Membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor au avut, ieri, la propunerea conservatorului Dragoş Dumitriu, o dezbatere generală pe tema preţului la lapte, ca urmare a protestelor producătorilor de produse lactate, dar şedinţa nu s-a soldat cu nici un rezultat. Preşedintele Comisiei, reprezentantul UDMR Attila Kelemen, a propus ca membrii Comisiei să-i audieze săptămâna viitoare pe reprezentanţii producătorilor de lapte, pe cei ai procesatorilor şi pe reprezentanţii supermarketurilor pentru a discuta detaliat problemele existente, însă mai mulţi deputaţi au fost de părere că aceştia trebuie chemaţi separat pentru ca fiecare să-şi poată exprima punctul de vedere fără a se contrazice. Cum însă, în perioada 24 martie- 6 aprilie, activitatea parlamentară va fi practic suspendată, motivul fiind desfăşurarea summitului NATO, deputaţii nu au luat o decizie concretă referitoare la un eventual calendar al audierilor. În acest context, conservatorul Dragoş Dumitriu s-a oferit să se prezinte alături de câţiva colegi, astăzi, la Comisie, pentru a avea o discuţie cu producătorii de lapte. "Mă ofer să vin mâine (n.r.astăzi) , să facem o subcomisie şi să-i audiem pe producători", a spus Dumitriu, dar propunerea lui nu a fost agreată de Attila Kelemen. "Nu facem, la presiunea străzii, demonstraţii în faţa presei", a spus Attila Kelemen, care a adăugat că se va analiza posibilitatea unei invitaţii colective pentru săptămâna viitoare. De altfel, în timpul dezbaterilor, deputaţii au fost de acord că nu intră în competenţa lor să stabilească un preţ minim la litrul de lapte, aşa cum sugerase în plen conservatorul Dumitriu, ei fiind de părere că, cel mult, în urma unor discuţii detaliate cu toate părţile, s-ar putea ajusta cadrul legislativ. Problema ridicată la unison de către deputaţi a fost aceea că preţul oferit producătorilor de procesatorii de lapte este foarte mic.
În plus, liberalul Nicolae Popa a afirmat că s-ar impune o strategie care să elimine "şantajul" procesatorilor asupra producătorilor. "Producătorilor li se spune permanent că, dacă nu le convine preţul care li se oferă pe litrul de lapte, atunci nu este nici o problemă, că laptele poate fi şi importat. Noi nu trebuie să mai acceptăm ca procesatorii să se comporte ca trusturi monopoliste", a spus el. Reprezentantul PD-L Valeriu Tabără a pledat, la rândul său, pentru discuţii cu Federaţiile de Producători, Consiliul Concurenţei, reprezentanţi ai supermarketurilor şi ai Ministerului Agriculturii. "Sunt mai multe analize pe care le putem face. Trebuie să înţelegem cum se formează profitul, cine încasează subvenţiile, care se pare că tot la procesatori merg, nu la producători. Noi nu putem impune măsuri de aici, dar putem legifera", a spus Tabără, iar colegul său de partid Alexandru Miroşeanu a pledat pentru "stabilirea unei cote de profit corespunzătoare fiecărei părţi, adică producătorului, procesatorului şi comerciantului". Attila Kelemen a avansat ideea că cel mai bine ar fi ca unităţile de prelucrare a laptelui să fie coproprietari şi asociaţii ale producătorilor, care să beneficieze de o cotă a profitului.
Citiţi, "PROTESTE LA ŞASE FABRICI DE PROCESARE A LAPTELUI DIN ŢARĂ: Crescătorii de bovine vor stopa livrările de lapte dacă preţul pe litru nu este majorat".