Schneider Electric a lansat astăzi cea de-a treia ediţie a sondajului său global despre obiceiurile consumatorilor privind eficienţa energetică a locuinţelor, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Raportul, intitulat "Evolving home energy consumption: Intentions, actions and hurdles to greater home energy efficiency", analizează opiniile a 13.000 de persoane din 11 ţări şi oferă o perspectivă asupra modului în care proprietarii de locuinţe utilizează tehnologiile disponibile pentru reducerea consumului de energie şi a emisiilor.
Consumul de energie al locuinţelor a crescut constant în ultimii ani, în principal din cauza utilizării tot mai mari a electrocasnicelor şi dispozitivelor electronice, dar şi pe fondul scumpirii energiei şi al impactului schimbărilor climatice. Acest context a condus la o creştere a conştientizării privind importanţa eficienţei energetice.
Raportul evidenţiază un decalaj semnificativ între intenţie şi acţiune în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie. 82% dintre respondenţi consideră eficienţa energetică "oarecum importantă" sau "foarte importantă", iar 70% spun că reducerea amprentei lor de carbon este esenţială. Cu toate acestea, puţini iau măsuri eficiente pentru a reduce consumul de energie.
De exemplu, doar 44% dintre proprietari ajustează în mod regulat temperatura ambientului, deşi aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de economisire a energiei. În schimb, 58% dintre respondenţi se bazează pe oprirea luminilor, deşi iluminatul reprezintă doar 5% din factura de electricitate. O altă măsură frecvent utilizată este deconectarea încărcătoarelor neutilizate (48%), însă această acţiune are un impact minim, economisind doar 0,26 USD pe an per încărcător, conform aceleiaşi surse.
Un alt aspect evidenţiat de raport este utilizarea insuficientă a tehnologiilor smart home pentru economisirea energiei. 52% dintre consumatori cred că iluminatul inteligent îmbunătăţeşte eficienţa energetică, însă doar 24% deţin un astfel de sistem. În schimb, doar 21% dintre respondenţi folosesc un termostat inteligent, în ciuda faptului că acesta poate reduce facturile la energie cu până la 30% anual.
Pentru prima dată, sondajul a evaluat şi percepţia asupra inteligenţei artificiale (AI) în gestionarea consumului de energie. Rezultatele arată o reticenţă semnificativă faţă de utilizarea AI pentru automatizarea locuinţelor:
44% dintre respondenţi au declarat că nu ar folosi niciodată AI pentru gestionarea energiei în casă
35% nu înţeleg pe deplin această tehnologie
41% doresc să o evite activ
Totodată, 52% dintre respondenţi consideră că tehnologiile smart home sunt prea costisitoare, chiar dacă acestea pot genera economii de energie de până la 22%, se transmite în comunicat. Raportul mai evidenţiază şi un nivel scăzut de cunoştinţe despre sistemele electrice esenţiale ale locuinţelor.
30% dintre respondenţi nu ştiu ce rol are tabloul electric
16% nu ştiu unde este poziţionat tabloul electric
Acest aspect ridică riscuri serioase, deoarece tabloul electric este elementul central al alimentării cu energie şi are un rol esenţial în protejarea dispozitivelor şi electrocasnicelor. Pe măsură ce locuinţele devin tot mai electrificate, lipsa de cunoştinţe despre gestionarea acestora poate avea consecinţe grave.
"Consumatorii îşi doresc să reducă factura la energie şi să îmbunătăţească eficienţa locuinţelor lor. Cu toate acestea, există un decalaj între intenţie şi acţiune. Tehnologia necesară pentru a optimiza consumul de energie este deja disponibilă, însă nu este utilizată eficient," a declarat Michael Lotfy Gierges, Vicepreşedinte Executiv Home & Distribution la Schneider Electric.
Acesta a subliniat că, prin electrificare şi digitalizare, consumul de energie poate fi mai bine monitorizat şi controlat, iar utilizarea unor surse regenerabile poate contribui la un sistem energetic mai sustenabil.