Securitatea energetică - un obiectiv al Iniţiativei celor Trei Mări

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2023

Securitatea energetică - un obiectiv al Iniţiativei celor Trei Mări

Energia şi IT&C - sectoare atractive pentru investitorii americani din ţara noastră

English Version

Colaborarea dintre investitorii americani şi companiile din ţara noastră trebuie să aibă ca focus inovarea pentru prosperitate în toate sectoarele de activitate economică, dar cu precădere în energie şi în domeniul IT&C, au precizat participanţii la a doua ediţie a Forumului Economic SUA-România, organizat de Camera de Comerţ Americană din România (AmCham), eveniment ce a avut loc, ieri, la Bucureşti, în marja "Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări" (I3M), găzduit de România.

"Ne aflăm la a doua ediţie a acestei platforme de dialog între investitori şi reprezentanţii autorităţilor, ediţie care în acest an este un satelit al Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. Securitatea regională, rezilienţa, prosperitatea economică şi inovarea reprezintă principalele teme dezbătute în cadrul acestei ediţii. România a devenit o destinaţie de business pentru investitorii americani, SUA situându-se pe locul al cincilea în topul investitorilor străini din ţara noastră şi există un potenţial evident de creştere a legăturilor economice dintre cele două ţări", a declarat Cristian Sporiş, preşedintele AmCham România, la deschiderea forumului care a reunit 250 de reprezentanţi ai autorităţilor din cele două state, ai diferitelor instituţii şi ai mediului de afaceri.

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la Bucureşti, a afirmat că inovarea nu înseamnă doar tehnologie, ci creativitate, colaborare, curaj şi găsirea unor noi metode pentru a rezolva problemele, pentru a crea valoare şi pentru a deveni competitivi.

"Ca parteneri strategici, SUA şi România au un trecut îndelungat de cooperare şi inovare în domenii precum energia, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, transport, sănătate, educaţie şi apărare. Ne sprijinim reciproc pentru dezvoltarea infrastructurii critice, diversificarea surselor de energie, a drumurilor, dezvoltarea cyber-security, modernizarea capabilităţilor militare, cercetări ştiinţifice avansate şi dezvoltarea educaţiei. Am consemnat creşterea sectorului economic privat, care are un potenţial uriaş de dezvoltare, şi aici mă refer în mod special la întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi la start-up-uri care arată o remarcabilă adaptabilitate, ingeniozitate şi responsabilitate socială. De exemplu, compania UiPath a apărut ca un mic start-up în Bucureşti în anul 2005 şi acum este una dintre cele mai mari companii din domeniul software de pe glob. Pe baza succesului înregistrat de UiPath, investitorii americani au decis să realizeze în România mai multe proiecte de business, în special în domeniul start-up-urilor, construind un puternic mediu investiţional pe baze financiare solide şi pe o infrastructură IT&C de încredere. Companiile trebuie să aibă încredere că investiţiile lor sunt sigure, că beneficiază de confidenţialitate în ceea ce priveşte derularea afacerilor cu partenerii de business, de protecţia dreptului de proprietate intelectuală, care pot fi compromise de reţelele de internet netestate, de centre de date şi alte compomente ale infrastructurii IT&C. Înfiinţarea de România a directoratului ciber-security şi trecerea la achiziţii de la producători de încredere, care respectă legea, arată dorinţa autorităţilor de a asigura un mediu sigur şi protejat pentru economia digitală. Iar acest lucru este important ţinând cont că ţara dumneavoastră a trecut la implementarea pe scară largă a tehnologiei 5G", a spus Kathleen Kavalec.

Ambasadorul SUA în ţara noastră s-a referit şi la negocierile privind includerea în programul Visa Waiver.

"Un punct cheie pentru dezvoltarea relaţiilor economice este includerea oamenilor de afaceri din România în programul Visa Waiver. Acest lucru ar permite cetăţenilor români să călătorească în SUA fără viză în scop turistic sau de afaceri pentru maximum 90 de zile. Includerea în acest program nu ar facilita doar călătoriile şi schimburile inter-umane, ci va da şi un boost schimburilor investiţionale cu privire la oportunităţile existente în cele două state. Dar unul din criteriile pentru includerea în acest program îl reprezintă o rată redusă a refuzului de acordare a vizei. Aprecim efortul depus de autorităţile române pentru a îndeplini criteriile cerute de acest program", a afirmat Kathleen Kavalec.

Domnia sa a mai spus că SUA sprijină Iniţiativa celor Trei Mări pe care o consideră o investiţie strategică în construirea coeziunii, rezilienţei şi securităţii europene.

"Apreciem modul în care România s-a impus ca lider al I3M şi agenda acestei iniţiative încă de la înfiinţarea respectivei organizaţii. România joacă un rol vital în asigurarea independenţei energetice şi a diversificării surselor de aprovizionare energetică în regiune prin dezvoltarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din perimetrele offshore din Marea Neagră. Dezvoltarea interconectorilor de gaze cu statele vecine şi participarea la iniţiative regionale cum ar fi cablul submarin de transport al energiei care va fi construit în Marea Neagră, reprezintă elemente care vor asigura stabilitatea energetică în regiune. De asemenea apreciem eforturile României în modernizarea drumurilor, căilor ferate şi a porturilor de la Dunăre şi Marea Neagră. Transformarea digitală a întregii regiuni va avea loc prin contribuţia României într-un proiect de construire a unor reţele care să ducă la o autostradă digitală a I3M", a declarat Kathleen Kavalec.

Prezent la eveniment, Geoffrey Pyatt, adjunctul secretarului de stat american pentru resurse energetice, a menţionat că în contextul folosirii resurselor energetice ca arme de către Federaţia Rusă, este nevoie de accelerarea tranziţiei energetice în Uniunea Europeană şi a precizat că SUA sunt gata să sprijine această tranziţie.

"Cooperăm deja în domeniul energiei eoliene, energiei nucleare şi putem să cooperăm şi în ceea ce priveşte energia geotermală, în utilizarea hidrogenului în producerea energiei şi să contribuim la interconectivitatea energetică. (...) SUA au sprijinit Ministerul Energiei din România privind întocmirea legislaţiei necesare pentru amenajarea parcurilor eoliene offshore din Marea Neagră", a spus Geoffrey Pyatt,.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că ţara noastră este un pilon de stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre, în special în ceea ce priveşte independenţa energetică.

"Iniţiativa celor Trei Mări răspunde provocărilor tranziţiei energetice şi provocărilor actuale generate de agresiunea ilegală declanşată de Federaţia Rusă în Ucraina. Avem o viziune, ea se numeşte Iniţiativa celor Trei Mări, care înseamnă interconectivitate între statele membre, realizarea în parteneriat a unor noi interconectori, care vor creşte securitatea energetică. Salutăm implicarea SUA în Iniţiativa celor Trei Mări, care este complementară miliardelor de euro pe care îi avem în Fondul de Modernizare şi PNRR pentru realizarea proiectelor energetice. În ceea ce priveşte inovarea, aceasta reprezintă soluţia pentru a avea noi surse de energie verde, sustenabilă. Tehnologia din reactoarele modulare mici (SMR) poate fi răspunsul la multe probleme, atât pentru soluţionarea nevoilor energetice ale marilor consumatori industriali, cât şi pentru a reduce sau opri capacităţile de producere a energiei din surse fosile. (...) Când vorbesc despre surse de energie verde, mă refer şi la posibilităţile oferite de proiectele din energia eoliană şi din energia solară. Avem o piaţă uriaşă, o cerere mare pentru panouri fotovoltaice, dar avem o problemă mare: toate produsele vin din China. Nu mai vrem ca aceste produse să vină din China, ci dorim să avem în România capacităţi de producere a panourilor fotovoltaice", a spus Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a arătat că exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep ne va asigura independenţa energetică şi că realizarea parcurilor eoliene în perimetre offshore în Marea Neagră ne va transforma în exportator important de energie în întreaga regiune.

Cooperare româno-americană în industria de apărare

Industria de apărare reprezintă unul dintre cele mai dinamice sectoare în privinţa colaborării economice româno-americane, a afirmat Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

"Împreună cu companiile Lockheed Martin şi Raytheon facem produse noi, avem parte de transfer de tehnologie pentru a fi în prima linie nu doar în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, ci şi pentru viitor. Apărarea, energia şi IT&C reprezintă sectoare de activitatea importante pentru cooperarea româno-americană. Ne-am dori să avem o cooperare şi în sectorul mineritului, în care să folosim tehnologii green, de ultimă generaţie, nepoluante şi nedăunătoare mediului. Ştim că în această perioadă lanţurile de aprovizionare reprezintă o provocare pentru toate companiile şi statele lumii. Ne dorim să producem în România, să livrăm produse româneşti şi să facem parte din lanţul de aprovizionare stabil al SUA", a declarat ministrul Radu Oprea.

Domnia sa a spus că pentru investitorii străini cel mai important element este încrederea în mediul de afaceri şi a precizat că investitorii americani pot face parte din procesul de dezvoltare, de reconstruire economică a României, mai ales că există un potenţial uriaş al antreprenorilor pentru anumite sectoare de activitate, printre care se numără şi IT&C.

Ministrul Economiei a mai arătat că, deşi SUA se află pe locul al cincilea din punct de vedere al originii capitalului afacerilor derulate în România, investitorii americani sunt pe locul al treilea în topul investiţiilor verzi realizate în ţara noastră.

"Forumul Economic SUA-România" este principala platformă a AmCham România pentru dialog transatlantic, reunind factori de decizie din Washington DC şi Bucureşti, factori de decizie locali şi părţi interesate, precum şi lideri şi profesionişti din comunităţile de afaceri americane şi româneşti. Lansat anul trecut cu sprijinul Ambasadei SUA în România, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Parteneriatului Strategic dintre cele două state, Forumul serveşte drept spaţiu pentru recunoaşterea realizărilor trecute în relaţia economică bilaterală, identificarea provocărilor viitoare şi fructificarea oportunităţilor emergente. Forumul îşi mai propune identificarea domeniilor de activitate în care cele două state pot coopera şi completează rolul pe care SUA îl are în securitatea naţională a României, precum şi semnificaţia geostrategică şi economică a ţării noastre în comunitatea transatlantică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb