Şefa diplomaţiei de la Helsinki respinge "finlandizarea" Ucrainei

A.B.
Internaţional / 11 noiembrie 2024

Sursa: Facebook

Sursa: Facebook

A forţa neutralitatea Ucrainei nu va aduce o soluţie paşnică la criza cu Rusia, susţine şefa diplomaţiei finlandeze Elina Valtonen, care adaugă că nu se poate avea încredere că Moscova va respecta vreun acord pe care îl semnează, relatează Reuters.

Finlanda, aflată sub regimul ţarist rus pentru mai mult de un secol, şi-a obţinut independenţa în 1917. După invazia sovietică, Finlanda s-a apărat cu disperare şi s-a aliat temporar cu Germania nazistă pentru a recupera teritoriile pierdute.

După victoria Aliaţilor în Al Doilea Război Mondial, Finlanda s-a văzut nevoită să menţină relaţii amicale cu Rusia vecină şi a adoptat calea uneori nesigură a neutralităţii pentru a-şi păstra independenţa - o tactică cunoscută drept ''finlandizare''. Odată cu perspectiva preşedintelui ales al SUA Donald Trump de a încerca să pună capăt cât mai rapid posibil războiului din Ucraina şi în contextul temerilor exprimate de unii aliaţi în legătură cu termenii ce ar putea fi impuşi Kievului, un scenariu ar putea fi să se forţeze un statut de neutralitate pentru Ucraina.

Rusia i-a cerut în mod repetat Ucrainei să rămână neutră, ceea ce ar anula de facto aspiraţiile Kievului de aderare la NATO.

Într-un interviu pentru Reuters acordat în marja Forumului pentru Pace de la Paris, Elina Valtonen a respins modelul ''finlandizării'', subliniind că iniţial Finlanda s-a apărat de Rusia în Al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

''Da, sunt împotriva "finlandizării'. Să o spunem cinstit, Ucraina a fost neutră înainte de a fi atacată de Rusia'', a explicat Valtonen, a cărei ţară are o frontieră terestră comună cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri.

''Categoric, nu este ceva ce i-aş impune Ucrainei, în orice caz nu ca o primă alternativă'', a spus ministrul de externe finlandez, adăugând că problemele nu ar dispărea prin impunerea unei ''finlandizări''.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sincer ,la ce distrugeri s au facut pina acum , la un milion de oameni ucisi (si inca si mai multi schiloditi sau cu PTSD) ,la foamea ,frigul si teroarea pe care le sufera ambele popoare sub cele 2 regimuri ...eu cred ca neutralitatea in conditii stabilite si garantate de Nato ,spre exemplu , neutralitate ,recunoasterea limbii si a culturii in mod reciproc sunt cele mai usoare lucruri de acceptat . Ca pace si colaborare intre cele doua natii nu mai poate fi ,sansa acelui acord din aprilie 2022 stricat la comanda lui Boris Johnson nu mai apare ( mai ales ca daca o lungeau cu negocierile si legislatia ,alegeri in ukr etc nici nu sufereau aceste pierderi ireversibile de active ,de populatie ,de teren si coasta marina etc) . Tot relatii neamicale ar fi avut cu rusii dar puteau folosi coasta marii Azov ,strimtoarea Kerchi si comertul pe marea neagra fata de neantul care i asteapta acum ,mai ales ca au intrat in UKR samsari si intermediari din alte parti care au cumparat sau cauta sa ia cele mai bune active pe nimic contra inarmare si munitii !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb