Sebastian Burduja: "Nu putem să închidem grupuri pe cărbune fără să punem altceva în loc"

S.B.
Politică / 31 octombrie 2024

Sebastian Burduja: "Nu putem să închidem grupuri pe cărbune fără să punem altceva în loc"

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a grupului 5 al Termocentralei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), că "nu putem să închidem grupuri pe cărbune fără să punem altceva în loc", informează Agerpres.

"Nu putem să ne permitem să scoatem grupuri pe cărbune fără să punem în loc grupuri pe gaz, deci nu putem să renunţăm la producţie de energie în bandă pe bază de cărbune fără să avem o altă sursă de energie, de producţie energetică în bandă. (...) Este o investiţie strategică pentru Sistemul Energetic Naţional (modernizarea grupului 5 Rovinari n.r.), cred că este printre cele mai importante investiţii care sunt puse în funcţiune pentru SEN în ultimii foarte mulţi ani, o sumă importantă de bani investită aici, 628 de milioane de lei până acum. (...) De foarte multe ori şi în cele mai grele momente, România s-a bazat şi pe producţia de la CEO, aşadar eu consider că trebuie să avem această capacitate şi în continuare, pentru că pe primul loc este securitatea energetică, apoi costul energiei şi abia pe locul al treilea - partea de tranziţie verde", a precizat Sebastian Burduja la sediul SE Rovinari.

Întrebat ce înseamnă trecerea acestui grup în rezervă de capacitate la sfârşitul anului viitor, Burduja a spus: "Noi plecăm de la premisa pe care am anunţat-o mai devreme - nu putem să închidem grupuri pe cărbune fără să punem altceva în loc, ori anul viitor nu anticipăm să avem finalizate grupurile pe gaz, cel mai probabil nici în 2026, cel mai probabil undeva în 2027 spre final şi obiectivul pe care noi îl avem în toate discuţiile cu Comisia Europeană şi pe care l-am enunţat deja cu aceşti parteneri este să prelungim aceste termene cu un an - doi ani, astfel încât ele să fie sincronizate cu punerea în funcţiune a grupurilor pe gaz, în primul rând de la Işalniţa, apoi de la Turceni, sigur că ne ajută probabil şi grupul de la Mintia, dar toate acestea vin într-un orizont de timp în care noi nu ne permitem să închidem grupurile pe cărbune, cu atât mai puţin grupul 5. Când se va pune problema trecerii în rezervă, atunci ANRE are toate instrumentele necesare pentru crearea cadrului legal de rezervă de capacitate".

Lucrările de modernizare a grupului 5 Rovinari au durat zece ani.

"Efortul pe care l-a făcut CEO în această perioadă a fost susţinut, în sensul de a finaliza această investiţie nouă. Pe de altă parte, în programul de restructurare al CEO există două grupuri de la Rovinari, grupul 4 şi grupul 5, care trebuie să rămână în rezervă de capacitate la dispoziţia Sistemului Energetic până în anul 2030, de aceea este foarte important că această investiţie, care a întârziat din cauza câtorva furnizori, a reuşit să fie pusă în funcţiune şi toate probele de până acum arată că parametrii proiectaţi sunt atinşi. (...) După ora 14,00 practic urmează una dintre ultimele probe, de a fi dus la maximum de putere pe care îl poate asigura", a precizat preşedintele Directoratului CEO, Iulius Plaveti.

Pentru respectarea celor mai recente cerinţe de mediu la nivel european, grupul energetic nr. 5 a beneficiat de implementarea unor instalaţii moderne, printre care: instalaţie de desprăfuire electrostatică, instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere, instalaţii de evacuare în sistem şlam dens şi instalaţie de denoxare a gazelor de ardere, se arată pe site-ul CEO.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Trecerea in rezerva de capacitate a unui grup care produce curent in banda ESTE O ABERATIE!cui ii convine sa produca curent doar la nevoie???cine plateste cand aceste grupuri nu produc nimic?cine o sa mai investeasca in astfel de "bisnisuri" falimentare???noapte mintii!

    1. Spune-le asta si Nemtilor, aia sunt mai tampiti ca noi la capitolul asta.

      E absolut aberant. Romania a importat cantitati mari de energie in vară semn clar de lipsa de capacitati de producție

    "pentru că pe primul loc este securitatea energetică"...de aceea se exporta gazul ieftin romanesc in hungaristan ca "securitatea energetica" il mana in lupta pe asta:-)

    Ce era de pus în loc ar fi fost măcar o singură unitate la Cernavodă.

    Unitatea 1 fost pusă in functiune în decembrie 1996, iar Unitatea 2 la aproape 11 ani diferență, în septembrie 2007, iar acum, la sfârșitul anului 2024, la 17 ani dupa Unitatea 2, observăm ca nici măcar nu a început organizarea de șantier.  

    Să sperăm că, după alegeri, vom scăpa de de politruci demagogi și habarnisti ca alde Burduja.

    1. Daca tot mafia de la noi vrea sa distruga producatorii de legume si fructe, nu mai bine i-am pune pe ai nostri sa creasca recolte folosite in biocombustibili?

    CUM SA NU! PUNEM VORBE !

    Dupa 30 de ani de distrugere in activele energetice pe motive ca polueaza ,schimba clima etc in sfarsit auzim o voce autorizata care mentine pozitia corecta ( desi e atat de tarziu ,activele termoenergetice sunt la pamint). Si in Germania ,si in Polonia ,UK etc ...nu le au distrus si acum ca e criza uriasa le repornesc ,asta e rational. Vedeti cum ucrainenii se ingrijoreaza ca pierd minele de antracit din Donbass ,combinatele siderurgice si cocseriile de acolo ,ca nu mai pot produce pentru razboi ! Adica pentru alte distrugeri ,poluare si emisii toxice in apa si aer ! Si in Romania e urgenta pe activele energetice ca am ajuns sa stam foarte rau ,OMV reduce productia de gaz cu inca 10 % ,inchide sonde ,la Neptun Deep e razboi cu mine si drone navale : deci e rational si absolut necesar . Nimeni nu poate cere Romaniei sa reduca capacitatile ca sa compenseze cresterile de poluare la altii !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb