Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, a propus, într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag, crearea în caz de necesitate a unei căi aeriene pentru aprovizionarea cu ajutor umanitar a locuitorilor din oraşul sirian Alep, transmite agenţia TASS.
"Dacă nu se va putea livra ajutor umanitar în cantitate suficientă în ambele părţi ale oraşului Alep, va trebui să analizăm posibilitatea livrării pe calea aerului în primul rând a medicamentelor", a spus Steinmeier, citat de Agerpres. Ministrul a subliniat că în pezent guvernul german discută această problemă cu ONU, SUA şi Rusia.
Şeful diplomaţiei germane şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu utilizarea de arme chimice în Alep. "Condamnăm cu toată fermitatea utilizarea armelor interzise, fie că este vorba de arme chimice sau de bombe-butoi, şi îndemnăm toate părţile implicate în conflict să facă tot posibilul pentru a proteja populaţia civilă", a spus el.
Începând de joi, în Alep au fost impuse pauze zilnice de trei ore în acţiunile de luptă, între 10:00 şi 13:00 orele locale, pentru a permite trecerea în siguranţă a convoaielor cu produse alimentare şi medicamente. În acelaşi timp, în Alep sunt deschise şapte coridoare umanitare pentru retragerea locuitorilor şi a combatanţilor care doresc să predea armele şi să beneficieze de amnistiere.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a îndemnat la o pauză în luptele de la Alep şi la un acces imediat la cei circa 1,5 milioane de locuitori care riscă să fie asediaţi în totalitate în acest oraş din nordul Siriei. Lupte intense au avut loc în ultimele săptămâni în acest oraş şi în împrejurimile lui, divizat între cartierele estice aflate în mâinile rebelilor şi cele vestice aflate sub controlul regimului, fiecare sector fiind aproape încercuit de tabăra adversă.