Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut bilanţul anului 2024 în sectorul energetic, într-o postare pe pagina sa de Facebook, subliniind progresele semnificative şi provocările cu care România se confruntă.
"2024 a fost şi rămâne un an complicat până la final. Pentru sectorul energetic, încheiem anul cu un număr record de proiecte finalizate, iar asta este cea mai bună veste. De ce? Pentru că doar printr-o producţie mai mare de energie electrică şi de gaz aici, în România, vom reuşi să reducem facturile românilor şi companiilor româneşti", a spus Burduja, evidenţiind importanţa creşterii producţiei interne de energie.
În ceea ce priveşte sursele de producţie, ministrul a menţionat că "prima sursă de producţie de energie electrică sunt acum centralele eoliene, cu 31,8% şi 2300 MW energie activă". El a adăugat că "bătaia vântului, mai ales în zona Dobrogei, ne ajută să ţinem de rezerva de apă din lacurile de acumulare şi de stocurile de cărbune şi de gaz", asigurând astfel stabilitatea sistemului energetic în faţa provocărilor sezonului rece.
Burduja a subliniat şi progresul României în dezvoltarea de noi capacităţi de producţie: "Este primul an după foarte mulţi în care România a pus în funcţiune aproape 1200 MW în grupuri noi. O nouă promisiune îndeplinită - să depăşim 1000 MW. E ca la autostrăzi: fiecare MW contează, aşa cum fiecare km contează." De asemenea, a menţionat punerea în funcţiune a unor parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 185 MW.
Ministrul a mai subliniat importanţa capacităţilor de stocare a energiei, explicând că "12 instalaţii de stocare a energiei sunt deja operaţionale, cu o putere totală de 137,2 MW şi o capacitate cumulată de 269 MWh". În plus, a anunţat că "prin contractele deja semnate din PNRR, vom mai pune în funcţiune în următoarele 24 de luni încă aproape 1000 MW".
Sebastian Burduja a subliniat şi sprijinul pentru industria de baterii din România: "România trece printr-un proces de transformare în sectorul energetic. Am semnat deja primele contracte, inclusiv investiţia unică a Lockheed Martin la Oradea, unde se vor produce baterii bazate pe o tehnologie de vârf la nivel mondial."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 18:44)
Imi place acest ministru, care chiar face ceva intr-un domeniu atat de complex ca al energiei si a absolvit Stanford si Harvard