Seceta a redus drastic cantitatea recoltată de cereale

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 5 august 2020

40% - pierderea de producţie înregistrată la grâu, comparativ cu anul 2019

Producţia medie la grâu în acest an este de 2,9 tone pe hectar, în scădere cu 40% faţă de 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministrul de resort a precizat: "Sigur că seceta a afectat puternic culturile de toamnă, mai ales în zona de sud-est şi est a ţării. Cele mai accentuate scăderi de producţie sunt în Dobrogea, deoarece această zonă a fost cea mai afectată. Compartimentul de statistică din minister a întocmit un raport comparativ. (...) La grâu, pentru că este suprafaţa cea mai mare - peste 80% din suprafaţa însămânţată în toamnă a fost cu grâu - s-a recoltat până acum 89% din suprafaţă, producţia medie este de 2,9 tone pe hectar faţă de 4,8 tone în 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal. Deci s-a diminuat cu 40% producţia medie la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 - 5,6 milioane tone".

Adrian Oros a mai spus că producţia a scăzut la toate culturile cerealiere din ţara noastră. Astfel, producţia medie la secară este în acest an de numai 2,5 tone pe hectar faţă de 3,2 tone în 2019.

"La orz, producţia medie este de circa 2,6 tone pe hectar faţă de 5 tone pe hectar în anul trecut, deci o scădere cu aproximativ 47%. La rapiţă, dacă producţia medie anul trecut a fost de 2, 3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. Şi aici s-a înregistrat o scădere semnificativă, din cauza secetei extreme care s-a instalat în toamna anului trecut, iar în acest an, deşi în ultima perioadă au fost precipitaţii chiar din abundenţă, în anumite zone ale ţării şi mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone care sunt puternic afectate de secetă", a arătat ministrul Agriculturii.

În cadrul conferinţei de presă, Adrian Oros a anunţat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a virat, ieri, în conturile fermierilor, ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură, aferentă trimestrului I al anului 2020. Este vorba despre 103.381.276 de lei pentru 10.951 de beneficiari.

Ministrul de resort a precizat că subvenţia la motorină pentru trimestrul I a fost plătită abia acum, deoarece de la începutul anului actualul Executiv a fost nevoit să achite 528 de milioane de lei, reprezentând restanţe de anul trecut cu privire la ajutorul respectiv.

O altă veste pe care Adrian Oros a dorit să o transmită agricultorilor este că ministerul de resort va iniţia un proiect de act normativ pentru introducerea unui mecanism bancar de amânare a ratelor pentru fermieri.

"Am avut două runde de întâlniri cu reprezentanţii băncilor şi încercăm să elaborăm un proiect de act normativ cu aplicabilitate unitară, practic un mecanism bancar de amânare a ratelor, plecând de la prevederile Ordonanţei 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instuţiile de credit şi de finanţare", a spus Adrian Oros.

Ministrul de resort susţine că un asemenea demers este în interesul agriculturii şi economiei româneşti, pentru ca fermierii care au fost păgubiţi anul acesta şi de secetă să beneficieze de această amânare a ratelor, astfel încât ei să îşi poată relua activitatea şi să nu falimenteze.

Adrian Oros a mai arătat că la rectificarea bugetară ministerul va aloca 1,2 miliarde de lei cu titlu de despăgubiri pentru secetă pentru 34.647 de fermieri.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb