Sebastian Ghiţă a fost reţinut la Belgrad

Politică / 14 aprilie 2017

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Youtube)

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Youtube)

Ghiţă avea acte de identitate slovene şi era împreună cu fratele său

-----

Actualizare 15:11 Bichineţ: "Orice om puternic are un frate prost"

Deputatul PMP Corneliu Bichineţ a declarat, la RTV, referindu-se la prinderea lui Sebastian Ghiţă, că "orice om puternic din ţara asta are un frate prost" şi că la fel i s-a întâmplat şi unuia mai bun şi mai valoros decât Ghiţă, respectiv lui Traian Băsescu, preşedintele partidului din care el face parte.

Bichineţ a spus, potrivit News.ro: "Indiferent ce o fi făcut, omul ăsta (Sebastian Ghiţă - n.r.) este depozitarul unor adevăruri care interesează pe toată lumea, de la ultimul ţăran până la preşedintele ţării. (...) Credeţi că a plecat din ţară de prost? A plecat ca să trăiască şi a ales Serbia. Din punctul meu de vedere, a ales foarte bine, iar cei care încearcă să îl hărţuiască şi probabil că îl manevrează ştiu foarte bine de la început unde a fost. Şi acum să îl aducă acasă frumos, să îl îmbrace în ţinută corespunzătoare".

Referindu-se la modul în care a fost prins Sebastian Ghiţă, deputatul PMP a afirmat: "Orice om puternic din ţara asta - şi Ghiţă e un om puternic şi inteligent, fără să îl fac erou - are un frate prost. Aşa i s-a întâmplat din nefericire unuia şi mai bun şi mai valoros decât Ghiţă, domnului Băsescu, preşedintele partidului meu. Nu i-au făcut toţi din jur rău cât i-a făcut din greşeală fratele său. Aşa s-a întâmplat şi cu Ghiţă".

(M.I.)

-------

Actualizare 14:38 Ministerul Justiţiei: "Extrădarea unei persoane din Serbia se solicită în baza Convenţiei europene de extrădare"

Ministerul Justiţiei anunţă că extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale.

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei precizează, potrivit News.ro: "Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997".

Ei mai arată că Ministerul Justiţiei are atribuţia de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării, în vederea extrădării.

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei spun: "În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil".

Soluţionarea unei cereri de extrădare se face, pe fond, în conformitate cu legislaţia statului solicitat, încheie Ministerul Justiţiei.

(M.I.)

-------

Actualizare 13:25 Grindeanu, despre prinderea lui Ghiţă: "Probabil nu a fost simplu"

Sorin Grindeanu a felicitat Poliţia Română pentru că şi-a făcut datoria în cazul fugarului Sebastian Ghiţă, apreciind că "probabil nu a fost nici simplu". Vor urma procedurile specifice care vor duce la extrădare şi la venirea în ţară a lui Sebastian Ghiţă, a declarat premierul la TVR.

Întrebat despre speculaţiile privind politicenii care se tem de dezvăluirile pe care ar putea să le facă Ghiţă, premierul a răspuns că "poate fi o teamă în anumite zone, este treaba dânşilor, pe noi ne interesează să aplicăm legea", potrivit Hotnews.

"Celelalte speculaţii, toate lucrurile pe care le spun unii sau alţii nu este treaba noastră, ca şi Guvern", a adăugat şeful guvernului. Grindeanu a fost întrebat şi cum apreciază durata depistării fostului deputat, în condiţiile în care Ghiţă a fost prins după aproape patru luni.

Premierul a susţinut că "probabil că nu a fost nici simplu", dar că el este convins că "au depus toate eforturile cei din Ministerul de Interne şi nu numai".

(A.C.)

--------

Actualizare 12:35 Ghiţă poate fi extrădat din Serbia în baza unui tratat din 1961

Sebastian Ghiţă poate fi extrădat din Serbia în baza unui tratat încheiat între ţara noastră şi ţara vecină în anii '60, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Astfel, între România şi Serbia funcţionează, potrivit Ministerului Justiţiei, prin declaraţie de succesiune, un tratat din 18 octombrie 1960 între Republica Socialistă Română şi Republica Populară Federativă Iugoslavia privind asistenţa juridică. Documentul a intrat în vigoare în 6 februarie 1961.

Potrivit Tratatului, părţile se obligă să-şi extrădeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei.

"Extrădarea în vederea urmăririi penale şi judecării se admite numai pentru infracţiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Părţi Contractante, se poate da o pedeapsă mai mare de un an privaţiune de libertate sau o pedeapsă mai grea", prevede documentul, citat de News.ro.

În tratat se menţionează că extrădarea nu are loc în cazul când persoana a cărei extrădare se cere a săvârşit o infracţiune de natură politică, o infracţiune pur militară (care constă exclusiv în încălcarea obligaţiilor militare) sau o infracţiune de presă.

De asemenea, extrădarea nu are loc dacă persoana a cărei extrădare se cere este, la data primirii cererii de extrădare, cetăţean al Părţii Contractante solicitate sau infracţiunea este săvîrşită pe teritoriul Părţii Contractante solicitate.

Documentul mai prevede că, dacă autorităţile sârbe consideră că sunt necesare date suplimentare, vor cere părţii române, ca, într-un termen nu mai lung de două luni, să-i trimită aceste date.

În Tratat se mai arată că la cererea Părţii Contractante solicitante, termenul se poate prelungi, dacă în termenul fixat sau prelungit nu se primesc datele cerute, procedura de extrădare va înceta, iar persoana a cărei extrădare se cere, va fi pusă în libertate, însă procedura va continua dacă ulterior se primesc datele cerute.

(A.C.)

----------

Actualizare 11:44 Băsescu, despre Ghiţă: "Nu m-am gândit niciodată că bântuie prin Europa ca vodă prin lobodă"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la România TV, că nu se aştepta ca Sebastian Ghiţă să fie atât de imprudent şi că cea mai mare greşeală pe care acesta a făcut-o a fost să meargă fratele său la el, iar acest lucru i-a fost fatal.

Traian Băsescu a declarat: "Primul semn de întrebare pe care mi-l ridică este legat de faptul că a fost prins atât de uşor şi atât de aproape. Eu am fost relativ sceptic că autorităţile române vor da de el foarte repede, uite că au dat şi ăsta e un lucru bun. Când a fugit am criticat Ministerul de Interne, acum trebuie să îl felicităm. Cu poza asta nu l-aş fi recunoscut pentru nimic în lume".

În opinia sa, a fost o greşeală faptul că fratele lui Sebastian Ghiţă a mers la el.

Băsescu a spus: "Este o greşeală, acelaşi tip de greşeală pe care l-a făcut Vîntu cu Popa în Indonezia când ţineau legătura pe telefoane. Faptul că fratele lui s-a dus să se întâlnească cu Ghiţă a fost eroarea fatală, pentru că toţi din anturajul lui Ghiţă erau supravegheaţi. Dacă voia să se lase prins pur şi simplu venea, nu era nevoie să mai stea şi prin beciuri pe la Belgrad. Cred că a fost un lanţ de imprudenţe ale lui Ghiţă. Îl credeam mult mai atent, mult mai instruit. Nu m-am gândit niciodată că bântuie prin Europa ca vodă prin lobodă. Mi se pare că a fost copil. Mai ales să se întâlnească şi cu fratele, a fost fatală".

Traian Băsescu a susţinut că autorităţile sârbe se vor mişca repede în ceea ce priveşte procesul său de extrădare.

"Eu cred că vor merge relativ repede, nu cred că se vor crampona autorităţile sârbe că l-au găsit cu acte de identitate false. O vor rezolva în perioada procesului de extrădare. Cred că Serbia va reacţiona rapid la solicitarea autorităţilor române. S-ar putea să existe şi o negociere şi atunci să se închidă tot. De scăpat nu va scăpa uşor", a spus fostul preşedinte.

Traian Băsescu a adăugat că toţi şi-ar fi dorit ca "Ghiţă să fi continuat să vorbească", sperând că "o va face după ce vine în ţară" şi considerând că "autorităţile române au obligaţia să îi creeze condiţii să vorbească".

(A.C.)

---------

ACTUALZARE 10:23 Aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă va dura aproximativ o lună

Aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă ar putea dura aproximativ o lună, în condiţiile în care România nu are un acord de extrădare cu Serbia, au declarat, vineri, surse judiciare, pentru News.ro. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că procedurile de extrădare vor începe abia după ce autorităţile sârbe vor soluţiona dosarul penal deschis lui Ghiţă pentru că a prezentat acte false.

Deoarece România nu are un acord de extrădare cu Serbia, ţară nemembră a Uniunii Europene, aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă se va face prin negociere directă între cele două state, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Astfel, procedurile de extrădare ar putea dura aproximativ o lună, au adăugat sursele citate.

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că, în acest moment, statul sârb va întocmi pe numele lui Ghiţă un dosar penal pentru că s-a legitimat cu acte false. După ce va fi soluţionat acest dosar, vor începe procedurile de extrădare, a spus Dan.

Ministrul de Interne a adăugat că poliţiştii români se vor deplasa în Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghiţă în ţară după ce se vor finaliza procedurile de extrădare.

(A.C.)

