ŞEFA DIICOT INFIRMĂ ORDONANŢA DE CLASARE ÎN DOSARUL 10 AUGUST Conducătorii Jandarmeriei nu scapă de acuzaţii

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 5 august 2020

Giorgiana Hosu, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a anunţat, ieri, că a infirmat clasarea unora dintre acuzaţiile împotriva şefilor Jandarmeriei din dosarul 10 august. Astfel, potrivit unui comunicat al DIICOT, s-a decis infirmarea soluţiei de clasare sub aspectul săvârşirii de către Laurenţiu Cazan, Chirică Mihai, Sindile Ionuţ şi Sebastian Cucoş a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. În cazul celor trei se redeschide urmărirea penală.

Şefa DIICOT a revenit asupra ordonanţei de clasare abia după ce decizia a fost puternic criticată, atât de societatea civilă, cât şi de liderii USR/PLUS şi PNL. Infirmarea clasării va trebui confirmată însă şi de instanţă, în acest caz de Curtea de Apel.

Amintim că, prin ordonanţa semnată la data de 26 iunie 2020 de procurorul Doru Stoica, au fost clasate acuzaţiile la adresa şefilor jandarmeriei în dosarul 10 august. Acuzaţiile împotriva executanţilor au fost, însă, trimise înapoi Secţiei Parchetelor Militare pentru continuarea cercetărilor. Procurorul DIICOT susţinea în ordonanţa de clasare că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, aşa cum afirma Jandarmeria Română, şi că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, aşa cum au afirmat o parte dintre manifestanţii care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.

Au scăpat atunci de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române şi comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

În 15 iulie, procurorul general Gabriela Scutea, a anunţat, că "va cântări în cadrul controlului ierarhic" ordonanţa de clasare, însă nu şi-a asumat o decizie, iar în urmă cu câteva zile a trimis-o înapoi la DIICOT.

Iar Giorgiana Hossu, şefa DIICOT a emis ieri ordonanţa prin care infirmă o parte din ordonanţa iniţială de clasare a dosarului 10 august.

Ordonanţa a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti în vederea confirmării, urmând ca, după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.

Amintim că dosarul privind evenimentele din 10 august 2018, a fost deschis în 11 august 2018 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în urma depunerii a peste 800 de plângeri împotriva forţelor de ordine. Plângerile îi vizau şi pe Carmen Dan, ministrul de Interne la acel moment, şi conducerile Jandarmeriei Române şi a Capitalei, dar şi pe Liviu Dragnea.

În 14 august 2018, Secţia Militară a Parchetului General preia dosarul şi începe urmărirea penală in rem, adică doar pentru fapte, pentru abuz în serviciu şi purtare abuzivă.

După aproape o lună de la evenimente, în 12 septembrie 2018, Jandarmeria Română depune plângere la DIICOT, în care sesizează infracţiuni împotriva ordinii de stat, acuzând o presupusă lovitură de stat a protestatarilor din Piaţa Victoriei.

În 14 septembrie 2018, procurorii l-au audiat în calitate de martor pe Liviu Dragnea, preşedintele de atunci al PSD, după ce acesta a declarat că în 10 august s-a încercat o lovitură de stat.

Ionuţ Sindile, Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan şi Mihai Chirica, şefi din Jandarmerie, respectiv Ministerul de Interne, care au coordonat intervenţia forţelor de ordine la manifestaţia din 10 august, sunt chemaţi în 21 septembrie 2018 la Parchet şi informaţi că au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals sau complicitate la săvârşirea acestor infrracţiuni.

În 3 mai 2019, Parchetul anunţă extinderea anchetei şi pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, justificând evacuarea oamenilorr din Piaţa Victoriei a fost abuzivă.

DIICOT a solicitat, în 26 iunie 2019, dosarul pentru a analiza dacă se pot reuni cauzele de la Secţia Militară a Parchetului General cu cea de la Direcţia de Combatare a Crimei Organizate, deschisă la sesizarea Jandarmeriei Române.

În 2 iulie 2019, Bogdan Licu, procurorul general interimar a declarat că se impune o confruntare între procurorii care instrumentează cele două dosare, pentru a lua o decizie, întrucât cercetările de la Parchetul General au stagnat.

În urma confruntării, la 23 iulie 2019 DIICOT a reunit cele două dosare, iar următorul politician audiat, tot în calitate de martor, a fost, în 20 decembrie 2019, fostul ministru de Interne Carmen Dan.

De atunci şi până la emiterea ordonanţei de clasare, nu s-a mai întâmplat nimic în dosarul privind evenimentele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb