Sectorul construcţiilor nu va depăşi 8,5% din PIB

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 26 august 2009

Construcţiile au reprezentat, anul trecut, circa 14-15% din Produsul Intern Brut (PIB), dar în acest an nu va depăşi circa 8-8,5%, ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). "Acestea nu sunt decât nişte estimări preliminare ale noastre, pentru că încă nu s-a încheiat trimestrul III al anului, care are o pondere importantă în derularea şi demararea investiţiilor, mai ales că în noiembrie vom avea, din nou, alegeri. În orice caz, ponderea cons­trucţiilor în PIB va fi cu o singură cifră, nu cu două, ca în perioada de boom a pieţei din 2006 - 2008".

Constructorii sunt extrem de nemulţumiţi de modul în care se derulează investiţiile din fonduri publice. Până în august, abia dacă s-a cheltuit 45% din banii promişi investiţiilor prin bugetul de stat. Cheltuirea fondurilor europene contractate este, iar, un proces derulat greoi, cu zeci de milioane de euro decontate din miliardele accesate pentru infrastructură. Relativ bine se mişcă programul de reabilitare termică şi de construire de locuinţe prin ANL.

Laurenţiu Plosceanu apreciază: "Mai grav mi se pare că dialogul patronate - autorităţi nu este unul fructuos. Încă sunt probleme cu achiziţiile publice, unde favorizate în câştigarea unor licitaţii în teritoriu sunt firmele clientelare. Practicarea preţurilor de dumping a luat amploare, în detrimentul calităţii execuţiei, iar Guvernul încă mai este dator cu lunile la antreprenori. Practic, constructorii finanţează statul şi instituţiile publice în continuare, deşi de ritmul încasărilor depinde, în acest an, supravieţuirea firmelor".

ARACO va continua să pledeze pentru plata TVA la încasare şi nu la facturare, deşi aplicarea acestei măsuri benefice pentru economie a fost refuzată de Ministerul Finanţelor, cu justificări ce nu fac onoare specialiştilor instituţiei, susţine domnul Plosceanu.

Domnia sa ne-a explicat: "Ministerul invocă, în refuzul aplicării acestei măsuri, că se diminuează veniturile bugetare, vor apărea distorsiuni de concurenţă, dar şi fenomene evazioniste şi vor creşte sarcinile administrative ale organelor fiscale. Ministerul mai arată că plata TVA la încasare este permisă de directivele europene numai pentru anumite operaţiuni sau anumiţi agenţi economici".

Constructorii aşteaptă să vadă şi dacă Guvernul va aplica, aşa cum a promis, chiar din toamnă, măsura de neimpozitare a profitului reinvestit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb