Directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger a vizitat vineri uzina de la Osnabrueck a constructorului de automobile Volkswagen, în fruntea unei delegaţii de la cel mai mare producător european de muniţie, au dezvăluit reprezentanţii sindicali de la această uzină, o ultimă dovadă a unei cooperări mai strânse între sectoarele apărării şi construcţiei de automobile, transmite Reuters.
Potrivit sursei menţionate, la începutul acestei luni, acelaşi Armin Papperger spune că uzina Volkswagen de la Osnabrueck, care ar putea fi vândută sau s-ar putea să i se schimbe destinaţia în cadrul strategiei de restructurare lansatr de producătorul german de automobile, ar fi "foarte potrivită" pentru producţia de echipamente militare. Vizita CEO-ului de la Rheinmetall vine într-un moment în care companiile germane din sectorul apărării caută modalităţi prin care să îşi extindă producţia, pe fondul intensificării eforturilor europenilor de a-şi majora cheltuielile cu apărarea, iar producătorii auto cu probleme ar putea fi o posibilă sursă de angajaţi şi facilităţi de producţie.
Surse din interiorul Volkswagen au precizat că vizita a avut drept obiectiv explorarea posibilităţilor de cooperare viitoare via un joint venture care există deja între MAN Truck & Bus, o divizie a Volkswagen, şi grupul Rheinmetall AG. Rheinmetall deţine 51% din acţiunile Rheinmetall MAN Military Vehicles, un producător de vehicule militare, iar restul acţiunilor este controlat de MAN Truck & Bus SE, o divizie a Traton, un producător de camioane la care acţionarul majoritar este Volkswagen, conform aceleiaşi surse.
"La IG Metall, vedem numeroase oportunităţi pentru a pune la punct noi contracte de producţie pentru diferite industrii, sub umbrela Volkswagen. Ar fi lipsit de viziune să ne concentrăm în exclusivitate pe industria de apărare în loc să promovăm în mod activ sectoare economice alternative şi concepte orientate spre viitor", a declarat Stephan Soldanski, liderul sindicatului IG Metall de la Osnabrueck, citat de agenţia de presă.
Rheinmetall se aşteaptă ca vânzările sale să crească cu 25% - 30% în acest an, după ce în 2024 s-au apropiat de pragul de 10 miliarde de euro, precum şi la o marjă operaţională de 15,5%, uşor peste cea de 15,2% înregistrată anul trecut. Afacerile din domeniul apărării reprezintă 80% din vânzările Rheinmetall. Rheinmetall produce tancuri, camioane militare, artilerie, sisteme de apărare antiaeriană şi muniţie, toate acestea fiind la mare căutare în contextul războiului din Ucraina. Carnetul de comenzi al Rheinmetall se situa la 52 miliarde euro în toamna lui 2024, mai precizează Reuters.