Schimbare de atitudine în rândul managerilor români: economia globală pierde teren

R.S.
Miscellanea / 15 aprilie

Andrei Cionca, Initiator Studiu CONFIDEX

Andrei Cionca, Initiator Studiu CONFIDEX

Antreprenorii români se află într-un echilibru fragil între optimism şi îngrijorare. Simt presiunea unui context global tot mai instabil, dar nu intră în panică, ci dimpotrivă, se bazează pe experienţa trecutului şi pe capacitatea de adaptare, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Cea de-a 12-a ediţie a studiului CONFIDEX, susţinut de fondurile de private equity ROCA, Agista şi de CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România, condus pe un eşantion de peste 500 de manageri de top, confirmă acest sentiment mixt: 64% dintre manageri se aşteaptă ca economia globală să se înrăutăţească (55%), dar 42% cred că situaţia propriei companii va rămâne stabilă, în timp ce 26% se aşteapta la o îmbunătăţire a situaţiei propriilor companii.. Prudenţa e reală, dar nu paralizantă. În România, mediul de afaceri pare să fi învăţat să funcţioneze în incertitudine, să meargă mai departe chiar şi atunci când nu există claritate, potrivit comunicatului.

Indicele CONFIDEX aferent S1 2025 este 51,3 - un nivel apropiat de cel de la finalul anului trecut (52), care arată o stare de aşteptare, dar şi un semnal că business-urile româneşti încă "ţin linia" într-un peisaj complicat.

Conform studiului CONFIDEX S1 2025 companiile din domeniul serviciilor se dovedesc a fi cele mai optimiste, cu un indice de încredere de 52.7, urmate de cele din IT (52.9). Pe de altă parte, sectorul agricol adoptă o atitudine mai prudentă (indice de 45.7), în contextul complicării situaţiei generale din domeniu.

"Antreprenorii români dau dovadă de forţă şi adaptabilitate. Pentru al treilea semestru consecutiv, încrederea în economie rămâne stabilă - un semn că mediul de afaceri a învăţat lecţiile ultimilor ani. CONFIDEX ne arată şi o direcţie clară: avem nevoie de un mediu care susţine creşterea şi atrage capital în zonele care pot face diferenţa. Deşi contextul global e tot mai instabil, companiile româneşti par să fi dezvoltat anticorpii necesari ca să meargă mai departe, chiar şi în mijlocul turbulenţelor. Abordarea tradiţională nu mai este viabilă. Ce e încurajator, însă, e că tot mai mulţi antreprenori români vor să capitalizeze potenţialul pieţei, mai ales dacă ecosistemul de investiţii le susţine iniţiativele. În spatele acestei rezilienţe stă o viziune tot mai clară: construirea unor afaceri sustenabile, care nu răspund doar prezentului, ci modelează viitorul economic al României," a declarat Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA şi Agista, şi iniţiatorul studiului CONFIDEX.

În perioade de incertitudine, antreprenorii se uită înspre investitori

Cu un procent al încrederii faţă de investitori de 81%, managerii şi antreprenorii resimt nevoia unui rol din ce în ce mai pronunţat al acestora în economie. Astfel, 32% dintre manageri declară că ar avea nevoie de sprijin financiar din partea investitorilor, aceştia fiind percepuţi ca parteneri valoroşi pentru stabilitatea financiară a companiilor, dar şi ca suport pentru dezvoltarea strategiilor de business, care să susţină navigarea prin provocările actuale şi să ducă la scalarea afacerilor. Managerii consideră că investitorii contribuie semnificativ la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc, cu 72% din respondenţi recunoscând această contribuţie.

"Investitorii privaţi joacă un rol-cheie în dezvoltarea economiei româneşti, mai ales acum, când provocările sunt tot mai mari. Antreprenorii ştiu că un investitor bun înseamnă mai mult decât capital - înseamnă şi viziune, experienţă şi parteneriat. Sprijinul lor poate face diferenţa între stagnare şi scalare. Totuşi, este crucial să abordăm această relaţie cu prudenţă. Persistă încă mitul că investitorii urmăresc doar profitul rapid, iar această percepţie creează o barieră. De aceea, parteneriatele bazate pe încredere şi obiective comune sunt esenţiale pentru o creştere sănătoasă şi durabilă", a explicat Andrei Cionca.

De unde vin oportunităţile:

Creşterea vânzărilor şi îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii, principalele priorităţi în business

Rezultatele ediţiei a 12-a a studiului CONFIDEX indică o tendinţă generală de precauţie în privinţa contextului economic actual, marcat de incertitudini şi riscuri. Majoritatea managerilor (57%) prognozează o accentuare a inflaţiei, iar 39% se aşteaptă ca PIB-ul României să scadă în următoarele luni. Aceste proiecţii sunt amplificate de aşteptările de creştere a ratei şomajului (49% dintre respondenţi) şi de deprecierea leului faţă de euro (54% dintre respondenţi).

În ceea ce priveşte percepţia asupra evoluţiei propriei afaceri, 41% dintre manageri afirmă că situaţia companiei lor s-a deteriorat în ultimele 6 luni, iar jumătate dintre aceştia cred că lucrurile se vor înrăutăţi pe termen scurt. În acelaşi timp, s-a înrăutăţit şi percepţia cu privire la evoluţia macroeconomică în ultimele 6 luni, astfel că 79% dintre manageri resimt o depreciere a stării economiei globale şi 72% a economiei europene.

Managerii păstrează o atenţie deosebită asupra costurilor operaţionale, 73% dintre respondenţi anticipând o creştere a cheltuielilor de producţie şi funcţionare în următoarele 6 luni, ceea ce le poate influenţa strategiile de preţuri. Totodată, pentru perioada următoare, managerii îşi concentrează atenţia asupra unor aspecte esenţiale pentru securizarea şi dezvoltarea afacerilor. Priorităţile identificate în ediţia a 12-a a studiului CONFIDEX includ îmbunătăţirea relaţiilor cu clienţii (29%) şi creşterea vânzărilor (47%), dar si diversificarea investiţiilor.

Diversificarea produselor continuă să fie percepută ca principala oportunitate, 23% dintre manageri subliniind acest aspect. Această oportunitate se manifestă în diverse sectoare, inclusiv industrie, construcţii, comerţ / FMCG şi energie. Topul oportunităţilor este completat de accesul mai facil pe pieţele internaţionale (15%) şi de digitalizare / tehnologizare (13%). Deşi aceste aspecte sunt, în principal, asociate cu sectorul IT, toate sectoarele identifică un potenţial semnificativ în sporirea productivităţii prin intermediul automatizării. Alte oportunităţi relevante reliefate de studiu sunt creşterea investiţiilor (12%) şi atragerea de noi clienţi (11%), ambele înregistrând o uşoară creştere comparativ cu S2 2024. De asemenea, se observă o evoluţie pozitivă a percepţiei asupra posibilităţii de stimulare a cererii din piaţă. Aproximativ 10% dintre companii cred că reducerea incertitudinilor ar putea genera noi oportunităţi de dezvoltare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb