Băncile pun condiţii "diabolice" fermierilor care încear-că să acceseze credite, prin dobânzile prea mari şi prin cererea exagerată de garanţii, a declarat, ieri, secretarul de stat din ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, în cadrul unui seminar pe problema industriei bunurilor de larg consum.
Domnia sa a explicat: "Agricultura este în impas. Băncile nu vor să finanţeze agricultorii care vor să începă o investiţie de la zero pentru că aceştia nu au de unde să prezinte garanţii şi preferă să se adreseaze doar celor care au deja circa 10-15% din valoarea sumei solicitate. În aceste condiţii, cum putem să scoatem satul românesc din subzistenţă şi să-i dăm activitate economică? Câţi au, la sat, circa 50.000 euro, cash, să poate să ia un credit şi să înceapă o investiţie? Vrem să avem o agricultură de oligarhi?".
În acest sens, Rădulescu a arătat că doar 7% din proiectele din fonduri europene pe care le aveam aprobate, în valoare de 1,5 miliarde lei (n.r. prin măsurile 121, 123 din PNDR şi alte măsuri de sprijin) au fost puse în practică.
Secretarul de stat a arătat că nivelul dobânzilor este uriaş şi a cerut, în acest sens, şi intervenţia primului-minis-tru Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu.
"Noi când am început să investim în agricultură ne-am făcut planurile de afaceri şi socotelile pe dobânzi cu o singură cifră şi ne-am trezit cu dobânzi de la 10% la 30%", a spus Rădulescu, adăugând: "Primesc, zilnic, telefoane de la fermierii din ţară care reclamă condiţiile dia-bolice puse de bănci".
Secretarul de stat a apreciat că statul român a făcut o mare greşeală că a privatizat masiv sistemul bancar, sistem pe care nu îl mai poate stă-pâni pe timp de criză.
"Am comis o mare eroare ca stat că nu ne-am păstrat două, trei bănci cu care să lucrăm la politicile agricole pentru că, la momentul actual, băncile nu înţeleg nimic din agricultură", a spus Rădulescu, încheind: "Agricultura se prăbuşeşte şi mai tare dacă nu reuşim să punem piciorul în prag!"
Ministerul Agriculturii poartă negocieri cu instituţiile bancare pentru ca acestea să realizeze produse specifice pentru finanţarea sectorului.
Secretarul de stat din cadrul ministerului Adrian Rădulescu ne-a declarat: "Discutăm cu Asociaţia Română a Băncilor şi cerem instituţiilor bancare să creeze produse specifice de finanţare a sectorului. Noi le-am prezentat băncilor tipurile de forme de sprijin pe care le acordăm şi proiectele de finanţare cu fonduri europene şi, acum, încercăm să identificăm soluţiile necesare pentru o mai bună creditare a agriculturii. În discuţiile noastre cu reprezentanţii mediului bancar dorim să implicăm şi Banca Naţională a României".
Întrebat dacă este posibil ca în urma negocierilor cu băncile sa fie semnat un protocol sau un parteneriat în acest sens, domnia sa a precizat că, momentan, nu s-a pus această problemă.