• Banca a înregistrat un profit de 4 milioane de euro pe 2003
• Activele "Raiffeisen Bank" au depăşit un miliard euro
Anul 2003 pare să fi adus schimbări nu numai în privinţa strategiilor instituţiilor de credit care s-au orientat preponderent spre retail, dar şi în ceea ce priveşte ierarhia băncilor româneşti. Datele preliminare indică modificări în topul primelor trei bănci, în care "Raiffeisen Bank România", care a preluat în 2001 Banca Agricolă, pare să fi devansat CEC-ul. Preşedintele "Raiffeisen Bank", Steven van Groningen, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că banca pe care o conduce se poziţionează, conform datelor preliminare, pe locul III în sistemul bancar, după mărimea activelor totale. "Nu avem datele oficiale de la Banca Naţională, însă cifrele preliminare ne plasează pe locul III în sistemul bancar", arată preşedintele "Raiffeisen Bank". Dacă şi BNR va confirma acest loc în ierarhia sistemului bancar, atunci "Raiffeisen Bank" şi-a atins ţinta propusă la preluarea "Băncii Agricole".
Conform rezultatelor auditate şi raportate la standardele internaţionale de contabilitate, "Raiffeisen Bank" a încheiat anul 2003 cu un profit net de 4,6 milioane euro, faţă de o pierdere de 10 milioane euro, cît a înregistrat în 2002. Luna august a anului trecut a consemnat momentul intrării băncii pe profit. Veniturile "Raiffeisen Bank" s-au ridicat, în decembrie 2003, la 75,4 milioane euro, în timp ce cheltuielile administrative generale au însumat 71,8 milioane euro. În cadrul veniturilor obţinute de bancă, cele aferente comisioanelor aproape s-au dublat (+98,1%) urcînd la 25,2 milioane euro, concomitent cu creşterea cu 34,8% a veniturilor din dobînzi (pînă la 31,5 milioane euro). Creditele acordate, în cursul anului trecut, s-au cifrat la 676,9 milioane euro, înregistrînd o creştere de 150%. O dinamică uşor mai lentă au consemnat-o depozitele atrase de la clienţi, care au urcat la 673,9 milioane euro, înregistrînd o creştere de 40%. Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 350% comparativ cu anul 2002, pînă la 147 milioane euro, astfel încît banca şi-a majorat cota de piaţă pe acest segment de la 5,5% la 8,1%.
Rentabilitatea capitalului pro-priu (ROE) a crescut de la -18%, în 2002 la 7,8%, în decembrie 2003. Banca şi-a diminuat raportul costuri/venituri de la 141,4% la 92,1%.
• "Raiffeisen Bank" ţinteşte o cotă de piaţă de 10%-15%
Conducerea "Raiffeisen Bank România" doreşte ca, în acest an, să îşi consolideze poziţia pe piaţa bancară şi să realizeze o creştere de 60% a bilanţului pînă la 1.637 miliarde euro. "Strategia noastră este să ne mărim cota de piaţă pînă la 10%-15% continuînd politica de investiţii", subliniază preşedintele băncii. "Raiffeisen Bank" şi-a propus, totodată, dublarea profitului net, pînă la circa nouă milioane euro. Referitor la concurenţii principali, Steven van Groningen spune: "Aşteptăm mai multă activitate în acest an din partea < Banc Post > care este susţinută de grupul elen < Eurobank Ergasias > sau din partea < Unicredit >, grup care a fost foarte activ în alte ţări. În acelaşi timp, vrem să vedem ce se va întîmpla cu < Banca Ţiriac > şi dacă va fi preluată de o bancă străină". Banca înregistrează un număr de peste un milion clienţi persoane fizice, 70.000 IMM-uri şi peste 4.000 clienţi corporativi. Reţeaua teritorială este formată din 190 agenţii, 545 ATM-uri şi 3.300 EPOS-uri.