Se relansează cursa la Cotroceni? Sau nu?

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 3 iulie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Ceea ce de mult plutea în aer s-a confirmat. Eduard Hellvig a demisionat din funcţia de director SRI. Pretinde că din motive de morală şi logică democratică. Dar gestul său este posibil să aibă o altă bătaie. În toamna anului viitor. Când va exista o cursă pentru prezidenţiale. Va intra sau nu Hellvig în cursă?

Aceasta este cea mai importantă dilemă a momentului. Eu cred că răspunsul este afirmativ. Eu cred că acest om politic, cu state vechi în PNL, care ani de zile a deţinut cheia celor mai importante secrete în stat, are potenţialul necesar pentru a candida şi chiar pentru a câştiga. Dacă acesta este obiectivul, el va fi susţinut până în pânzele albe de preşedintele Klaus Iohannis. Cu toată autoritatea - e drept, serios diminuată - de care acesta mai dispune în ochii opiniei publice. Dar îl va susţine manevrând pârghiile de comandă ale statului, pe care le are şi le va mai avea la dispoziţie până la încheierea mandatului său. După schimbările radicale de cadre din conducerea SRI, Hellvig ar putea să fie susţinut de o parte semnificativă a ceea ce numim "factori interni". Este acceptat, îmbrăţişat, şi va fi upgradat la nevoie şi de factorul extern. Şi mă gândesc, în primul rând, la Statele Unite. Cu o îndelungată şi pozitivă experienţă în conducerea PNL, Hellvig ar putea fi împins către preşedinţie atât de partid, cât şi de electoratul liberal. Chiar şi de electoratul pe care PNL l-a abandonat şi l-a pierdut între timp.

Dacă va exista această mişcare pe tabla de şah politică, ea va fi una atât de semnificativă încât ar putea să dea peste cap planurile PSD.

Sub aspect moral, există însă o problemă. De care oamenii politici nu se prea împiedică. Dar pe care noi avem obligaţia să o luăm în calcul. În mod corect, astăzi, când a demisionat, Eduard Hellvig a spus că şi-a îndeplinit obiectivele şi ca atare consideră că îşi poate încheia mandatul. Să zicem că aşa stau lucrurile. Că toate obiectivele şi toate angajamentele asumate de acesta ar fi fost duse la bun sfârşit. Fără a exista restanţe. Dar, în continuare, acelaşi Hellvig a precizat că o persoană care are acces la cele mai sensibile secrete ale statului nu trebuie să rămână prea mult în funcţie pentru că ar fi imoral. Ceea ce ar însemna că un ex-director SRI ar trebui să nu mai participe în viitor la niciun fel de competiţie în lumea politicii sau în lumea afacerilor. Ar trebui să aibă, în continuare, o carieră academică sau cel mult diplomatică. Dar dacă Eduard Hellvig se angajează în cursa prezidenţială? În acest scenariu, mulţi vor tremura. Mulţi, unii chiar contracandidaţi ai săi, vor fi vulnerabilizaţi. E moral? E imoral? Cu certitudine este eficient. Această carte însă rămâne deschisă până când vom afla care este pasul următor al lui Hellvig.

Se deschide o bătălie importantă pentru succesiune. Cine îi va lua locul? În tradiţia ultimilor preşedinţi ar urma să fie desemnat un om din opoziţie. În cazul nostru, opoziţia este reprezentată de UDMR, exclus, AUR, exclus şi USR. Tot exclus. Pot paria că joi la CSAT vom afla că preşedintele Klaus Iohannis optează pentru un reprezentant PSD. Aparent PSD. În realitate, un om al serviciilor înşurubat la socialişti. O fi Sorin Grindeanu? Nu cred. Ar fi prea mult. Va fi probabil cineva care în acest moment nu are funcţii executive.

Dacă Eduard Hellvig va candida, atunci noul şef SRI va trebui să fie o persoană grijulie cu acesta. Alegerea nu e simplă. Pentru PSD, din această perspectivă a prezidenţialelor încep zile grele. Nu va mai merge la defilare. Nici măcar cu Mircea Geoană. Pentru că nu trebuie să uităm niciodată, Washingtonul merge la două şi chiar mai multe capete.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Pleaca ai nostri, vin ai nostri.

    1. As vota M. Geoana , pentru ca:

      - a facut politica la nivel inalt 

      - este un om echilibrat si mai presus de jocuri meschine 

      - are deschise usile cancelariilor occidentale mai mult decat oricare alt roman 

      - noi, romanii, i-am ramas datori cu un mandat de presedinte dupa ce a fost furat de javra ordinara.

      Nu-i suntem datori cu nimic! El îi este dator lui Vanghelie că i-a dat "cadou " un ceas, iar preacinstitului Vântu că l-a promovat la tv! Cumnatul lui e plin de " bube-n cap "!

      Apoi Băsescu era bărbat adevărat, poți să spui tu ce vrei! 

      Basescu nu a fost barbat adevarat nici in ochii lui Udrea care era maritata cu Cocos. Era pusculita si rampa de lansare pentru pentru cheile seifului cu bugetul de stat. Hăhăhăhă!

    O fi oare președinte SUA un fost șef CIA ?

    De ce Sorine la noi crimă și la alții ceva normal ! 

    Iubitul nostru partener strategic are mai mulți candidați, mai exact toți, sa fie aleasa cea mai buna sluga.

    "Mișcare pe tabla de șah politică"?

    Tot auzim de asta și de eșichierul politic. 

    E un afront adus șahului, bazat pe reguli, cunoștințe de joc și în general pe fair-play. 

    Politrucii din ziua de azi nu au asemenea calități.

    Sunt niște bieți jucători de duzină sau niște umili pioni ai altora. 

    1. Corect.

    Cine l-a mai facut si pe asta?Acum aud de el.Pentru a candida,trebuie sa fie cunoscut cat de cat de catre ,,publicul larg,,.Securistii astia sunt secretosi,lucreaza din umbra,cine stie pe cine sustin?!Cine stie ce candidati surpriza la prezidentiale ni se pregatesc.Cred ca de la AUR candideaza grasa aia.Pai,Viorica a fost parfum fata de aceasta ,,nedoamna,,.De la PSD ar trebui sa candideze Iliescu.Daca tot mai traieste....

    1. Cu Ilici a început totul, el a început distrugerea, ceilalți i-au continuat opera. În 33 de ani am dovedit ca nu putem fi altceva decât slugi.

    Se relanseaza,cum nu?toate slugile licuriciului sunt impinse in fata.din 50 de bucati tot o iesi un presedinte de colonie.teatru de prost gust,nimic mai mult.

    Io nu-l votez pe asta ca nu e roman, are nume de polonez sau ma rog, verner ne-a fost indeajuns, ii doresc succes dar nu cred ca are sanse, cred ca romanii vor orice cu nume romanesc sau macar daco-roman.

    Un dragnea sau o viorica is mult mai accesibile decat un hlevig. 

    1. In plus vreau sa mai vad si ortodocsi la conducere. Intr-o tara in care peste 80% sunt ortudocsi, la conducere sunt numai 40%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb