Secretarul american de stat Antony Blinken a opinat miercuri că epoca post-Război Rece s-a încheiat odată cu invazia rusă în Ucraina şi a revendicat rolul de leadership al SUA în lume în perioada care urmează, dar să-l exercite cu "modestie" pentru a câştiga "încrederea" altor ţări, consemnează agenţia EFE, conform agerpres.ro.
Într-o dezbatere la Universitatea Johns Hopkins, şeful diplomaţiei americane a spus că invazia rusă în Ucraina este "cea mai mare ameninţare la adresa ordinii internaţionale" după anii de "stabilitate geopolitică" ce au urmat încheierii Războiului Rece.
El a acuzat şi China că este "cea mai mare provocare pe termen lung" pentru că şi-a construit o "putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică" menită să schimbe ordinea internaţională către "o lume mai autoritară".
"Suntem într-un punct de inflexiune: o epocă s-a terminat şi o alta începe. Deciziile pe care le luăm acum vor marca viitorul în următoarele decenii", a remarcat Blinken.
El a susţinut că Statele Unite urmăresc exercitarea rolului lor de lider în această perioadă cu "modestie", pentru că Washingtonul are nevoie să câştige "încrederea" altor ţări. "Recunoaştem că leadership-ul începe cu ascultarea şi înţelegerea problemelor celorlalţi pentru a putea găsi puncte în comun", a sesizat şeful diplomaţiei americane.
Acesta a pledat pentru o diplomaţie cu "geometrie variabilă", prin care să se caute alianţe precise în vederea soluţionării unor probleme concrete, în locul configurării unor mari blocuri ideologice.
Deşi ţările democratice sunt prioritare pentru Administraţia preşedintelui american Joe Biden, Washingtonul "este hotărât să colaboreze cu orice ţară, inclusiv cu cele cu care are divergenţe pe teme importante, dar cu condiţia ca acestea să dorească soluţionarea unor probleme comune", cum ar fi schimbările climatice, insecuritatea alimentară sau crizele provocate de migraţie, a detaliat secretarul american de stat.
El a enunţat ca obiective ale SUA consolidarea NATO şi a relaţiilor cu UE, cu India, cu ţările africane, cu cele din zonele Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu, inclusiv cu Arabia Saudită.
Blinken a mai susţinut că în prezent Statele Unite "au o poziţie în lume semnificativ mai puternică faţă de acum doi şi jumătate", când la Casa Albă era Donald Trump. Mai mult, el s-a declarat "convins" că atunci când istoricii vor vorbi despre această epocă vor spune că Statele Unite au acţionat în mod "decisiv, strategic şi modest" pentru a "aşeza bazele unei lumi mai libere şi prospere".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2023, 22:29)
SUA niste escroci care jecamanesc o ;lume intreaga. Incepe sa apuna epoca SUA.
1.1. Sa nu indrazniti sa munciti si sa traiti bine (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de army în data de 13.09.2023, 23:00)
Traducere =China că este "cea mai mare provocare pe termen lung" pentru că şi-a construit o "putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică. Adica daca muncesti , te educi, te dezvolti prea mult, imediat vine america si te bombardeaza. De fapt ei sunt teroristii globali.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 06:56)
statele unite a aoferit chinei resursele inteectusle capitale financiare… fara migrarea informatiei din usa si europa catre china… ea se zbatea si acum.
Exista cicluri lungi de migrare capital de toate formele catre natii deflate cu potential de crestere; riscul este fosrte mare pentru statele ce isi migreaza capitalul de toate formele catre alte state.
Statele iesite din saracie pe baza capitaului nou dobandit se pot intosrce la diferite ideologii vechi care sa destabilizeze relatia tocma cu statele ce lea oferit initial capital …. le-au scos din rahat….
Pe romaneste: ii dai omului un deget si el iti ia toata mana … pe urma vrea si celelalte membre…
Daca studiem comportamentul mai multor state si imperii vedem asa:
un imperiu se formeaza pe increderea altor state / triburi / regiuni … fata de conducatorul / sistemul … etc nou creeat… ce reuseste sa remunereze inapoi pe toti prin diferite forme de “dividende”: descoperiri tehnologice, noi ideologii militare, ajutoare financiare, noi forme de capital, etc…
Noua structura formata incepe sa fie hranita de cat mai multe state… cu cat statee respective hraneac structura si primesc la schimb randamentee acceptate… cu atat cresc impreuna.. nu toate la fel…
Odata grupul format si in dezvoltare… se va uita global unde sa isi mai deplaseze capitalul … in alte state / tari ce nu fac parte din grupul lor… pentru a avea randamente mai rapide dar si riscul asociat…
Orice stat / imperiu format … este fortat sa isi deplaseze capitalul in alte natii … pentru a se apara de riscuri valutare si alte forme de deflatii /inflatii ciclice cauzate de diferite rupturi pe la turile de servicii - transporturi … productie etc…
s c c r e t
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 14.09.2023, 10:55)
au crezut ca China va fi un vesnic lohn,dar s-au pacalit!