SE ARUNCĂ ZARURILE PENTRU FOTOLIUL DE VICEGUVERNATOR BNR Andreea Paul îl vrea pe Cristian Popa, Bogdan Drăgoi a refuzat propunerea

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 august 2016

Andreea Paul îl vrea pe Cristian Popa, Bogdan Drăgoi a refuzat propunerea

Andreea Paul: "Cristian Popa este cel mai bun specialist pentru funcţia de viceguvernator BNR"

Cristian Popa este cel mai bun specialist în domeniul politicii monetare, consideră deputatul liberal Andreea Paul, care l-a propus pe acesta pentru funcţia de viceguvernator BNR rămasă vacantă după demisia lui Bogdan Olteanu.

Doamna Paul ne-a declarat că i-a sfătuit pe colegii de partid să nu mai facă numiri politice la Banca Naţională a României, ci să se orienteze către specialişti: "Eu mi-am exprimat opinia că PNL trebuie să se decupleze de la tendinţa să facă numiri politice la BNR. Trebuie să nominalizeze cel mai bun specialist recunoscut în domeniu, iar acesta este domnul Cristian Popa. Evident, ca va trebui ca domnia sa să fie de acord, să renunţe la postul pe care îl deţine la Banca Europeană pentru Investiţii, dar eu consider că ar fi cea mai bună alegere. O instituţie atât de mare şi de importantă cum este BNR trebuie să aibă probitate morală, profesională de forţă".

Cristian Popa a ocupat şi în trecut funcţia de viceguvernator al Băncii Centrale, timp de trei mandate consecutive, având o experienţă de 16 ani în BNR.

Domnia sa a fost înlocuit în vara anului 2014, când Parlamentul l-a numit viceguvernator pe fostul ministru al bugetului, Liviu Voinea. În prezent, domnul Popa este vicepreşedinte BEI, în locul domnului Mihai Tănăsescu.

În 2014, când Liviu Voinea, Gheorghe Gherghina şi Daniel Dăianu i-au înlocuit la BNR pe Cristian Popa, Nicolae Dănilă şi Napoleon Pop, unii bancheri au punctat, citaţi de HotNews, că nu pot să nu observe că "în locul unor profesionişti în privinţa politicii monetare au fost aduşi specialişti în politicile bugetare".

Deputaţii vor demara procedurile pentru numirea unui nou viceguvernator la Banca Naţională de la începutul lunii viitoare, urmând ca, la final de septembrie, candidaţii să fie audiaţi.

Surse politice ne-au declarat că postul de viceguvernator lăsat liber de domnul Olteanu i-a fost propus şi fostului ministru de finanţe Bogdan Drăgoi, însă acesta ar fi refuzat propunerea.

Un alt nume vehiculat în piaţă pentru fotoliul de vice al BNR, preferat de unii liberali este Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, co-preşedinte PNL. Sunt, însă, şi liberali care nu-şi doresc ca domnul Isar să-i ia locul lui Bogdan Olteanu.

Fostul bancher Lucian Isar s-a remarcat în ultima perioadă prin criticile dure aduse conducerii BNR referitoare la bonusurile mari pe care oficialii din Banca Centrală şi le-ar fi oferit în perioada de criză, dar şi la obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească BNR.

Ulterior, co-preşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că actualul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României poate funcţiona până la 1 septembrie cu un om în minus, adăugând că nominalizarea pentru postul care va rămâne vacant aparţine liberalilor. În opinia lui Vasile Blaga, există un algoritm parlamentar care a funcţionat şi care s-a respectat întotdeauna.

În acelaşi timp, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că social-democraţii vor propune sau vor susţine o persoană care să aibă pregătire pentru postul de viceguvernator al Băncii Naţionale, afirmând că BNR nu este "instituţia PNL".

Banca Naţională a României nu a fost invitată la discuţii de membrii PNL pe tema numirii unui viceguvernator pentru postul rămas liber după demisia lui Bogdan Olteanu, a precizat, recent, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Centrale. Domnia sa a menţionat: "Am fost întrebat dacă putem funcţiona în condiţii de un post vacant şi răspunsul a fost «da». Am avut, la un moment dat o situaţie neplăcută, în care unul dintre membri s-a stins din viaţă şi am funcţionat cu un post vacant aproape patru ani. Aceasta nu este o sugestie, categoric, dar este o informaţie".

Bogdan Olteanu a demisionat, recent, din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României, după ce a fost reţinut de DNA şi plasat în arest la domiciliu de instanţa supremă, fiind acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a-şi folosi influenţa în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Andreea Paul: "Se impune schimbarea rapidă a atitudinii BNR în favoarea transparenţei şi a eticii profesionale"

Se impune schimbarea rapidă a atitudinii BNR în favoarea transparenţei şi a eticii profesionale, dar şi a legii de funcţionare a băncii, este de părere Andreea Paul, care subliniază că Banca Naţională se confruntă cu cea mai gravă criză de imagine din ultimul deceniu.

Domnia sa a precizat, într-un comunicat: "Voi aduce cinci argumente scurte şi la obiect pentru explicarea cauzelor acestei crize:

1. Stabilitatea monedei naţionale şi stabilitatea financiară sunt bunuri publice;

2. Indiferent cui încredinţează statul atribuţia asigurării acestei stabilităţi - structuri publice sau private - se exercită o funcţie publică;

3. Transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea sunt fundamentele exercitării funcţiei publice şi gestionării bunurilor publice;

4. Aceste fundamente nu exclud salariile şi veniturile personalului BNR. Din contră. Ipocrizia transparenţei cu chiu cu vai a salariului lunar al guvernatorului şi nu a veniturilor anuale a revoltat opinia publică. Nu sunt puţini cei care ştiu adevărul primelor care completează salariile lunare şi care trebuie transparentizate, oricare ar fi nivelul lor. Modelul transparenţei Băncii Centrale Europene este bun de urmat din acest punct de vedere. Opacitatea nu mai poate fi acceptabilă.

5. Mandatele guvernatorilor băncilor centrale sunt limitate la două în majoritatea ţărilor dezvoltate. Polonia, Ungaria sau Cehia nu fac excepţie. Chiar şi Banca Centrală Europeană limitează la opt ani mandatul guvernatorului central. România este singura ţară din lume care are acelaşi guvernator de mai bine de un sfert de veac. Costurile publice ale inerţiei mandatelor guvernatorului BNR şi ale acestui record comunistoid se plătesc. Modificarea legii de funcţionare a BNR este obligatorie. A existat un astfel de proiect de lege bine fundamentat şi nepopulist, pe care l-am depus în Parlament şi pe care nu l-am jucat la ruleta mediatică a populismului sau a politicianismului - pentru limitarea numărului mandatelor guvernatorului la două, garantarea condiţiilor clare de expertiză în domeniul supravegherii bancare pentru membrii numiţi în Consiliul de Administraţie şi întărirea independenţei politicii monetare aşa cum recomandă rapoartele de convergenţă din anii 2012, 2014 şi 2016 - proiect la care BNR s-a opus vehement fără să aducă vreun argument tehnic suport.

Cred că reprezentanţii şi comunicatorii BNR vor înţelege repede aceste argumente, vor corecta cauzele reale ale crizei de imagine ale BNR şi nu se vor rezuma la a gestiona temporar şi superficial efectele sale".

În acest context, domnia sa consideră că se impune schimbarea rapidă a atitudinii BNR în favoarea transparenţei şi a eticii profesionale, dar şi a legii de funcţionare a BNR.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Bine ca dna Paul nu si-a propus cumnatul pt postul de viceguvernator. Ne-am linistit.

    1. :))))) Dan Paul!

    Concurs nu exista.

    Este unul din ultimele locuri de unde,pe rand din 4 in 4 ani,partidele mai pot fura ceva...Are tupeu pdl-ista asta!

    In primul rand ca d-na Paul nu este de la PNL ci de la PDL. Il are pe nasul Basescu in suflet si asa ramane pentru totdeauna. Toti vopsitii astia intrati pe ”usa din dos” la PNL sunt si raman PDL-isti.

    Asa ca toate opiniile doamnei sunt otravite. 

    Era la BNR cand a cazut Banca Turca? Si alte banci?

    1. Nu e vina BNR-ului. Ei doar supraveghează activitatea bancară, iar în caz de insolvabilitate, o constată.

      În cazul BNR vorbim de specialiști de un nivel deosebit, ale căror responsabilități exced nivelul de comprehensiune al păgubiților. 

    alegerea si validarea CA al BNR pe baza de algoritm politic este o eroare impardonabila. in mod normal, administrarea BNR trtebuie incredintata unui "board" de mari finantisti care sa provina din elita (din pacate extrem de mica si trecuta in planul secund!) specialistilor consacrati in doctrine financiar-bancare si fiscale! dupa 26 ani romania nu are inca o solutie de perspectiva pentru administrarea eficienta si eficace a monedei nationale si de supraveghere pro-activa a bancilor care sa asaneze suficienta, clientelismul si lipsa de expertiza in finante si banci.

    Nu sunt (chiar deloc) un admirator al d-nei Andreea Paul, dar de data asta as zice ca (facand exceptie de stridenta cu "reflexul comunistoid") rationamentul si argumentatia sunt impecabile.

    Iar cine nu-i de acord, ar trebui sa se refere exclusiv la respectivele argumente, nu la PDL, Basescu, cumnatul nu stiu care samd.

    Este intr-adevar greu sa faci completa abstractie de CINE spune si sa te referi doar la CE spune, dar la multi romani naravul asta a ajuns aproape halucinant. Cred ca daca-l citeaza cineva pe Bassescu (sau Ponta, pentru echilibru) spounand ca 1 + 1 = 2, s-ar gasi multi comentatori care sa maraie. 

    1. Argumente impecabile?La pct.3 cucoana bate campii! Transparenta,eficienta,respons abilitate in gestionarea bunurilor publice unde ai vazut d-ta la vreun guvern pana acum? Toti au furat si si-au batut joc in industrie,cu retrocedarile,etc.etc.etc.(BNR a fost o exceptie oricum ai judeca) cu sprijin parlamentar si politic.Punctele 4 si 5 sunt o gargara demna de un politruc frustat.

      Discutia si implicit mesajul d-nei Paul sunt evident despre BNR, nu despre vreun guvern sau altul. Dvs. faceti in esenta un silogism din categoria "Da' ce daca X fura, ca si Y si Z au furat!". Ce daca BNR e netransparenta, ce daca incalca legea, ce, altii n-o incalca???

      Comentariile dvs. la punctele 4 si 5 nu le pot lua in seama. ele fiind evident "argumente" ad hominem. Probabil ca daca le rostea dl. Vasilescu, deveneau perle de intelepciune si echilibru.

      Pe de alta parte, nu tin deloc sa va conving de "adevarul meu" - mie mi-a placut cum s-a exprimat si ce-a spus d-na Paul, dvs. nu si cu asta la revedere. 

    Deci fostii PDL-isti ataca conducerea BNR ca sa-si numeasca ei oamenii in fruntea BNR si apoi sa aduca Romania in situatia Greciei ...acum imi e clar --.iata de ce NU O SA VOTEZ PNL=PDL la PARLAMENTARE!-->n-o fi Isarescu un sfant dar tot e mai priceput decat Andreea Paul=Fosta Consiliera a lui Boc si Lucian Isar=sotul Alinutei Gorghiu care bubuie de PROSTIE!--

    __D-na VOSS iti mai amintesti ce transparenti erati voi PDL pe vremea lui BOC + Basescu; cum inchideati Spitale, Scoli zicand ca asa v-a ordonat FMI__si acum daca ar fi criza economica ati face la fel si ati zice ca v-a ordonat Merkel sau Junker 

    __Toata aceasta campanie de presa contra BNR cred ca este din cauza ca BNR a fost de ACORD cu REDUCEREA TVA de 9 % la alimente. 

    __Poate ca PDL vopsit serveste niste interese straine ROMANIEI.

    __Iar eu mi-am gresit meseria trebuia sa ma fac avocat 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb