Sectorul prelucrării lemnului - printre cele mai mari creşteri din industria românească

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Companii / 29 noiembrie 2005

Scăderea cursului de schimb a afectat companiile prelucrătoare de lemn

Exporturile masive de cherestea ne-ar putea crea probleme de aprovizionare în următorii doi-trei ani

Unele dintre cele mai mari creşteri din industria ţării noastre în acest an (valoare a comenzilor, productivitate, cifră de afaceri, producţie) au fost înregistrate în sectorul prelucrării lemnului şi a produselor din lemn.

Cu toate rezultatele pozitive înregistrate, acest domeniu de activitate a întîmpinat mari greutăţi în 2005, ne-a declarat Tibor Bajkó, vicepreşedintele Asociaţiei Prelucrătorilor de Lemn "Arbor". Domnia sa ne-a precizat că majoritatea covîrşitoare a membrilor asociaţiei, dar şi alte firme din ţară care activează în acest domeniu, îşi valorifică producţia pe piaţa europeană. Din acest motiv, evoluţia cursului leu/euro a avut efecte negative asupra exportatorilor. "Decontarea încasărilor la un nivel defavorabil al cursului, combinată cu o creştere (nu mereu justificată) a preţurilor materiilor prime şi a celorlalte produse necesare desfăşurării activităţii, a împiedicat foarte mult dezvoltarea societăţilor şi a cauzat greutăţi în activitatea curentă", a subliniat domnul Bajkó.

Ca să contracareze efectele negative ale decontării neavantajoase a producţiei, coroborată cu aprovizionarea tot mai grea cu materie primă, membrii asociaţiei s-au orientat spre creşterea şi eficientizarea continuă a productivităţii muncii. Tibor Bajkó ne-a precizat că au fost organizate cursuri de perfecţionare a angajaţilor şi au avut loc retehnologizări, în limita posibilităţilor. "Asociaţia < Arbor > a încercat să contribuie la sprijinul societăţilor membre, prin organizarea de cursuri, transmiterea de informaţii actualizate privind modificările legislative şi prin identificarea de noi pieţe de desfacere sau aprovizionare", ne-a declarat domnul Bajkó. Domnia sa a adăugat: "Societăţile membre au reuşit să minimalizeze efectele unui an greu prin creşterea randamentului muncii şi printr-un sever control al calităţii produselor fabricate".

Societăţile membre "Arbor" îşi desfăşoară activitatea în diferite sectoare ale industrializării lemnului (producţie de construcţii din lemn, articole de grădină, mobilier) sau în sectoare economice conexe (transporturi, producţie şi comercializare de utilaje, echipamente, piese de schimb necesare prelucrării lemnului). Vicepreşedintele "Arbor" ne-a declarat că, în acest an, companiile din industria de prelucrare a lemnului au acordat atenţie îmbunătăţirii calităţii produselor vîndute, iar multe dintre ele şi-au înnoit parcul de utilaje şi s-au retehnologizat. Investiţiile au fost realizate în principal ca să contracareze efectele concurenţei, reprezentată mai ales de producători din nordul Europei, prezenţi pe aceeaşi piaţă de desfacere ca şi companiile din ţara noastră.

"Asociaţia < Arbor > a reuşit să se facă cunoscută nu numai pe plan local, dar şi la nivel naţional, prin contacte cu alte asociaţii de profil, deschizînd societăţilor membre noi oportunităţi de desfacere a produselor", ne-a declarat Tibor Bajkó.

Activitatea de prelucrare a lemnului, pe plan naţional, are nevoie de un sprijin serios din partea autorităţilor, crede domnul Bajkó: "Protecţia acestui domeniu de activitate trebuie să fie reală, prin stoparea exporturilor masive de cherestea". În prezent, precizează vicepreşedintele "Arbor", cantităţi impresionante de cherestea sînt exportate în SUA, în Japonia şi în diferite state europene. "Ar fi binevenite acţiuni care să împiedice aceste exporturi, asigurînd posibilitatea prelucrării unei cantităţi mult mai mici de lemn la un nivel mult mai ridicat", spune Tibor Bajkó. Domnia sa adaugă: "Valorificarea lemnului transformat în produse finite ar asigura atît mai multe locuri de muncă, cît şi o protecţie a pădurilor furnizoare de materie primă".

Vicepreşedintele "Arbor" ne-a declarat că asociaţia pe care o reprezintă a studiat efectele exportului de materie primă şi a ajuns la concluzia că aceste exporturi ar putea produce probleme serioase de aprovizionare cu cherestea în chiar următorii 2-3 ani.

Excedent de peste 420 milioane euro în industria de prelucrare a lemnului

În primele nouă luni, exporturile din industria de prelucrare a lemnului s-au menţinut net peste importuri, înregistrîndu-se un excedent de 420,5 milioane euro. Exporturile au crescut cu doar 0,7%, faţă de primele trei trimestre ale anului trecut, fiind de 641,5 milioane euro. În acelaşi timp, importurile au crescut cu 35%, decît în primele trei trimestre ale anului trecut, totalizînd 221 milioane euro.

Datele furnizate de INS arată că în primele nouă luni, cifra de afaceri în industria de prelucrare a lemnului, s-a majorat cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Similar, valoarea comenzilor noi din această industrie a crescut cu 11%, totalizînd 2.993 milioane RON. Preţul producţiei în industria de prelucrare a lemnului pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-a mărit cu aproape 13%, comparativ cu luna septembrie 2004.

În primele nouă luni, producţia de uşi şi ferestre din lemn din cadrul industriei de prelucrare a lemnului, s-a majorat cu peste 23% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, însumînd 924.740 metri pătraţi.

În schimb, producţia de case prefabricate, baracamente, cabane şi căsuţe pentru camping din materiale lemnoase, a fost de 18.950 bucăţi în scădere cu -4%. (Andreea Rachieru)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb