Seceta se resimte şi în nivelul inflaţiei

Cătălin Deacu, Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 septembrie 2007

Seceta se resimte şi în nivelul inflaţiei

Inflaţia din luna august - dublă faţă de estimările economiştilor

Nivelul inflaţiei pe luna august de 0,86%, anunţat ieri de Institutul Naţional de Statistică a fost mai mare decât estimările specialiştilor. Radu Crăciun, economist şef al ABN-AMRO, ne-a declarat: "Inflaţia pe luna august a fost cu mult peste aşteptările pieţei. Preconizam o inflaţie de 0,3%-0,4%, dar, din păcate, aceasta nu a fost apreciată corect şi s-a ajuns la situaţia să avem o rată a inflaţiei de 0,86 %".

Dar, Radu Crăciun consideră că sunt destul de mici şansele să fie depăşit nivelul inflaţiei prognozat de BNR - între 3% şi 5%. În primele opt luni ale anului, rata inflaţiei a fost de 2,79%. Domnia sa ne-a explicat: "Depăşirea pragului fixat de BNR este totuşi posibilă, . Nu cunoaştem momentan care va fi evoluţia preţurilor în următoarele luni, dar putem să estimăm că preţurile la anumite produse de bază se vor majora. O inflaţie de 5% este destul de mare pentru o ţară ca a noastră, dar îngrijorător este faptul că această creştere nu este un accident, ci se datorează creşterii consumului, a importurilor şi a activităţii altor factori care produc dezechilibre".

Cea mai mare influenţă în majorarea inflaţiei au avut-o preţurile la produsele de panificaţie. Preţul pâinii a crescut în august cu 3,44% faţă de luna anterioară iar tendinţele sunt de continuare a procesului de majorare şi pentru lunile următoare. Creşterea preţului pâinii, cu 20% prevăzută în următorul interval de timp va determina o majorare a ratei inflaţiei cu 1,6 punc­te procentuale până la finele anului curent, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank.

În consecinţă, Ionuţ Dumitru consideră că "majorarea ratei inflaţiei se datorează în special creşterii de preţ la produse de panificaţie. 0,3% din totalul de 0,86% (n.r - valoarea inflaţiei înregistrate faţă de luna trecută) este efectul creşterii preţului la pâine".

Liviu Voinea, preşedintele Grupului Român de Economie Aplicată, pune majorarea ratei inflaţiei pe seama aprecierii cursului de schimb.

"Principala armă împotriva inflaţiei a fost aprecierea leului", ne-a declarat Liviu Voinea. Prin urmare, evoluţia în sens invers a cursului de schimb a dus la o creştere a ratei inflaţiei, a mai spus preşedintele Grupului Român de Economie Aplicată. Domnia sa consideră că seceta a dus la scăderea producţiei de fructe şi legume autohtone şi la o majorare a importurilor pentru acest tip de produse, resimţindu-se şi în acest caz efectul cursului de schimb.

Creşterile de preţ la produsele agroalimentare s-au datorat îndeosebi condiţiilor meteorologice nefavorabile care au provocat în mare parte calamităţi, sunt de părere analiştii financiari.

Cristian Pârvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a explicat: "Din păcate, anul acesta sectorul agricol nu şi-a mai jucat rolul tradiţional, de a tempera creşterea inflaţiei. La acestea se adaugă şi creşterea consumului, valoarea preţurilor administrare, dar şi infuzia de bani de pe piaţă. Creşterea inflaţiei a afectat cel mai mult mediul de afaceri".

În ceea ce priveşte serviciile, Ionuţ Dumitru s-a declarat surprins de majorarea tarifelor pentru convorbirile telefonice, majorare pe care o atribuie deprecierii leului.

Pentru lunile septembrie şi octombrie, domnul Dumitru anticipează o inflaţie anualizată de 5,5% - 5,6% cauzată în special de creşterea preţului pâinii iar pentru ultimele două luni ale anului, o scădere sub 5% în condiţiile în care preţurile produselor administrate nu se vor modifica.

În luna august rata lunară a inflaţiei a fost de 0,86%. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna august faţă de luna iulie cu 1,7%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,7% iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 1,1%, potrivit datelor făcute publice ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai semnificative creşteri de preţ s-au înregistrat îndeosebi la ouă (3,55%), fasole boabe şi alte leguminoase (9,55%) şi la produsele de morărit şi panificaţie.

Singurele produse ale căror preţuri au scăzut sunt zahărul cu 0,26% şi mierea de albine cu 0,79%. În privinţa mărfurilor nealimentare, preţurile au depăşit nesemnificativ nivelul înregistrat în luna iulie 2007.

Sectorul serviciilor atrage atenţia printr-o scumpire a serviciilor poştale cu 23,26%, reprezentând cea mai mare creştere de tarif înregistrată în luna august 2007 faţă de luna anterioară.

Indicele anual al preţurilor de consum măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor mărfurilor cumpărate şi a tarifelor serviciilor utilizate de către populaţie în anul curent faţă de anul precedent (sau alt an ales ca perioadă de referintă). Acest indice este determinat ca raport, exprimat procentual, între indicele mediu al preţurilor din anul curent şi indicele mediu al anului precedent (sau alt an ales ca perioadă de referinţă).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb