• Reorganizarea nu duce la disponibilizări de personal
Direcţiile Tehnică şi Producţie ale TVR vor fi reorganizate de la 15 decembrie, după modelul aplicat de majoritatea televiziunilor europene, conform hotărîrii Consiliului de Administraţie (CA) al TVR din data de 23 noiembrie 2005. Astfel, Direcţia Producţie va fi desfiinţată, urmînd să fie înfiinţată Direcţia Artistică şi Producţie, care va gestiona toate activităţile de producţie, de concepţie şi execuţie artistică. Aceasta va fi alcătuită din Departamentul Artistic, Departamentul Producţie, Serviciul Decor şi Serviciul Programarea şi Urmărirea Producţiei.
Noua Direcţie Tehnică va asigura difuzarea programelor celor patru canale ale TVR, întreţinerea echipamentelor şi a sistemelor tehnologice, gestionarea clădirilor, mobilierului şi terenurilor care aparţin sau sînt în administrarea TVR, urmărirea realizării lucrărilor de investiţii, exploatarea şi întreţinerea parcului auto. Aceste sarcini vor fi îndeplinite de Serviciul CDC Emisie, Serviciul Postprocesare, Serviciul Emisie-Recepţie Satelit, Departamentul Activităţi Generale şi Departamentul Servicii Interne.
Reorganizarea urmăreşte o mai bună coordonare a celor două direcţii şi centralizarea proceselor de producţie. Aceste schimbări marchează începutul unui proces complex, iar în următoarele luni conducerile celor două direcţii, împreună cu preşedintele-director general, vor demara o analiză aprofundată a activităţii lor pentru a putea repoziţiona anumite activităţi şi sectoare în funcţie de specificul lor.
În aceeaşi şedinţă, CA al TVR a decis ca atribuţiile Compartimentului pentru Protecţia Informaţiilor Clasificate să fie preluate de către un consilier în management pentru protecţia informaţiilor clasificate, membru al Consiliului de Administraţie. Măsura vine în urma constatării faptului că volumul informaţiilor clasificate gestionate de către TVR este relativ redus. De altfel, nici una dintre principalele televiziuni publice din Europa Centrală şi de Est nu are un compartiment specializat în protecţia informaţiilor, deşi probabil că acestea se confruntă cu un volum de informaţii clasificate similar cu cel al Televiziunii Române. Departamentul Comunicare şi Reprezentare, care va coordona toate activităţile de comunicare (internă, externă şi relaţii internaţionale), se va numi Departamentul Comunicare şi Relaţii Internaţionale.
De la 1 decembrie 2005, organigrama TVR va suferi mai multe modificări. Principalele schimbări se referă la înfiinţarea Colectivului Editori Coordonatori de Programe ("Commissioning Editors"), înfiinţarea Direcţiei Marketing şi Vînzări (desfiinţarea Direcţiei Marketing), reunirea tuturor activităţilor de comunicare în cadrul Departamentului Comunicare şi Relaţii Internaţionale, înfiinţarea Serviciului Dezvoltare Proiecte Multimedia în cadrul Direcţiei IT&C, înfiinţarea Serviciului Achiziţii-Licitaţii în cadrul Direcţiei Economice. Schimbările organizatorice din TVR vizează exclusiv eficientizarea activităţii, conform declaraţiilor preşedintelui televiziunii Române Tudor Giurgiu, fără a duce la disponibilizări de personal.
• TVR lansează un concurs de programe tv
Televiziunea Romînă lansează un concurs de formate tv pentru grila de programe care va debuta în luna martie 2006, pentru canalele TVR 1 şi TVR 2. Concursul este deschis atît caselor de producţie şi producătorilor independenţi, cît şi angajaţilor TVR.
Genurile de programe scoase la concurs sunt dintre cele mai diverse, precum: divertisment, documentar istorie, magazin TVR 50, magazin de ştiinţă, emisiune moto/auto, emisiune pentru copii/tineret, life-style, emisiune de autopromovare, emisiune de cultură etc, conform cererilor de programe elaborate de canalele TVR 1 şi TVR 2.
Pentru a participa la concurs, candidaţii trebuie să trimită un proiect de emisiune, specificînd genul ales, însoţit obligatoriu de formularul de înscriere. Evaluarea şi selecţia proiectelor înscrise în concurs vor fi efectuate de o comisie de profesionişti din interiorul şi din afara TVR, a cărei componenţă va fi anunţată pînă la expirarea termenului de depunere a proiectelor. Termenul limită pentru înscrierea la concurs este 28 decembrie 2005.