ŞEDINŢA ÎN CARE DEPUTAŢII AR FI TREBUIT SĂ DISCUTE LEGEA CONVERSIEI NU S-A ŢINUT Împrumutaţii în CHF şi-au pus din nou propunerile pe masa Camerei Deputaţilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 octombrie 2015

Împrumutaţii în CHF şi-au pus din nou propunerile pe masa Camerei Deputaţilor

Reprezentanţii persoanelor împrumutate în franci elveţieni (CHF) au purtat, ieri, noi discuţii cu conducerea Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, pe marginea proiectului legislativ privind conversia creditelor contractate în valută.

Debitorii au pus din nou pe masă propunerile lor legate de iniţiativa în discuţie, care a fost amendată, recent, cu programul conceput de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe aceeaşi temă.

Şedinţa Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, programată să aibă loc ieri şi în care ar fi urmat să contiune discuţiile pe marginea proiectului de lege iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum.

Iniţiativa prevede conversia în lei sau euro a creditelor contractate în valutele care s-au depreciat cu peste 50% faţă de moneda naţională, de la momentul acordării împrumuturilor şi până în prezent şi vizează, printre altele, aplicarea unui discount la sold şi garantarea de către stat, în proporţie de 50%, a sumelor rămase de plată.

Ieri, clienţii băncilor au cerut din nou ca, în cadrul procesului de conversie, să fie aplicat un discount de minim 25% la sold, programul să vizeze toate creditele garantate, inclusiv pe cele externalizate, iar unele comisioane prevăzute în planul MFP să fie eliminate, după cum ne-a spus Cătălin Voivozeanu, unul dintre iniţiatorii Grupului Clienţilor împrumutaţi în CHF. Potrivit domniei sale, debitorii au mai solicitat ca plafonul de 1 miliard de lei prevăzut în program să poată fi majorat la 3 miliarde lei sau, cel puţin, să fie de tip revolving, adică să poată fi prelungit anual.

După întâlnirea de acum câteva luni pe care a avut-o cu reprezentanţii clienţilor, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici susţinea că un discount de 25% la creditele în franci elveţieni (CHF) ar fi fezabil pentru bănci.

Cu toate acestea, proiectul transmis parlamentarilor prevede o reducere de 15% la sold, potrivit reprezentanţilor clienţilor bancari. Domnia sa a menţionat, recent, pe pagina de Facebook a grupului: "Din păcate şi spre marea lor ruşine (n.r. a reprezentanţilor MFP), nu au ţinut cont de nicio observaţie făcută de noi. (...) Ministerul Finanţelor a propus tot discountul jenant de 15%. Aşa cum spuneam în trecut, orice discount sub 25%-30% (...) nu repară niciun prejudiciu. De asemenea, se pare că proiectul va apărea tot sub formă de Program, nu de lege obligatorie".

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Parakletos fac trimitere, printre altele, la articolul din proiect care prevede că procesul de conversie va fi efectuat la cursul de schimb aplicabil în ziua în care se va realiza conversia, dacă în contractul de credit nu se specifică altfel, subliniind că această clauză nu va veni în ajutorul consumatorilor.

Ana Birchall a precizat în mai multe ocazii că, în cazul creditelor acordate în franci elveţieni, ca răspuns la solicitările debitorilor "ale căror rate au fost dublate peste noapte din cauza cursului de schimb", anul acesta a introdus amendamentul pentru efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Amintim că proiectul deputatului PSD a fost iniţiat încă de anul trecut şi a fost avizat deja de Senat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb