Preţul porumbului este de patru ori mai mare faţă de anul trecut, din cauza producţiei de cereale diminuată de secetă, iar această majorare va determina scumpiri în lanţ în întreaga industrie alimentară, a declarat, ieri, preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citate de NewsIn, pentru acest an se estimează o producţie de 3,6 milioane de tone de porumb, faţă de recolata de 14,5 milioane de tone din 2004 sau de aproape nouă milioane de tone în 2006.
"Este clar că producţia din acest an nu asigură necesarul de pe piaţă şi vorbim, în primul rând, de cererea de furaje. Doar pentru zona industrială necesarul este de patru milioane de tone, la care se adaugă şi cererea din gospodării individuale sau cea din industria alimentară, pentru mălai sau bere", a declarat, marţi, pentru NewsIn, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu.
Acesta a precizat că producţia diminuată de secetă a dus la scumpirea porumbului, dar şi a furajelor pentru animale.
"Dacă anul trecut un kilogram de porumb se vindea cu 0,2 lei, acum preţul porumbului a sărit de 0,8 lei. Scumpirea este valabilă şi pentru furaje, deja preţul unui kilogram de furaje fiind în jur de 1,1 lei", a menţionat Rădulescu.
Producătorii agricoli spun că situaţia porumbului nu este singulară în agricultură, iar majorarea preţului la cereale va provoca scumpiri în industria alimentară.
"Porumbul urmează drumul grâului. Grâul s-a scumpit de 2,5 ori faţă de anul trecut, iar majorarea preţului la porumb este abia la început. Prin urmare, este normală scumpirea pâinii cu până la 50%, nefiind exclus ca această majorare să se aplice până la 1 noiembrie. Lipsa cerealelor va provoca, de fapt, o scumpire în lanţ în industria alimentară, iar efectele se vor simţi mai ales la începutului anului 2008", a declarat, marţi, pentru NewsIn, preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) Ilie Van a explicat că, pe segmentul carne de pasăre, producătorul nu poate să crească preţul, deoarece importatorii ar aduce în magazine carne de pasăre mai ieftină.
"Dacă preţul cărnii de pasăre va creşte în Europa, cu siguranţă va creşte şi la noi. În caz contrar, nu ne permitem o majorare, deoarece riscăm să rămânem cu marfa nevândută în faţa produselor achiziţionate de pe piaţa europeană. Producătorii caută variante pentru a găsi furaje mai ieftine, o soluţie fiind importul, mai ales după eliminarea taxelor vamale, din 1 octombrie", a declarat, marţi, pentru NewsIn, Ilie Van.
Procesatorii anunţă că orice majorare a preţului cărnii, folosită ca materie primă în industria de procesare, va duce şi la scumpirea preparatelor din carne, pentru că materia primă are o pondere de circa 70% în preţul produselor procesate.
"Dacă materia primă se scumpeşte, se scumpesc şi mezelurile. Pentru moment, procesatorii urmăresc piaţa cărnii, inclusiv cea europeană", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan.
Producţia mică de floarea-soarelui a determinat deja o scumpire a uleiului, astfel încât pe rafturile magazinelor produsul se vinde cu peste cinci lei/litru. Din datele furnizate de MADR, pentru NewsIn, rezultă că până la 3 octombrie, a fost recoltată 91% din suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui, fiind obţinută o producţie de 480.574 de tone. Pentru acest an, se estimează o recoltă de 521.489 tone de floarea-soarelui, faţă de producţia de 1,6 milioane de tone din 2006 sau faţă de 1,5 milioane de tone, în 2004.