---------

Actualizare Dan Andronic: "Nu m-am întâlnit cu Ghiţă la Belgrad"

Jurnalistul Dan Andronic, despre care au apărut informaţii în presă că s-ar fi întâlnit cu Sebastian Ghiţă în Serbia, a negat, din nou, acest lucru, după prinderea fostului deputat.

Dan Andronic se întreabă pe Facebook dacă Ghiţă a fost prins sau s-a lăsat prins: "L-au arestat pe Sebi Ghiţă. În Serbia, aşa cum ne zicea Tapalagă. Numai că înţeleg că până atunci Ghiţă s-a plimbat prin toată Europa (Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa). Cred că l-au aşteptat să ajungă la Belgrad ca să aibă o telenovelă completă şi să nu-l lase pe Tapalagă să scrie despre cultură vreo şase luni...Revenind la vremurile noastre: 1. Nu m-am întâlnit cu Ghiţă la Belgrad.

2. M-am întâlnit cu Kovesi la Oprea acasă în noaptea alegerilor din 2009.

3. Cred că-i băgată şi mintea lui Coldea în ciorba asta. Acum înţeleg de ce spunea Gabi Oprea că vine marţi la emisiunea lui Gâdea. Îl aştepta pe Ghiţă să ajungă la Belgrad.

Bine, măi nene, nu puteaţi sta şi voi în Muntenegru sau Croaţia?"

La jumătatea lunii martie, în spaţiul public au apărut informaţii că Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie 2016, ar fi fost localizat în Serbia. Informaţiile au fost negate inclusiv de premierul Sorin Grindeanu.

Fostul premier Victor Ponta a declarat, în martie, în legătură cu informaţiile potrivit cărora Sebastian Ghiţă s-ar afla în Serbia, că este vorba despre o păcăleală.

"Eu cred că e o păcăleală, dacă mă întrebaţi. Uite că am ajuns să fiu de acord cu procurorul general care înţeleg că ... Bănuiesc că ştie mai multe decât mine. În rest, habar nu am. Eu sigur nu l-am întâlnit", a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului, întrebat în legătură cu informaţiile potrivit cărora Sebastian Ghiţă s-ar afla în Serbia.

El a spus că merge des în Serbia şi se înţelege foarte bine cu premierul acestei ţări, dar acest lucru nu are nicio legătură cu Sebastian Ghiţă

....

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, potrivit Poliţiei Române. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că procedurile de extrădare vor începe abia după ce autorităţile sârbe vor soluţiona dosarul penal deschis lui Ghiţă pentru că a prezentat acte false.

Ministrul de Interne a adăugat că poliţiştii români se vor deplasa în Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghiţă în ţară după ce se vor finaliza procedurile de extrădare.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România, potrivit news.ro.

În 3 aprilie, Curtea de Apel Ploieşti a respins, definitiv, contestaţia depusă de avocaţii lui Sebastian Ghiţă la decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat, în al cincilea dosar de corupţie în care acesta este urmărit penal de către procurorii DNA.

În plus, judecătorii au admis contestaţia DNA şi au dispus arestarea şi pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în condiţiile în care instanţa de fond considerase că nu există suficiente probe pentru această infracţiune şi a emis mandatul doar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Mandatul de arestare în lipsă cerut de DNA pe numele lui Ghiţă a fost emis de Tribunalul Prahova în 15 martie, iar avocaţii fostului deputat, dispărut din decembrie anul trecut şi dat în urmărire, au contestat decizia.

Acesta este cel de-al doilea mandat de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Ghiţă. În 10 ianuarie, instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

În al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă procurorii suspectează că fostul deputat, care până în anul 2012, când a fost ales în Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A. a pretins şi primit de la reprezentanţii celor două societăţi sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte de prestare deservicii IT şi/sau să faciliteze derularea în bune condiţii firmelor ai căror reprezentanţi fuseseră contactaţi, anterior, de către Ghiţă. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

În 10 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Fratele lui Ghiţă a fost urmărit

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că a fost urmărit fratele lui Ghiţă, care iniţial s-a aflat la Istanbul, după care a plecat către Serbia. Conform surselor citate, când Ghiţă a fost prins erau împreună. Omul de afaceri avea permis de conducere şi buletin sloven şi a fost dus la un birou de poliţie din Belgrad.

Poliţia Română mulţumeşte reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz.

Ghiţă a dispărut în 21 decembrie 2016 şi a fost iniţial dat în urmărire naţională după ce a încălat termenii controlului judiciar.

În 10 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bun, dar Elodia tot n-a aparut. 

    1. Numai Basescu e de vina!

      Băsescu n-are nico vină. Mafia securistă avea nevoie de un fraier pe post de șef și l-a găsit pe el.

    Ăsta e sosia. Originalul e mort.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb