Grupurile siderurgice "ArcelorMittal" şi "Voestalpine" au anunţat vineri că sediile lor din Germania au fost percheziţionate de autorităţile antitrust din cauza suspiciunilor că au participat la înţelegeri de fixare a preţurilor pentru oţelul livrat industriei auto din această ţară, transmite AFP.
"Confirmăm că autorităţile germane antitrust au percheziţionat joi birourile < ArcelorMittal >, pe tema unei posibile înţelegeri anticoncurenţiale între operatorii de pe piaţa produselor din oţel destinate industriei auto", a declarat un purtător de cuvânt al grupului.
Un reprezentant al "Voestalpine" a confirmat că percheziţii similare au avut loc la sediul grupului austriac din Munchen.
Grupul german "ThyssenKrupp" a anunţat joi seara că sediul diviziei sale "Steel Europe" din Duisburg a fost percheziţionat în acelaşi caz.
Biroul antitrust din Germania a informat într-un comunicat că 19 anchetatori, însoţiţi de poliţişti, au controlat sediile a trei companii din industria oţelului, fără să menţioneze care sunt acestea.
Cele trei grupuri au precizat că vor să colaboreze cu autorităţile în această anchetă.
"ThyssenKrupp" şi "Voestalpine" au fost deja penalizate în Germania pentru apartenenţă la un cartel în domeniul feroviar. "ThyssenKrupp" a primit o amendă de 103 milioane de euro, iar două filiale ale "Voestalpine" de 8,5 milioane de euro.
În decembrie, compania feroviară germană "Deutsche Bahn" a făcut plângere împotriva companiilor participante la cartelul feroviar, solicitând despăgubiri şi dobânzi în valoare de circa 750 milioane de euro.
În noua anchetă antitrust, "ThyssenKrupp" riscă o amendă de ordinul sutelor de milioane de euro, întrucât o parte importantă a veniturilor grupului sunt legate de clienţi din industria euro, consideră Stefan Freudenreich, analist la Equinet Bank.