Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că conflictul "sfâşietor" Israel-Hamas ameninţă să întunece perspectivele economice globale deja tulburi, informează reuters.
"Monitorizăm îndeaproape cum evoluează situaţia, cum afectează aceasta, în special pieţele petroliere", a spus Georgieva. Au existat unele fluctuaţii ale preţului petrolului şi reacţii pe pieţe, dar era prea devreme pentru a prezice impactul economic, a adăugat ea, conform sursei citate.
"Foarte clar, acesta este un nor nou care nu este cel mai sigur orizont pentru economia mondială, un nor nou care întunecă acest orizont", a spus ea într-o conferinţă de presă la întâlnirile anuale ale FMI şi ale Băncii Mondiale din Marrakech, Maroc, transmite reuters.
Georgieva s-a alăturat unui cor tot mai mare de lideri financiari care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la izbucnirea bruscă a violenţei în conflictul de lungă durată israeliano-palestinian , care a luat deja peste 2.500 de vieţi, informează sursa citată.
Israelul a promis că va anihila mişcarea Hamas care guvernează Fâşia Gaza, ca răzbunare pentru cel mai letal atac asupra civililor evrei de la Holocaust, când sute de oameni înarmaţi s-au revărsat peste gardul barierei şi au răscolit oraşele israeliene sâmbătă, menţionează reuters.
Israelul a declarat joi că nu va exista nicio întrerupere umanitară a asediului său asupra Fâşiei Gaza până când toţi ostaticii luaţi de Hamas vor fi eliberaţi, după ce Crucea Roşie a pledat pentru intrarea combustibilului pentru a preveni ca spitalele copleşite să "se transforme în morgi", potrivit sursei precizate.
"Este sfâşietor să vezi civili nevinovaţi murind. Cine plăteşte preţul? Nevinovaţii sunt cei care plătesc preţul", a spus o emoţionată Georgieva reporterilor, menţionează reuters.
Georgieva a spus că şocurile severe devin "noul normal" într-o economie globală caracterizată de creştere slabă, fragmentare economică şi divergenţe tot mai adânci, ratele dobânzilor fiind aşteptate să rămână mai ridicate pentru mai mult timp pentru a îmblânzi inflaţia persistentă, potrivit sursei citate.
Ea a făcut un apel către ţări să evite escaladarea situaţiei şi să se concentreze pe domenii de cooperare, aşa cum informează reuters: "Trebuie să ne dezvoltăm agilitatea în ceea ce priveşte anticiparea şocurilor şi răspunsul rapid", a spus ea.
Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat reporterilor că orice extindere regională a conflictului va duce la "consecinţe economice problematice" pentru preţurile energiei şi creşterea globală, transmite sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 00:44)
D-na din Bulgaria, la 70 de ani,
cred ca ne pregateste sufleteste ptr. criza economica