Scrisoare deschisă a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF referitor la decizia PNL de a contesta legea reechilibrării contractelor, Pl-x 10/2019

Bănci-Asigurări / 1 mai 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Stimate domnule Preşedinte Ludovic Orban, stimaţi lideri PNL,

Suntem Grupul Clienţilor cu Credite în CHF, un grup născut din nevoia oamenilor de a cauta dreptate şi rezolvare a problemei CHF în România. Iar nevoia noastră nu va e străină.

Ne adresăm domniilor voastre întrucât am constatat, de cinci ani de zile, o lipsa a deciziei ferme în ce ne priveşte la toate nivelurile autorităţilor statului: guvernamental, parlamentar, prezidenţial, al autorităţilor în justiţie.

Suntem revoltaţi de decizia liderilor parlamentari PNL de a contesta această unică normă juridică ce vine să reglementeze o situaţie critică în instanţele de judecată, singură cale care le a mai rămas debitorilor în CHF, care pierd pe capete procesele din multe motive, printre care acela că nu există o definiţie clară a impreviziunii.

Ne întrebăm ce doreşte PNL? Nu doreşte analizarea şi controlul juridic al contractelor de către instanţele de judecată? În lipsa unor repere practice, pe care Pl-x 10/2019 le stabileşte clar, definind ce este impreviziunea, se va menţine starea de incertitudine şi lipsa de încredere în actul juridic, se va anihila rolul instanţelor , se va perpetuă situaţia în care băncile se îmbogăţesc nemeritat pe spatele debitorilor care nu vor avea niciodată câştig de cauza. Asta doreşte PNL?

O perpetuare la infinit a situaţiei în care actul juridic se desfăşoară în batjocură faţă de

împrumutat?

Amintim, pe scurt, câteva repere:

1. Legea 77/2016, legea dării în plata, cu modificările aduse prin PLX10/2019, NU este o lege de protecţie a consumatorului; contractul poate reechilibrat la solicitarea ambele părţi contractuale.

2. PLX10/2019 reprezintă un eveniment major în materia dreptului civil, în fapt fiind unica normă care stabileşte repere practice clare în aplicarea impreviziunii;

3. Prin contestarea acestei norme se contesta chiar Deciziile Curţii Constituţionale(731/2019), care a invitat legiuitorul să definească impreviziunea.

4. CCR a analizat acest proiect, contestat tot de PNL, în urmă cu câteva luni;

5. CCR a invitat Parlamentul (în calitatea lui de legiuitor) să adopte o normă care să nu mai permită instanţelor să judece în mod difuz la exigenţele impreviziunii;

6. Impreviziunea se constată doar de instanţe şi nu operează automat;

7. Doar Instanţa poate constată dezechilibrul major într-un contract, fără a fi obligată la o

hotărâre favorabilă debitorului; impreviziunea derivă din bună credinţă a părţilor şi nu operează la dispoziţia debitorilor;

8. Impreviziunea prevede verificarea ruinei contractuale şi nu a ruinei debitorului.

Întrebăm:

Aţi fost alături de oameni când s-a votat legea dării în plata, în 2016. Ce s-a schimbat acum?

Cum e posibilă o decizie împotriva unui viitor just al actului de justiţie?

Ruină contractuală deranjează politicienii PNL? V-aţi gândit la ruină oamenilor?

Noi nu facem politică. Acest Grup nu face politică. De ce o strategie politică PNL trebuie să fie împotriva oamenilor?

Calitatea vieţii noastre, protejată de Constituţie prin intermediul şi obligaţia dumneavoastră, este grav afectată şi din lipsa acestei legi pe care vreţi să o contestaţi. Cui foloseşte această tergiversare?

PNL e surd la plânsetul disperat al celor nedreptăţiţi? E orb la lacrimile amare ale celor evacuaţi forţat din casele lor de către cei care fac lobby pe lângă cei votaţi de noi?

Unde nu e omenie, nu e nimic. Iar un act de justiţie corect poate însemna omenie.

Cu respect,

Grupul Clienţilor cu Credite în CHF

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aceasta scrisoare deschisa e retorica. PNL a fost si este mana in mana cu bancile in jefuirea cetatenilor onesti cu credite de subzistenta. In opinia mea, creditele de casa (prima si unica locuinta), ar trebui preluate de stat la dobanda subventionata de maxim 3%, plus impuse niste plafoane maxime de variatie.

    Intrucat in actuala perioada, care se va intinde pe urmatorii 3 ani, impreviziunea e maxima, trebuie sa functioneze din plin legea darii in plata. Daca oamenii cu rate la banca la creditul de casa, isi pierd jobul si nu mai pot achita creditul e normal sa poata preda cheile casei bancii si sa se mute undeva la tara.  

    Dupa parerea mea, guvernul Romaniei nu e constient ca urmeaza un val masiv de falimente personale in relatia cu banca, rezultate nu din moft, ci chiar din situatia economica dezastruoasa din Romania.  

    1. În opinia mea statul ar trebui sa dea case gratuite la toți, sa naționalizeze economia, sa alegem un conducător unic și să cântăm cântece patriotice. Să-i ia naiba cu băncile lor cu tot, niște haimanale mana in măna cu statul.

    1. Campania electorală a PNL urmează să fie subvenționată sub diverse forme de catre băncile comerciale străine.

    PNL-istii de astăzi sunt trădători de neam. 

    Vor sa vândă tot si sa ne transforme in sclavi. 

    2. Oare nu ar trebui sa ne întrebăm de ce in toata această perioadă de 30 ani, in care Romania merge din rău in mai rău, am avut si avem un singur guvernator la Banca Națională a României. (apărător al intereselor băncilor străine...). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb