si o parte din armamentul necesar important dovedit eficace in lupta obligind astfel SUA sa ajute cu peste 50 de miliarde de dolari Ucraina .Acum motivul pentru care Germania nu se putea inarma a disparut iar alte miliarde peste miliarde sunt oferiti prin PNRR inarmarii cu tehnologia militara complementara obtinuta doar din tehnologia noua atasata si cumparata din UE conform noii legislatii aparute .Trump a fost necesar Americii care isi poate motiva desprinderea de Ucraina ceea ce aduce UE exact in pozitia economica si militara dorita .Trump nu a cistigat mandatul decit in masura in care Biden i-a oferit un competitor potrivit .Dealtfel la intilnirea recenta de la Casa Alba cu Biden Trump mai ca nu ii multumea neintelegind cite probleme va avea de rezolvat in viitor .Totul s-a vazut foarte clar .Acum Germania si intreaga forta a UE este pregatita sa raspunda Rusiei lui Putin ce nu a putut sa inainteze timp de trei ani decit distrugind totul la ras .Refacerea Ucrainei va oferi UE ,timp de zeci de ani , implicarea mult asteptata .Germania va reface de la zero intreg sistemul energetic ucrainean dupa ce el va fi distrus de Rusia revansarda .Romania ,Ucraina si Rep .Moldova vor deveni , grinarul Europei si entitatile statale ce vor creea bunastarea tuturor atunci cind facem referire la alimente totul suprapus peste puterea armata a Trilateralei create de catre Iohannis devenind o imensa forta militara .Planul devenit acum realitate a inceput o data cu anul de gratie 1989 si el este pe cale sa se realizeze ca etapa .

    1. Romania ESTE in Schengen...mai verifica: "both Romania and Bulgaria joined the Schengen Area partially through air and sea on March 31, 2024" :-)

      Ca si cum am fi in anii '50. Mai ramâne sa vina un american pe nume Marshall si treaba devine oabla si luam istoria de la capat. De data asta bagand in plan si estul Europei care atunci a fost lasat de occidentul "democratic" sa se descurce cum o putea. Planul asta mi se pare cam hazardat.

      vorbesti prostii , ca altceva nu stii !

    NATO i-a provocat prin extindere si baze militare in coasta Rusiei , la ce se asteptau ?

    1. Păi da - fiind constant provocați au dus granițele Moscoviei la gurile Dunării și la insula Sahalin. Eternele "victime" :).

    Escrocii nebunului de Putin,vin cu argumente mincinoase,sa justifice ca de fapt ucrainieni sunt agresorii,nu rusii.Trebuie sa fi cretin sa accepti asemenea argumente mincinoase.USA etc.au gresit dupa anexarea Crimeii,prin tacerea lor,care a fost un accept tacit.

    1. Putin e un guru si are un cult, cum avea hitler, cum are si trump.

      Putin noi rusii(si putleristii) suntem superiori ca avem religie, suntem familisti , antilgbtq, vestul e decadent.  

      sau hitler nemtii sunt rasa ariana,superioara, evreii sunt sub oameni trebuie exterminati. 

      trump cu emigrantii, pusi in lagare ,ca manaca pisici si caini pedeapsa cu moartea pt emigrantul ce omoara un american, plus religia, noi maga suntem crestini, antiavort democratii sunt "woke", nebuni, lunatics. negrii sunt oameni inferiori ce lucreaza black jobs. emigrantii sunt dusmanul poporului 

      deci culturi, care apeleaza la emotiile urmaritorilor nu la ratiune. e o diferenta. aparteneta la asa un cult iti da o emotie , o stare asa de superioritate fata de vestul decadent si lgbt ist, iti da un scop in viata, lupta pt credinta, pentru NORMALITATE, pt SUVERANITATE. Toate astea sunt emotii nu ratiuni. ca rational dc incepi sa gandesti nu da 1 cu 1 fac2. dar nu vor sa mai fie rationali. au un scop , o lupta, un lider "puternic", au o superioritate. 

      pana incep sa se trezeasca la realitate, ajunge unul sa zica, imparatul e gol! cum a fost la ceasca. a strigat primul in piata huooo , si gata, s-a dus aura de guru- ma uite ca imparatul ceasca e de fapt gol.  

      ca si ceeasca a fost un guru cu cult dragilor. fiul cel mai iubit al poporului, atotstiutorul care ne pazeste de capitalistul cel rau si de vestul cel rau. si azi sunt membri ai cultului ceasca ce deplang vremurile cand eram "cineva" , cei mai buni, aveam indutsrie, agricultura. de fapt mai totul submediocru, neinstare sa concureze cu piata libera, ca de-asta s-a si prabusit asa repede marea industrie si agricultura romaneasca dupa revolutie. si incet incet s-a reconstruit. da , dar aveam pe unul guru care ne spunea ce buni si performanti suntem.  

      excrocii nebunului de putin incearca sa justifice. incearca sa justifice rational niste decizii luate emotional. (noi suntem in cultul lui putler, deci putler nu poate fi agresorul ci victima).  

      la fel cum nu-i convingi rational pe cei din cultul lui ceasca ca e mai bine azi, cand esti liber si ai de toate. imediat incep cu argumentele, aveam marochinarie, paine cu apa si cu zahar. wtf?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb