Directorul executiv al Deutsche Bank, John Cryan, a solicitat Băncii Centrale Europene (BCE) să pună capăt politicii de rată a dobânzii foarte scăzută, care a afectat profitabilitatea băncilor în ultimii ani, potrivit agenţiei Financial Times.
Şeful băncii a declarat la o conferinţă de la Frankfurt "Era ieftinului în Europa ar trebui să se încheie, în pofida monedei euro puternice. Economia reală se descurcă bine, cred că piaţa se aşteaptă la o creştere a ratelor dobânzilor sau o reducere a naturii negative a ratelor dobânzilor. Să începem să facem asta.
Vorbind despre situaţia ratei negative a dobânzii a BCE asupra unor depozite, el a spus: "Nu se poate ca întotdeauna depozitul să fie o pierdere a băncilor".
Este de aşteaptat ca BCE să menţină ratele neschimbate atunci când îşi va anunţa mâine ultima poziţie politică la Frankfurt, potrivit agenţiei de ştiri.
Aceasta nu este prima dată când Deutsche a făcut o scurtă analiză a politicilor BCE. Anul trecut, banca a spus că stimulul "ameninţă proiectul european în ansamblul său pentru stabilitatea financiară pe termen scurt".
Directorul executiv al ING, Ralph Hamers, s-a alăturat corului făcând apel la BCE să pună capăt politicii monetare slabe şi să înceapă creşterea ratelor.
Ralph Hamers a precizat: "Dacă vorbim despre economia reală în acest moment, cred că efectele pozitive ale ratelor scăzute, dacă nu negative, sunt uzate, aşa că cred că este timpul să începem să gândim la schimbare".
Acesta a recunoscut că majorarea ratelor poate să consolideze euro deja puternic şi să dăuneze unor zone ale economiei.El a spus: "Ratele negative lovesc economiştii, ratele negative dăunează celor care au construit o pensie, adăugând: "Întrebarea este care durere doriţi să o suportaţi mai departe?".
Directorul crede că BCE înţelege situaţia, dar îşi gestionează aşteptările pentru reuniunea de politică a zonei euro de mâine: "Nu cred că vor anunţa ceva care merge deja în acea direcţie (de schimbare). Cred că mâine se va concentra mai mult pe ce Draghi nu spune mai degrabă decât pe ce spune".
Danielle Nouy, şeful diviziei de supraveghere bancară a BCE, a afirmat că nu va răspunde cu siguranţă la o întrebare vizând oportunitatea rambursării:
"Nu am niciodată atribuţia de a supraveghea politica monetară în cariera mea, noi lucrăm sub principiul separării (de supraveghere şi bancar central)".