Scufundarea socialiştilor

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 mai 2019

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Partidele se erodează la guvernare. Aceasta este o regulă generală. (Desigur, există şi excepţii). La ultimele alegeri, din toamna anului 2016, Partidul (aşa-zis) Social-Democrat a obţinut aproape 46% din voturile exprimate, ceea ce i-a permis să reclame guvernarea. A avut sprijinul ALDE, care era oricum doar o franşiză a PSD-ului, şi a oportuniştilor de la "minorităţi" şi de la UDMR. A contat şi inepţia Opoziţiei, care nu a blocat şedinţa inaugurală a Parlamentului (ceea ce a permis validarea mandatul infractorului Liviu Nicolae Dragnea), precum şi pasivitatea actualului Preşedinte, care a dat de 3 (trei) ori în doi ani şi jumătate guvernarea pe mâna socialiştilor. Care au făcut dezastru.

Era de aşteptat ca PSD-ul să se erodeze. Dar ce s-a petrecut în ultima vreme este mai mult decât atât. Socialiştii, strâns uniţi în jurul tovarăşului LN Dragnea, s-au aruncat de la balconul politicii. Un sondaj le dă numai 19% din opţiunile de vot. Altele îi plasează undeva la 21% sau 25%. Oricum o dăm, oricum o întoarcem, socialiştii au pierdut circa jumătate din sprijinul electoral din 2016.

Acum, nici să nu exagerăm... Memoria publicului este scurtă, ceea ce explică faptul că circa 10% din opţiunile de vot se îndreaptă acum spre partidul condus de plagiatorul VV Ponta. Dar chiar dacă socotim aceste voturi potenţiale tot în dreptul socialiştilor, asta înseamnă că ei au pierdut circa o treime din susţinerea din 2016. Mult, foarte mult.

Însă nu pe cât ar fi meritat. Dezastrul e total. LN Dragnea şi acoliţii săi au aruncat cu bani (publici) în populaţie, pentru a-şi crea legenda unui grup căruia îi pasă de "cei mulţi". Rezultatul: inflaţia. Fiecare dintre noi vede preţurile aiuritoare din magazine. Scriu acest editorial din Olanda, unde ţin un curs. Mă costă la fel să cumpăr dintr-un supermarket din Nijmegen precum mă costă să fac cumpărăturile în Bucureşti. Complet inacceptabil, în condiţiile în care salariile personalului sunt, în Olanda, mult mai mari decât în România...

Cel mai grav recul s-a înregistrat însă în privinţa statului de drept. Instituţiile au fost confiscate de grupuri infracţionale. Ultima ştire care m-a făcut să mă iau cu mâine de cap. Procurorii i-au pus sub acuzare pe rectorul şi pe vice-rectorul... Academiei de Poliţie (!) în cazul amenţării cu moartea adresate jurnalistei Emilia Şercan. Aceasta descoperise numeroasele plagiate pe baza cărora această "academie" împărţea titluri de "doctor".

În aceste condiţii, este normal că alegătorii sunt furioşi. Alegerile pentru Parlamentul European nu ar fi mobilizat, în alte condiţii, multă lume. Acum însă este altceva. Votanţii vor veni în număr mare pentru a pedepsi Partidul Social-Democrat.

Aceasta este tema acestor alegeri şi a referendumului. Cât de jos se va scufunda PSD?

Toate semnele indică spre un accident electoral de proporţii. Eu aş fi foarte mirat dacă PSD ar obţine măcar 23%, adică jumătate din scorul din 2016. Asta înseamnă o reducere cu circa o treime a delegaţiei trimise în Parlamentul European. Ceea ce va determina, imediat, o reducere a influenţei pe care PSD o are în grupul socialist din PE.

Iar acest lucru va accelera mişcarea centrifugă a acestui partid. Socialiştii europeni deja au îngheţat relaţiile cu PSD. Partidul Muncii din Olanda, al lui Frans Timmermans, tocmai a obţinut un rezultat nesperat de bun, cu 5 mandate în PE. Asta în timp ce un clip electoral al PSD lălăia: "Frunză verde de bostan/Eu nu-l vreau pe Timmermans/Că-i un om părtinitor/Din ţara lalelelor". Aşa încât PSD se va alege, cel mai probabil, cu două lalele în faţa uşii şi cu o excludere din grupul socialiştilor europeni încă înainte de următoarele alegeri prezidenţiale, programate la sfârşitul acestui an.

Izolat pe plan european, cu o guvernare incompetentă, contestat din stradă, şi cu aliaţi gata să sară în orice barcă le trece prin faţă, PSD şi-a legat des-tinul de acela al jupânului Dragnea of Teleorman. Care a reuşit să transforme aceste alegeri pentru Parlamentul European într-un referendum asupra persoanei sale. În ultima lună, Secretarul-General a tot umblat prin ţară, unde a prezentat, păzit de jandarmi cu chitanţierul de amenzi pregătit, miracolul roşiilor româneşti.

Însă pe LN Dragnea nu îl va scăpa nici un miracol. Zilele sale la şefia PSD sunt numărate. După numărarea voturilor, se va vedea cât teren au pierdut socialiştii. Nici măcar sondajele de casă nu îl pun într-o poziţie de unde mai pot susţine că au dreptul moral să guverneze.

Acest drept PSD l-a pierdut pe 10 August 2018, când Jandameria a gazat şi a rupt în bătate mii de civili care manifestau paşnic împotriva corupţiei. Când a intrat cu caii în mulţimea de români, dintre care mulţi veniseră din străinătate, îngrijoraţi de direcţia în care o apucase guvernarea. Duminică, pe 26 Mai, socialiştii vor primi răsplata, cu asupra de măsură, pentru derapajul în care au angajat România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb