SE ÎNTREVĂD MIŞCĂRI PE PIAŢA NOASTRĂ BANCARĂ Surse: "OTP Bank a intrat în due diligence pentru cumpărarea Credit Europe Bank"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 februarie 2017

Surse: "OTP Bank a intrat în due diligence pentru cumpărarea Credit Europe Bank"

Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, a refuzat să comenteze informaţia

Alpha Bank şi Banca Transilvania ar fi interesate de Bancpost, potrivit surselor noastre

Reprezentanţii Bancpost: "În calitate de acţionar majoritar, Eurobank comunică în mod oficial orice modificări care intervin la nivelul subsidiarelor sale"

----------

Actualizare 14:10 Credit Europe Bank a făcut precizări

Reprezentanţii Credit Europe Bank ne-au transmis că banca nu este implicată în nicio acţiune de due diligence, precizând: "Noi, Consiliul de Administraţie al Credit Europe Bank România, ne considerăm obligaţi să răspundem unei ştiri false apărută astăzi în presă, legată de banca noastră.

Dorim să comunicăm tuturor clienţilor noştri şi partenerilor de afaceri că această ştire este fictivă. În nici un caz Credit Europe Bank România nu este implicată în nicio acţiune de due diligence sau discuţii strategice cu terţi ori cu orice altă parte, aşa cum s-a vehiculat în presă cu privire la acest subiect.

Credem în dezvoltarea pe termen lung a economiei României şi suntem concentraţi în continuare pe o creştere organică a activităţii băncii şi a veniturilor".

(E.O.)

-------------

OTP Bank a intrat în procedura de due diligence pentru achiziţionarea Credit Europe Bank, susţin unele surse din piaţă.

Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, care a anunţat, recent, că este posibil să achiziţioneze o bancă în acest an, nu a dorit să comenteze informaţia.

Domnia sa a precizat, în urmă cu câteva zile, că instituţia financiară care ar urma să fie cumpărată ar trebui să aibă o cotă de piaţă în ţara noastră de cel puţin 1%, obiectivul OTP Bank fiind să atingă o cotă de piaţă de 5%, în trei ani. Acest lucru este aproape imposibil de realizat doar pe cale organică, conform domnului Diosi.

"Văd probabilă achiziţia unei bănci în acest an. Vizăm doar băncile cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%. Nu ne grăbim, nu vom cumpăra la orice preţ", a spus, recent, Laszlo Diosi, conform News.ro.

OTP Bank avea, la finalul anului 2015, o cotă de piaţă de 2,3%, în creştere faţă de nivelul de 1,3% din 2014, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Cota de piaţă a crescut semnificativ în 2015, ca urmare a finalizării achiziţiei băncii cu capital portughez Millennium Bank, tranzacţie evaluată la 39 milioane de euro.

Potrivit datelor BNR, băncile private cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%, dar mai mică de 5%, în 2015, sunt Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Românească, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost şi Alpha Bank.

În piaţă există de mai mult timp informaţii despre posibila achiziţie a unor bănci cu capital grecesc din România, în contextul în care băncile mamă din Grecia s-au confruntat cu unele probleme în ultimii ani.

Totodată, grupul elen Eurobank a anunţat că este în căutarea unui partener strategic care să cumpere o participaţie din divizia Bancpost, ce activează în ţara noastră.

Sursele noastre susţin că Alpha Bank şi Banca Transilvania ar fi două dintre instituţiile financiare interesate de achiziţia Bancpost.

Întrebaţi dacă informaţia este corectă, reprezentanţii Bancpost ne-au declarat: "În calitate de acţionar majoritar, Eurobank comunică în mod oficial orice modificări care intervin la nivelul subsidiarelor sale şi o face mereu cu promptitudine atunci când este cazul".

Surse din cadrul Eurobank, citate de Reuters şi preluate de Hotnews, au spus că Eurobank, care are operaţiuni în România, Bulgaria, Serbia şi Cipru, trebuie să îşi reducă expunerea la activele din afara Greciei de la aproximativ 11,2 miliarde de euro, cât are în prezent, la 8,7 miliarde de euro, în 2018, pentru a respecta angajamentele convenite cu autorităţile europene în domeniul concurenţei.

"Am numit doi consultanţi pentru a căuta un partener strategic pentru achiziţia unei participaţii la Bancpost. Asta va ajuta banca să îşi reducă afacerile în România şi să îşi respecte angajamentele de restrângere a expunerii din străinatate", au spus sursele citate.

Acestea au precizat: "Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar băncii pentru creştere. Dacă un partener strategic cumpără o participaţie la Bancpost, expunerea noastră va fi redusă conform angajamentelor noastre".

Laszlo Diosi vede o reducere în viitor a numărului de bănci existent în România, fie prin achiziţii, fie prin închidere: "Ar putea dispărea 5-6 bănci în următorii doi-trei ani. Acestea ori vor fi achiziţionate de jucători existenţi în piaţă sau de jucători noi, care vor dori să intre în România, ori vor fi închise".

De asemenea, unii specialişti din piaţă sunt de părere să, pe piaţa noastră, există un excedent de bănci şi că, în câţiva ani, numărul acestora va scădea considerabil.

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a spus, recent, în cadrul unui interviu, că trebuie să ne aşteptăm şi pe viitor la o consolidare a pieţei bancare: "Vor fi instituţii financiare care vor aplica strategia de creştere numai pe baze pur organice, dar vor fi şi altele care vor aborda o strategie mixtă, şi anume de achiziţionare fie de bănci, fie de portofolii performante ale unor bănci, cuplată cu o strategie de creştere organică. Există oportunităţi de consolidare, ceea ce înseamnă că avem un excedent de bănci de dimensiuni nu foarte ridicate din punct de vedere al cotei de piaţă".

Directorul OTP Bank România consideră că piaţa bancară de la noi, care numără 37 de bănci în prezent, este foarte stabilă, în contextul în care procesul de curăţare a portofoliilor de credite neperformante (NPL) a luat amploare în ultimii doi ani şi va continua şi în 2017.

Sergiu Oprescu ne-a precizat că anul 2016 a fost, pentru piaţa bancară, "primul an de revenire la o profitabilitate operaţională reală, pe care nu o mai avusese de ceva timp, mai ales că, după perioada de criză, am avut o perioadă destul de lungă de «pierdere» în sistem". Domnia sa a completat: "Chiar dacă această profitabilitate operaţională nu este încă la nivel european din punct de vedere al indicatorilor de rentabilitate, totuşi arată o revenire în teritoriul profitabilităţii, ceea ce este o veste bună pentru domeniu".

Indicatorul de solvabilitate se cifra, la finalul anului trecut, la 18,33%, în scădere faţă de 19,6% - la cât se ridica în decembrie 2015. Rentabilitatea activelor (ROA) a fost, în 2016, de 1,1%, faţă de 1,24%, în anul precedent, potrivit informaţiilor BNR.

"Aceşti doi indicatori sunt importanţi pentru că arată nivelul de pregătire a sectorului bancar şi pentru a-şi îndeplini mandatul pe care îl are, şi anume de principal finanţator al economiei naţionale", ne-a mai spus domnul Oprescu.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), anul trecut, sistemul bancar românesc a avut un profit de circa 1 miliard de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce va aduce nou pentru clientii CEB aceasta miscare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb