Schimburile comerciale româno- ucrainene au scăzut cu peste 35% în primele nouă luni

Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2005

Volumul schimburilor comerciale între Ucraina şi România a scăzut în primele nouă luni ale anului 2005 cu 35,7 la sută, cifrîndu-se la 385,7 milioane euro, potrivit şefului Misiunii Economice Ucrainene din Ambasada Ucrainei, Mykola Taranenko.

"Stadiul actual al evoluţiei schimburilor comerciale, care într-o bună măsură diferă de evoluţia ultimilor ani, era prognozat şi se datorează în primul rînd schimbării politicii regionale a unor companii transnaţionale", a declarat, citat de Rompres, Mykola Taranenko.

Potrivit acestuia, exportul Ucrainei în România a scăzut cu 46,5 la sută, pînă la nivelul de 296,6 milioane euro, iar exportul României, în creştere cu 98,1 la sută, s-a cifrat la 89,1 milioane euro.

"De menţionat este faptul că volumul comerţului bilateral a crescut constant în ultimii ani, în primul rînd datorită creşterii exportului ucrainean. Anul trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a ajuns la aproape un miliard dolari (853 milioane euro). Pînă la sfîrşitul anului se prevede păstrarea acestei dinamici, iar pentru 2006 prognozăm o creştere a volumului schimburilor comerciale şi a exportului ucrainean", a adăugat Taranenko.

Potrivit statisticilor româneşti, investiţiile ucrainene se cifrau, la 1 august 2005, la nivelul de 1,457 milioane dolari, Ucraina ocupînd locul 74 în clasamentul investitorilor străini. "Apreciem că investiţiile ucrainene în România vor avea o dinamică de creştere mai puternică în anul 2006", a menţionat oficialul ucrainean.

Acesta consideră că mediul de afaceri românesc este unul favorabil, "în ultimii ani fiind înregistrate progrese semnificative". În plus, el crede că "investitorii ucraineni vor fi atraşi şi mai mult de economia românească, ce le va oferi un acces şi mai uşor la piaţa altor state ale Uniunii Europene".

În acest sens, în timpul sesiunii a III-a a Consiliului Consultativ Interguvernamental ucraineano-român privind cooperarea economico- comercială, au fost discutate toate aspectele colaborării economice bilaterale, principalele domenii fiind industrie, transport, energie, comerţ, agricultură.

"O mare atenţie a atras proiectul nefinalizat al Combinatului minier de îmbogăţire a minereurilor acide de la Kryvyi Rih (CIM Kryvyi Rih), ce reprezintă încă o problemă în relaţiile bilaterale", a precizat Taranenko.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb