Rocada guvernamentală între PNL şi PSD şi definitivarea propunerii liberalilor pentru programul de guvernare se află pe agenda de astăzi a şedinţei Biroului Politic Naţional a liberalilor, potrivit declaraţiilor oferite, ieri, la Parlament, de Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului.
"La acest moment, în interiorul PNL există o poziţie clară de respectare a protocolului în integralitatea sa, care aşa cum a fost semnat asigură o rocadă facilă, o derulare a activităţii la nivelul Executivului fără să fie sincope. PNL a admis că pot exista anumite excepţii de la acest protocol, excepţii punctuale cu o singură condiţie: ca toate partidele care formează coaliţia guvernamentală să fie de acord cu aceste excepţii. O eventuală excepţie ar putea privi o îmbunătăţire a activităţii guvernamentale, o mai mare eficienţă în Executiv. PNL îşi doreşte o discuţie foarte serioasă legată de programul de guvernare. O echipă de specialişti ai PNL a lucrat la ajustarea programului de guvernare, la îmbunătăţirea lui. Avem câteva puncte pe care le vom pune în discuţie pe masa coaliţiei. Ne dorim un program de guvernare realist care să asigure în continuare creşterea economică. Nu avem în program şi ne ferim să încurajăm şi să susţinem orice fel de măsură populistă. PNL doreşte concentrarea programului de guvernare pe măsuri de dreapta. Vorbim despre menţinerea şi creşterea procentului alocat investiţiilor, ne gândim la alocarea a 2% din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, vorbim despre continuarea demersurilor pentru absorbţia fondurilor europene într-un procent cât mai mare şi suntem atenţi la rezolvarea jaloanelor privind reformele din PNRR. Dorim sprijinirea mediului de afaceri, în special a IMM-urilor şi a firmelor româneşti. Programul de guvernare va conţine şi măsuri de protecţie socială pentru cei cu venituri mici şi foarte mici, pentru că nu dorim să lăsăm pe nimeni în urmă", a declarat Alina Gorghiu, care a precizat că liberalii nu au discutat despre preluarea unor ministere, ci despre respectarea protocolului coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR.
Preşedintele interimar al Senatului s-a referit şi la discuţiile existente în cadrul coaliţiei de guvernare despre o eventuală comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale. Cei de la PNL ar dori o comasare a acestor scrutine, în timp ce partenerii de la PSD se opun comasării, susţinând că există o decizie a CCR care arată că o astfel de soluţie este neconstituţională.
"Nu există o concluzie pe tema comasării alegerilor. Consensul este obligatoriu pe absolut orice subiect. Opinia mea este că până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare ar trebui tranşat subiectul comasării alegerilor. Noi ne-am expus punctul de vedere. Sunt foarte multe argumente pro-comasare şi nu există niciun argument raţional pentru care să nu ajungi la această concluzie. De altfel la finalul lunii decembrie 2024 se termină mandatul Legislativului şi mandatul preşedintelui României, deci vrei, nu vrei ele oricum sunt suprapuse într-o foarte mare măsură", a arătat Alina Gorghiu, care a menţionat că decizia politică va fi luată de membrii coaliţiei de guvernare la momentul oportun.
1. Daca PNL vrea continuitate in program ,sa preia pr
(mesaj trimis de Un liberal în data de 16.05.2023, 13:13)
Domnul Ciuca a avut un mandat foarte bun ,preluind tara cu o situatie foarte grea ...a reusit si sa refaca cumva imaginea Romaniei si sa avanseze PNRR . Dar in Romania este plaga asta ingrozitoare ca urmatorul ministru care preia un portofoliu demanteleaza ,opreste sau blocheaza el sau alte ministere preluate ,proiectele celor care tocmai au plecat (eventual chiar de la guvernare). Este un moment bun ca sa se contrazica aceasta tendinta destructiva ,la acest moment cand exista compatinilitate de program de guvernare si intelegere acceptabila in coalitie . Dar mai sigur ar fi ca premierul Ciuca sa ramana in guvern ca viceprim ministru care are domeniile economiei in subordine ,ca sa asigura supravietuirea programelor incepute ,plus ca si inzestrarea armatei ar tine de competenta lui . Daca vrea sa asigure aderarea Romaniei la OECD ,unde sunt reforme si conditii esentialmente economice ,e de preerat sa supervizeze economia acum si sa lase ministerul apararii pt mai tarziu.