Scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI va fi gata în această săptămînă

Vlad Ionescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 august 2004

Autorităţile noastre şi echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional vor finaliza, pînă joi, o scrisoare suplimentară de intenţie la acordul încheiat în luna iulie, care va fi discutată de Consiliul Director al Fondului în toamna acestui an, a declarat ieri, ministrul finanţelor publice, Mihai Tănăsescu.

O misiune de evaluare a FMI, condusă de negociatorul-şef pentru România, Neven Mates, se află în ţara noastră de la începutul săptămînii trecute. Mihai Tănăsescu a declarat că discuţiile cu reprezentanţii Fondului se vor axa pe modificările care vor fi aduse Codului Fiscal şi pe construcţia bugetului pe anul 2005. Potrivit şefului Finanţelor, proiectul de buget va fi prezentat Guvernului în septembrie şi va fi depus în parlament la jumătatea lunii octombrie. Proiectul ordonanţei guvernamentale pentru modificarea Codului Fiscal va fi depus la Executiv în această lună, a precizat Tănăsescu. Parlamentul va aproba modificările Codului Fiscal în luna septembrie.

Ministrul finanţelor a precizat că şi în anul 2005 politica bugetară bază pentru procesul de dezinflaţie. Deficitul bugetar prognozat pentru anul viitor este de sub 2,1% din Produsul Intern Brut, cît este cel proiectat pentru acest an.

Misiunea de evaluare a FMI este, cel mai probabil, ultima din acest an. Următoarea misiune este programată în ianuarie-februarie 2005, ocazie cu care va veni în ţara noastră în calitate oficială succesorul negociatorului şef Neven Mates, belgianul Emanuel van der Mensbrugghe.

Deficit bugetar de 0,6% din PIB, la jumătatea anului

Deficitul bugetului general consolidat era, la jumătatea acestui an, de 0,6% din PIB. "În aceste condiţii, ţinta de 2,1% pentru acest an poate să fie atinsă", a spus Mihai Tănăsescu. Veniturile colectate pe primele şase luni reprezintă 50% din cele estimate pe întregul an şi au crescut în termeni reali cu 12,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile au înregistrat o majorare în termeni reali cu 10,8%. Cheltuielile primare (toate cheltuielile bugetare, mai puţin cele cu dobînzile la datoria publică) s-au majorat cu 30%. Potrivit ministrului de finanţe, această creştere reflectă amplificarea efortului bugetar înregistrat la subvenţii şi transferuri (+35,4%) acordate pentru sprijinirea categoriilor de populaţie defavorizate şi a reformelor structurale, precum şi pentru susţinerea dezvoltării economice, în special în transporturi şi agricultură. Primele acordate producătorilor agricoli au crescut cu 40,2%.

Soldul primar al bugetului general consolidat (venituri minus cheltuieli primare) prezenta la 30 iunie un surplus de 0,1% din PIB.

Mihai Tănăsescu a precizat că rectificare bugetară care va avea loc în luna septembrie va fi tot una pozitivă, iar sumele suplimentare vor fi mai mari decît cele de la rectificarea din iulie (de 6.800 miliarde de lei).

Tănăsescu: "Inflaţie de 8-9% în 2004"

Şeful Finanţelor a afirmat că, potrivit datelor preliminare, inflaţia pe luna iulie este inferioară celei din iunie (de 0,6%) şi se încadrează în marja programată de autorităţi. "Rata inflaţiei se va încadra în acest an între 8% şi 9%", a spus Mihai Tănăsescu.

Rating-ul României ar putea fi îmbunătăţit după publicarea raportului de ţară

Agenţiile de rating vor îmbunătăţi calificativele acordate ţării noastre, cel mai probabil după ce Comisia Europeană va publica raportul de ţară, în perioada septembrie-octombrie, a declarat Mihai Tănăsescu. El a afirmat că ratingul va fi cu siguranţă îmbunătăţit în acest an. Cu ocazia vizitei din Statele Unite, în luna iulie, Tănăsescu s-a întîlnit cu reprezentanţii agenţiilor de rating Moody's şi Standard & Poor's. Tănăsescu spune că, din discuţiile avute, agenţiile înclină către creşterea ratingului pînă la nivelul "investment grade", care semnifică un risc scăzut al investiţiilor. Tănăsescu a precizat că este foarte puţin probabil ca ţara noastră să apeleze la noi împrumuturi în acest an pe pieţele internaţionale de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb