SCENARIUL THOMSEN-VELCULESCU PARE SĂ NU MAI FIE DE ACTUALITATE Surse: Europenii vor debloca fonduri de 11 miliarde euro pentru Grecia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2016

Surse: Europenii vor debloca fonduri de 11 miliarde euro pentru Grecia

Creditorii internaţionali ai Greciei se pregătesc să decidă acordarea unei tranşe de 11 miliarde de euro (12,3 miliarde de dolari) Atenei, după ce autorităţile vor finaliza cu succes evaluarea programului de asistenţă financiară, conform Bloomberg.

Fondurile vor fi folosite pentru achitarea facturilor restante din ţară şi pentru acoperirea unor datorii externe, inclusiv pentru rambursarea a 2,3 miliarde de euro către BCE, în iulie, potrivit unui proiect de raport al Comisiei Europene privind programul economic al Greciei, obţinut de Bloomberg News.

Informaţia vine după mai multe luni în care viitorul Greciei era incert, în condiţiile în care negocierile dintre oficialii eleni şi creditorii internaţionali nu au reuşit să ducă la o înţelegere privind alocarea unei tranşe din împrumutul de 86 de miliarde de euro obţinut anul trecut de Atena.

Mai mult, la finele săptămânii trecute, preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, s-a declarat încrezător că Grecia şi creditorii săi internaţionali vor ajunge astăzi la un acord privind reducerea datoriei Atenei, în carul unei reuniuni care analizează progresele realizate de Grecia în implementarea măsurilor de austeritate şi a reformelor convenite.

Toate aceste evoluţii au loc după ce, în luna aprilie, WikiLeaks publica un document despre care afirma că este transcrierea unei convorbiri telefonice care ar fi avut loc în 19 martie, între Poul Thomsen - şeful pentru Europa al FMI, şi Delia Velculescu - şefa misiunii FMI în Grecia.

Conform WikiLeaks, cei doi oficiali păreau să evoce perspectiva unei posibile intrări a Greciei în incapacitate de plată concomitent cu referendumul din Marea Britanie pe tema ieşirii din UE, pregătit să aibă loc în 23 iunie. WikiLeaks scria că Thomsen şi Velculescu au analizat ce strategie ar trebui să adopte în negocierile cu Atena, iar şeful pentru Europa părea să favorizeze ameninţarea cu o catastrofă financiară, ca să-şi forţeze partenerii de dialog, pe europeni în special, să ia o decizie. La rândul său, Delia Velculescu pare să-şi fi exprimat acordul cu privire la faptul că FMI "are nevoie de un eveniment", însă nu ştia "care va fi acela".

Presupusa discuţie a avut loc în condiţiile în care FMI nu şi-a dat acordul pentru planul de ajutor obţinut de Grecia în 2015, întrucât negocierile erau blocate din cauza neînţelegerilor privind reforma pensiilor şi reforma fiscală.

Guvernul grec a cerut explicaţii FMI în urma celor publicate de WikiLeaks, dorind să ştie dacă poziţia oficială a Fondului este cea scursă în presă. FMI a reacţionat: "Nu facem comentarii pe marginea unor informaţii ajunse publice neoficial sau pe tema unor presupuse rapoarte despre discuţii interne. Noi am spus clar ce credem că este necesar pentru a găsi o soluţie durabilă la problemele economice cu care se confruntă Grecia, o soluţie care să pună Grecia pe calea unei creşteri de durată, susţinute de o serie de reforme credibile care să fie însoţite de o reeşalonare a datoriei din partea partenerilor europeni".

Scenariul celor doi oficiali FMI pare că nu mai este de actualitate acum, ceea ce s-ar putea datora faptului că WikiLeaks a devoalat planurile instituţiei creditoare în privinţa Greciei.

Menţionăm că, la data de 22 mai, Grecia a adoptat noi măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali ca precondiţie pentru acordarea unor noi tranşe de împrumut, printre care şi un mecanism de corecţie automată în caz de derapaj bugetar şi măsuri suplimentare pentru accelerarea privatizărilor şi majorarea impozitelor indirecte.

Creditorii internaţionali i-au cerut Greciei să obţină un excedent primar (care nu include costurile cu serviciul datoriei) de 3,5% din PIB în 2018.

Moscovici: Grecia a depăşit o etapă cheie prin adoptarea de noi măsuri de austeritate

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, a apreciat, ieri, că Grecia a depăşit o "etapă cheie" prin adoptarea de noi măsuri de austeritate şi a pledat pentru un acord care să permită deblocarea de credite pentru ţară, transmite AFP.

"O etapă cheie a fost depăşită... spre încheierea primei etape a programului cu Grecia", a explicat comisarul european, la Paris. "Sper şi doresc să se ajungă la un acord la reuniunea de marţi (n.r. - astăzi) a Eurogroup. Condiţiile sunt, în mare parte, îndeplinite", a adăugat Moscovici, potrivit Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb