Şeful diplomaţiei Uniunii Europene condamnă exerciţiile "agresive" ale Chinei

F.D.
Internaţional / 4 august 2022

Josep Borrell

Josep Borrell

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat astăzi, exerciţiile militare "agresive" ale Chinei, considerând că "nu există nicio justificare" pentru a folosi "ca pretext" vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi. De asemenea, miniştrii de Externe ai ASEAN se declară "îngrijoraţi de instabilitatea internaţională şi regională", relatează AFP, conform News.ro.

"Este normal ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească la nivel internaţional", a scris el pe Twitter din Phnom Penh, în marja unei întâlniri a miniştrilor de externe ASEAN.

Omologii săi din Asociaţia Naţiunilor din sud-estul Asiei au avertizat că situaţia din jurul strâmtorii Taiwan ar putea duce la "conflicte deschise", într-o declaraţie comună.

"ASEAN este îngrijorată de instabilitatea internaţională şi regională, în special de evoluţiile recente din regiunea adiacentă ASEAN, care pot duce la calcule greşite, confruntări grave, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile pentru marile puteri", se arată în comunicat.

"Lumea are nevoie urgentă de înţelepciune şi simţul responsabilităţii din partea tuturor şefilor de stat pentru a susţine multilateralismul (...) şi coexistenţa paşnică", subliniază comunicatul.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi se află, astăzi, la Phnom Penh, unde urmează să se întâlnească cu reprezentanţii ASEAN. Omologul său american Antony Blinken a vizitat, de asemenea, capitala Cambodgiei.

Armata chineză demarează, astăzi, cele mai ample exerciţii militare din istoria sa în jurul Taiwanului, drept răspuns la vizita pe insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a părăsit insula, ieri, în mai puţin de 24 de ore de la începutul vizitei.

Ea a dat asigurări că Statele Unite nu vor abandona insula, condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a armatei chineze.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. boreal,mai existi?

    opiniile tale sunt f importante pt China si pt noi! 

    1. Borilă ăsta (a nu-l confunda totuși cu Petru Borilă - cu toate că sunt pe aceeași linie ideologică) încearcă să-și justifice mărirea sumbriei. La ce "succesuri" o avut, atât el cât și măreața Comisie Europeană merită cu prisosință o creștere de salar de 8%. În definitiv, după ce-au făcut praf sistemul energetic al țărilor europene, de ce să nu-și dea o mărire de leafă???

    Parafrazand titlul unei melodii celebre a formatiei Smokie, China isi poate pune legitim intrebarea: Who the F**k is Borrell?

    Borrellule, repeta dupa mine citind de pe situl ONU. TAIWAN ESTE O PROVINCIE A CHINEI. TAIWAN ESTE O PROVINCIE A CHINEI.

    Prin urmare, ce mai este de discutat, Borrelule? Taiwan este aproape o Catalonia care isi cauta independenta pe motive culturale, nu etnice, nu umanitare, nu de protectie sau amenintare. Iar tu Borrelule ai aruncat in puscarie (tu si eurocratii tai) pe liderii catalani care organizau un proces democratic de vot. Chiar nu iti este rusine de tine, Borrelule sa pari un clovn la fiecare iesire? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb