Şefa FMI: Conflictul Israel-Hamas este "noul nor" care întunecă perspectivele economice

T.B.
Internaţional / 12 octombrie 2023

Şefa FMI: Conflictul Israel-Hamas este "noul nor" care întunecă perspectivele economice

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că conflictul "sfâşietor" Israel-Hamas ameninţă să întunece perspectivele economice globale deja tulburi, informează reuters.

"Monitorizăm îndeaproape cum evoluează situaţia, cum afectează aceasta, în special pieţele petroliere", a spus Georgieva. Au existat unele fluctuaţii ale preţului petrolului şi reacţii pe pieţe, dar era prea devreme pentru a prezice impactul economic, a adăugat ea, conform sursei citate.

"Foarte clar, acesta este un nor nou care nu este cel mai sigur orizont pentru economia mondială, un nor nou care întunecă acest orizont", a spus ea într-o conferinţă de presă la întâlnirile anuale ale FMI şi ale Băncii Mondiale din Marrakech, Maroc, transmite reuters.

Georgieva s-a alăturat unui cor tot mai mare de lideri financiari care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la izbucnirea bruscă a violenţei în conflictul de lungă durată israeliano-palestinian , care a luat deja peste 2.500 de vieţi, informează sursa citată.

Israelul a promis că va anihila mişcarea Hamas care guvernează Fâşia Gaza, ca răzbunare pentru cel mai letal atac asupra civililor evrei de la Holocaust, când sute de oameni înarmaţi s-au revărsat peste gardul barierei şi au răscolit oraşele israeliene sâmbătă, menţionează reuters.

Israelul a declarat joi că nu va exista nicio întrerupere umanitară a asediului său asupra Fâşiei Gaza până când toţi ostaticii luaţi de Hamas vor fi eliberaţi, după ce Crucea Roşie a pledat pentru intrarea combustibilului pentru a preveni ca spitalele copleşite să "se transforme în morgi", potrivit sursei precizate.

"Este sfâşietor să vezi civili nevinovaţi murind. Cine plăteşte preţul? Nevinovaţii sunt cei care plătesc preţul", a spus o emoţionată Georgieva reporterilor, menţionează reuters.

Georgieva a spus că şocurile severe devin "noul normal" într-o economie globală caracterizată de creştere slabă, fragmentare economică şi divergenţe tot mai adânci, ratele dobânzilor fiind aşteptate să rămână mai ridicate pentru mai mult timp pentru a îmblânzi inflaţia persistentă, potrivit sursei citate.

Ea a făcut un apel către ţări să evite escaladarea situaţiei şi să se concentreze pe domenii de cooperare, aşa cum informează reuters: "Trebuie să ne dezvoltăm agilitatea în ceea ce priveşte anticiparea şocurilor şi răspunsul rapid", a spus ea.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat reporterilor că orice extindere regională a conflictului va duce la "consecinţe economice problematice" pentru preţurile energiei şi creşterea globală, transmite sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. D-na din Bulgaria, la 70 de ani,

    cred ca ne pregateste sufleteste ptr. criza economica  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb