Schema de minimis privind incomingul se află spre avizare la Consiliul Concurenţei a afirmat ieri, în cadrul unei dezbateri organizată de Alianţa pentru Turism, Tudoriţa Lungu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
"Schema de ajutor de minimis e la nivelul avizului la Consiliul Concurenţei. Conform oricărei scheme de minimis, proiectul de act normativ merge pe circuit, se avizează de ministere şi apoi este trimis la Consiliul Concurenţei", a afirmat, ieri, Tudoriţa Lungu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
În schimb, unii antreprenori din turism susţin că schema este blocată, de aproape două luni, de preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Vorbim despre o schemă pe care ministrul Cadariu a anunţat-o în urmă cu patru luni. Domnul ministru a anunţat, dar s-a blocat la Consiliul Concurenţei. Eu ştiu cine este domnul Chiriţoiu. Mi se pare însă nelalocul lui faptul că domnul Chiriţoiu blochează de două luni această schemă de minimis, pe motiv că o analizează. Este un act normativ foarte bun, dar care e blocat pe undeva. Trebuie urgentată aprobarea, dacă mai vrem să avem şi noi turişti străini", a spus Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Potrivit schemei de minimis pusă în dezbatere publică la începutul lunii mai de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, sprijinul financiar de la bugetul de stat ar urma să fie acordat astfel:
- 40 euro pentru fiecare turist străin care a achiziţionat şi plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenţie organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puţin 4 nopţi de cazare în România;
- suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele 4, în cadru aceluiaşi sejur sau circuit turistic.
Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării şi până la 31 decembrie 2023, este de maximum 20 milioane lei, în limita creditelor bugetare şi de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat, iar numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de acest sprijin este estimat la 1.200 agenţii de turism organizatoare care pot derula turism de incoming.