Sediul Central al Băncii Transilvania a obţinut certificarea BREEAM Outstanding

G.D.
Bănci-Asigurări / 27 iulie 2022

Sediul Central al Băncii Transilvania a obţinut certificarea BREEAM Outstanding

Sediul Central al Băncii Transilvania, aflat în Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanţilor 30-36, a primit certificarea BREEAM New Construction, cel mai înalt standard de sustenabilitate şi eficienţă din industrie, cu un punctaj de 88,7% din 100. Sub 3% din clădirile certificate BREEAM în lume au obţinut standardul Outstanding, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, clădirea BT este funcţională din ianuarie 2021, are 38.000 mp, capacitate pentru aproape 1.400 de birouri, 30 de săli de întâlniri, 8 bucătării, amfiteatru, cafenea, restaurant, parcare subterană pentru maşini şi biciclete, precum şi staţie pentru încărcarea maşinilor electrice. Clădirea a fost construită din materiale certificate, reciclate şi reciclabile.

Evaluarea pentru certificare a fost realizată ţinând cont de categorii diferite, fiecare primind câte un punctaj: Managementul clădirii, Sănătate şi stare de bine pentru angajaţi, Energie, Transport, Apă, Materiale, Deşeuri, Utilizarea terenului şi ecologie, Poluare şi Inovaţie. Punctajul maxim a fost obţinut pentru Management şi Transport.

Leontin Toderici, Director General Adjunct Operaţiuni, Banca Transilvania, declară: "Investiţia în noul Sediu Central al băncii a avut în vedere crearea unui mediu cât mai plăcut şi sănătos pentru angajaţi, precum şi grija faţă de mediu. Pentru optimizarea consumului de resurse folosim tehnologii, dotări şi facilităţi de ultimă generaţie". Adrian Pop, Manager General ADP green building, adaugă: "A fost un proiect complex, iar sustenabilitatea şi inovaţia au stat la baza temei de proiectare şi a conceptului clădirii. Sediul Central BT a fost conceput ca şi clădire verde încă din etapa de proiectare fiind folosit standardul BREEAM. Impactul asupra mediului şi grija pentru condiţiile de sănătate şi siguranţă au fost atent monitorizate pe tot parcursul realizării acestuia. Suntem mândri că am făcut parte din echipa care a contribuit la realizarea acestei clădiri, una dintre cele mai sustenabile din România".

Detalii despre Sediul Central BT:

Aerul din clădire este filtrat permanent, iar calitatea acestuia este permanent monitorizată.

Încălzirea şi răcirea sunt realizate printr-un sistem de temperare în masă a betonului.

Nivelul de iluminat la birouri este păstrat constant cu ajutorul lămpilor care detectează nivelul de lumină naturală şi compensează în timp real cu iluminat artificial. Lumina este pe bază de senzori, controlată prin BMS (building management system), ceea ce reduce cu aproximativ 30% necesarul de energie pentru iluminat.

Clădirea consumă cu 20% mai puţină energie faţă de referinţa naţională şi cu circa 8% mai puţină energie faţă de referinţa BREEAM.

Materialele din lemn au certificare FSC sau similară şi atestă provenienţa din surse exploatate sustenabil.

În procesul de selecţie a materialelor de construcţii au fost alese cele cu certificări de mediu precum EPD, BES 6.001 şi ISO 14.001.

Amprenta de carbon înmagazinată a clădirii este de 1.407 kgCO2eq/mp.

Deşeurile sunt colectate selectiv.

Clădirea este în stil contemporan, cu influenţe eco şi tech - prin concept, materiale, culori, funcţionalitate şi dotări. Design-ul cuprinde o combinaţie de texturi şi materiale - beton cu aparenţă de lemn, piatră de Viştea etc.. Cromatica este neutră - predominant gri, crem şi maro.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este prima şi cea mai întâlnită metodă de evaluare a sustenabilităţii clădirilor, lansată şi administrată de organizaţia Building Research Establishment din Marea Britanie, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb