Sebastian Burduja: "România îşi reafirmă angajamentul de a juca un rol central în tranziţia energetică europeană"

S.B.
Politică / 19 septembrie

Sebastian Burduja: "România îşi reafirmă angajamentul de a juca un rol central în tranziţia energetică europeană"

Ministrul Energiei, Sebatian Burduja, a reprezentat România în cadrul evenimentului "Roadmaps to New Nuclear 2024" la sediul OCDE din Paris, evenimentul anual al Agenţiei pentru Energie Atomică (NEA), care reuneşte lideri mondiali din domeniul energiei nucleare, informează news.ro.

La această ediţie, ministrul energiei din România a condus ca preşedinte lucrările sesiunii dedicate dezvoltării lanţului industrial pentru sectorul nuclear.

În contextul actual, creşterea utilizării energiei nucleare este văzută drept o soluţie esenţială pentru a asigura securitatea energetică globală, competitivitatea economică şi atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050, arată Ministerul Energiei.

"În domeniul energiei discutăm adesea despre o trilemă: securitate energetică, competitivitate şi schimbări climatice. La Paris, în faţa statelor membre OCDE, am adus în discuţie o a patra alternativă care vizează capacităţile locale şi lanţurile de aprovizionare. România este printre puţinele state din lume cu un ciclu nuclear integrat, avem unii dintre cei mai buni experţi din lume, iar reactoarele de la Cernavodă sunt ambele pe podiumul mondial prin siguranţa şi eficienţa în exploatare. Mai mult, România are singurul simulator din Europa pentru pregătirea viitorilor ingineri pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) la Politehnica Bucureşti şi construieşte singură instalaţie de detritere (CTRF) din Europa. Bazată pe o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia creează premisele ca România să devină un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu (combustibil candidat al viitoarelor reactoare de fuziune). La evenimentul OCDE-NEA, ca recunoaştere a rolului de lider în sectorul nuclear, România a prezidat în premieră lucrările sesiunii dedicate lanţurilor de aprovizionare şi reindustrializării. Pentru atingerea obiectivelor globale de triplare a capacităţilor nucleare până în 2050, cooperarea globală este esenţială pentru acces la finanţare şi o forţă de muncă calificată", a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit Agenţiei pentru Energie Nucleară, pentru a atinge obiectivele climatice şi de securitate energetică, este necesară triplicarea capacităţii nucleare globale, atingând o capacitate de 1.160 GWe până în 2050. Această extindere presupune construirea a aproximativ 20 GWe pe an între 2030 şi 2050, un nivel de investiţie care nu a mai fost văzut de la construcţiile masive din anii 1970 şi 1980.

Ţări precum Franţa, România, Statele Unite, Suedia şi multe altele şi-au asumat deja angajamente ambiţioase în ceea ce priveşte extinderea infrastructurii nucleare. În plus, proiectele reactoarelor nucleare modulare mici dimensiuni (SMR) reprezintă o componentă cheie în strategia de extindere, oferind soluţii flexibile şi inovative pentru nevoile energetice globale, precizează ministerul Energiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Scoate reactoarele nucleare mici( cele modulare) din plan

    Distrugi o zona turistica. 

    Explica dacă tatăl tău a avut credit Banvprex și dacă a dat banii înapoi.

    E important, fiindbanca de stat și falkmentata 

    Burduja sa spuna clar daca curentul electric pe care Romania il livreaza Ukrainei si Rep Moldova, este dat pe datorie sau e donat. Sa stim si noi de ce platim printre cele mai mari facturi la curent din UE !

    1. Nu platesti cele mai mari facturi, din contra suntem in top 5 la cele mai mici - sursa EUROSTAT. Pretul e plafonat ceea ce e o prostie, dar facturile sunt mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb