Şefa diplomaţiei UE cere prelungirea sancţiunilor contra Rusiei

R.S.
Internaţional / 17 ianuarie

Şefa diplomaţiei UE cere prelungirea sancţiunilor contra Rusiei

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a declarat vineri că nu există niciun motiv pentru a renunţa la sancţiunile împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria întârzie prelungirea acestora în aşteptarea instalării lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA şi a unei opinii din partea acestuia cu privire la respectivele sancţiuni, relatează AFP.

'Avem neapărat nevoie de sancţiuni. Acesta este modul nostru de presiune (asupra Rusiei) şi ar fi foarte ciudat să renunţăm la el', a spus Kallas în faţa presei. Referindu-se la eventualele negocieri de pace ruso-ucrainene pentru care pledează Trump, şefa diplomaţiei UE a estimat că, 'oricum ar fi negocierile, ne vom afla în mod clar într-o poziţie mai slabă' dacă sancţiunile contra Rusiei sunt ridicate.

'Contextul nu s-a schimbat. (Preşedintele rus Vladimir) Putin nu şi-a schimbat obiectivele şi nimic nu s-a schimbat pe teren. Aşadar, nu există niciun motiv pentru ridicarea sancţiunilor', a insistat ea, în timp ce se apropie data de 31 ianuarie, când expiră ultimul termen de şase luni la finalul căruia statele UE trebuie să prelungească valabilitatea sancţiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina.

Dar premierul conservator ungar Viktor Orban, un apropiat atât al viitorului preşedinte american Donald Trump cât şi al preşedintelui rus Vladimir Putin, refuză să-şi dea acordul pentru prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei. 'A sosit moment să aruncăm sancţiunile pe fereastră şi să stabilim un sistem de relaţii fără sancţiuni cu Rusia', a spus Orban vineri, într-un interviu acordat postului public de radio ungar.

Anterior, ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, a declarat la Bruxelles că Ungaria nu a decis încă dacă va sprijini prelungirea sancţiunilor europene împotriva Rusiei care expiră la sfârşitul acestei luni şi consideră că UE ar trebui să ia o hotărâre în această chestiune numai după consultări cu administraţia Trump.

'Cred că este absolut firesc ca înainte să decidem asupra prelungirii pentru încă şase luni să întrebăm noua administraţie americană cum vede viitorul regimului de sancţiuni', a estimat ministrul ungar într-o declaraţie acordată presei.

'Nu există încă o decizie privind poziţia' Ungariei pe acest subiect, a adăugat el. 'Noi dorim să ne abţinem de la o decizie până când vom şti cum vede administraţia americană viitorul regimului de sancţiuni' împotriva Rusiei, a explicat ministrul ungar.

De la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, UE a aprobat 15 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei şi pregăteşte în prezent al 16-lea pachet. Sancţiunile trebuie reînnoite la fiecare şase luni şi decizia de prelungire necesită un vot unanim din partea celor 27 de state membre ale UE.

Sancţiunile care expiră luna aceasta privesc diverse sectoare ale economiei ruse şi îngheţarea activelor deţinute de Banca Centrală a Rusiei în UE, active estimate la circa 200 de miliarde de euro, potrivit AFP.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Dorinela lui Gyorgy Soros,

    spune lucruri traznite 

    1. Asta aiureaza puternic din cand in cand, nimic nou

    Din gașca lui soros,am auzit că șefa parlamentului european a băgat într-o funcție importantă o rudă apropiată,deci adevărată familie frate, și ăsta e valabil pentru majoritatea birocraților și parlamentarilor din Bruxelles și Strasbourg

    1. Și Călin Georgescu e plătit de Soros.

    Si dupa ce Europa a fost implicata contrar tratatelor intr o operatie de finantare a unui razboi, ca asta se face, se finanteaza una din partile participante, deci se finanteaza un razboi! Sanctiunile propuse pina acum si in prezent numai au saracit Europa si i au slabit orice putere de decizie glibala si acum vine Trump si va fructifica tot in favoarea lor marasmul generat in Europa, tot din initiative americane!

    1. Este evident că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie sa fie prelungite nu cu 6 luni ci cu cel puțin 1 an. Putler și mujicii nu cunosc decât diplomația forței și slăbirea economică a acestei țări teroriste este calea de a o forța să oprească acest război de agresiune împotriva Ucrainei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb