Şeful CIA: "Ne aflăm în competiţie cu China pentru utilizarea noilor tehnologii în activitatea de spionaj"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie

Şeful CIA, William J. Burns: "Pentru a fi un serviciu de informaţii eficient din secolul al XXI-lea, CIA trebuie să îmbine o stăpânire a tehnologiilor emergente cu abilităţile interpersonale şi îndrăzneala individuală care au fost întotdeauna în centrul profesiei noastre. Asta înseamnă să echipezi ofiţerii de operaţiuni cu instrumentele şi echipamentele necesare, pentru a efectua spionaj într-o lume în care supravegherea tehnologică este o constantă, şi să le oferi analiştilor modele sofisticate bazate pe inteligenţa artificială care pot sintetiza cantităţi uriaşe de informaţii". (Sursa foto: https://www.cia.gov/about/director-of-cia/)

Şeful CIA, William J. Burns: "Pentru a fi un serviciu de informaţii eficient din secolul al XXI-lea, CIA trebuie să îmbine o stăpânire a tehnologiilor emergente cu abilităţile interpersonale şi îndrăzneala individuală care au fost întotdeauna în centrul profesiei noastre. Asta înseamnă să echipezi ofiţerii de operaţiuni cu instrumentele şi echipamentele necesare, pentru a efectua spionaj într-o lume în care supravegherea tehnologică este o constantă, şi să le oferi analiştilor modele sofisticate bazate pe inteligenţa artificială care pot sintetiza cantităţi uriaşe de informaţii". (Sursa foto: https://www.cia.gov/about/director-of-cia/)

English Version

CIA se află în competiţie cu China pentru utilizarea noilor tehnologii în activitatea de spionaj, mai ales că republica asiatică reprezintă cea mai mare ameninţare pentru SUA pe termen lung, afirmă şeful CIA, William J. Burns într-un articol publicat de Foreign Affairs, în care pune accentul pe transformarea instituţiei pe care o conduce în actuala situaţie globală.

William Burns afirmă: "Ascensiunea Chinei şi revanşismul Rusiei ridică provocări geopolitice descurajante într-o lume a concurenţei strategice intense în care Statele Unite nu se mai bucură de un primat incontestabil şi în care ameninţările climatice cresc. Peste situaţia geopolitică complicată, asistăm şi la o revoluţie tehnologică, mai mare decât revoluţia industrială sau decât începutul erei nucleare. De la microcipuri la inteligenţă artificială până la calculul cuantic, tehnologiile emergente transformă lumea, inclusiv serviciile secrete. În multe privinţe, aceste evoluţii fac munca CIA mai grea ca niciodată, oferind adversarilor noi instrumente puternice pentru a ne deruta, a ne sustrage şi a ne spiona. Şi totuşi, oricât de mult se schimbă lumea, spionajul rămâne o interacţiune între oameni şi tehnologie. Vor continua să existe secrete pe care numai oamenii le pot colecta şi operaţiuni clandestine pe care numai oamenii le pot conduce. (...) Pentru a fi un serviciu de informaţii eficient din secolul al XXI-lea, CIA trebuie să îmbine o stăpânire a tehnologiilor emergente cu abilităţile interpersonale şi îndrăzneala individuală care au fost întotdeauna în centrul profesiei noastre. Asta înseamnă să echipezi ofiţerii de operaţiuni cu instrumentele şi echipamentele necesare, pentru a efectua spionaj într-o lume în care supravegherea tehnologică este o constantă, şi să le oferi analiştilor modele sofisticate bazate pe inteligenţa artificială care pot sintetiza cantităţi uriaşe de informaţii".

Şeful CIA consideră că 2024 va fi cel mai greu an pe câmpul de luptă din Ucraina, pe măsură ce Putin regenerează producţia de apărare a Rusiei - cu componente esenţiale din China , precum şi cu arme şi muniţii din Iran şi Coreea de Nord.

William Burns oferă şi soluţii: "Cheia succesului constă în păstrarea ajutorului occidental pentru Ucraina. La mai puţin de cinci procente din bugetul de apărare al SUA, aceste sprijin este o investiţie relativ modestă, cu profituri geopolitice semnificative pentru Statele Unite şi profituri notabile pentru industria americană. Menţinerea fluxului de arme va pune Ucraina într-o poziţie mai puternică dacă va apărea o oportunitate pentru negocieri serioase. (...) Dacă SUA ar ieşi din conflict în acest moment crucial şi ar întrerupe sprijinul pentru Ucraina, acest lucru va avea consecinţe de proporţii istorice".

În tot acest context, şeful CIA arată că liderii chinezi urmăresc atent sprijinul oferit de SUA autorităţilor de la Kiev şi afirmă: "China rămâne singurul rival al SUA atât cu intenţia de a remodela ordinea internaţională, cât şi cu puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a face acest lucru. Problema nu este ascensiunea Chinei în sine, ci acţiunile ameninţătoare care o însoţesc din ce în ce mai mult. (...) Una dintre cele mai sigure modalităţi de a reaprinde percepţiile chineze despre nepăsarea americană şi de a alimenta agresivitatea chineză ar fi abandonarea sprijinului pentru Ucraina. Susţinerea materială continuă pentru Ucraina nu este în detrimentul Taiwanului, ci transmite un mesaj important din partea SUA cu privire la sprijinirea Taiwanului. (...) Concurenţa cu China va rămâne cea mai mare prioritate a Washingtonului, dar asta nu înseamnă că poate evita alte provocări. Înseamnă doar că Statele Unite trebuie să navigheze cu grijă şi disciplină, să evite interacţiunile contradictorii şi să-şi folosească influenţa cu înţelepciune. (...) În timp ce Rusia reprezintă o provocare imediată, China este cea mai mare ameninţare pe termen lung şi de aceea, în ultimii ani, CIA s-a reorganizat pentru a reflecta această prioritate. Am început prin a recunoaşte un fapt organizaţional pe care l-am învăţat cu mult timp în urmă: priorităţile nu sunt reale decât dacă bugetele le reflectă. În consecinţă, CIA a alocat resurse substanţiale pentru colectarea de date, pentru operaţiuni şi pentru analizarea informaţiilor legate de China primite din întreaga lume".

William Burns menţionează că într-o eră a oraşelor inteligente, cu camere video pe fiecare stradă şi tehnologia de recunoaştere facială din ce în ce mai răspândită, spionajul a devenit mult mai dificil şi că pentru un agent CIA care lucrează într-o ţară ostilă supravegherea constantă reprezintă o ameninţare acută. De aceea, şeful CIA concluzionează spunând că instituţia pe care o conduce se află în competiţie cu rivalii săi globali în privinţa utilizării tehnologiilor emergente.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb