Şeful Erste vrea amânarea listării BCR

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 martie 2009

Listarea BCR trebuia să fie realizată până în toamna acestui an.

Listarea BCR trebuia să fie realizată până în toamna acestui an.

Dar când şi cum se va modifica contractul de privatizare a BCR?

Listarea Băncii Comerciale Româ­ne (BCR) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) devine inoportună din cauza condiţiilor dificile din această perioadă de pe pieţele de capital, însă o eventuală amânare a listării presupune şi modificarea contractului de privatizare a BCR.

În contractul de privatizare există o clauză ce prevede listarea acţiunilor BCR la BVB în termen de trei ani de la data finalizării procesului de privatizare, mai exact în toamna acestui an. De asemenea, în contract se mai specifică faptul că, în cazul în care listarea eşuează, ea trebuie să fie reluată peste un an.

Şeful Erste Bank, Andreas Treichl, consideră că listarea BCR ar trebui să fie amânată până la momentul oportun din cauza condiţiilor proaste de pe pieţele de capital din această perioadă. Domnul Treichl susţine că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va înţelege necesitatea unei astfel de amânări.

Totuşi, problema modificării contractului de privatizare rămâne validă.

Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste Bank, susţine că, în condiţiile evoluţiei negative a pieţei de capital din acest an, listarea unei bănci devine o opţiune greşită.

Domnul Wimmer a adăugat că BCR se bucură şi de sprijinul celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), acţionari ai BCR, în decizia de amânare a listării.

"Am avut, în ultima perioadă, o relaţie foarte bună cu SIF-urile şi vrem să ajungem la un consens al acţionariatului în privinţa deciziei de amânare a lis­tării", a spus directorul financiar al Erste, citat de NewsIn.

Deşi momentul lis­tării este greşit, iar decizia de amânare pare să fie cea justă, Manfred Wimmer a mai spus că Erste încă nu a discutat cu autorităţile române despre amâ­narea listării.

Mihai Fercală: SIF3 nu are niciun interes ca BCR să fie listată

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania (SIF3), susţine grupul Erste în amânarea listării, argumentând că, în acest moment, "este foarte greu de susţinut un preţ de lis­tare peste preţul pe care Erste l-a plătit la privatizare".

Domnul Fercală ne-a declarat: "Practic SIF3 nu are niciun interes ca BCR să se listeze acum şi cred că nici Erste nu are. Clauza de listare priveşte SIF-urile şi grupul Erste şi, probabil, se va ajunge la un acord de prelungire a termenului de listare".

Deci termenul trebuie să fie prelungit, dar cum se va realiza această procedură şi mai ales când?

Preşedintele SIF3 a continuat: "Nu ştiu sub ce formă vor găsi avocaţii Erste şi ai AVAS o modalitate de modificare a termenului din contract, dar important este că acesta nu reprezintă momentul oportun de listare".

Listarea BCR ar însemna un pas înainte pentru Bursa de la Bucureşti

La începutul lunii februarie, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, ne-a confirmat că nu a primit semnale privind eventualitatea listării BCR, dar arbitrul pieţei de capital din ţara noastră este de părere că listarea acestei bănci ar impulsiona piaţa.

Pentru Bursa de la Bucureşti, listarea BCR ar avea un impact pozitiv, iar investitorii ar fi tentaţi să poată tranzacţiona acţiunile celei mai importante bănci de pe piaţa locală.

Stere Farmache, preşedintele BVB, consideră că "important este ca, în continuare, să nu se renunţe la listare", adăugând că este sigur că condiţiile de piaţă se vor îmbunătăţii.

Anul trecut, profitul net raportat de BCR după impozitare şi plata intereselor minoritare a crescut cu 119,8%, la 2,03 miliarde lei (541 milioane euro). Excluzând veniturile excepţionale rezultate din vânzarea participaţiilor minoritare, în 2008, câştigul net al BCR după impozitare a avansat cu 39%, până la 1,29 miliarde lei (348,8 milioane euro).

Grupul Erste controlează aproape 70% din capitalul BCR, iar cele cinci societăţi de investiţii financiare deţin câte 6% din acţiunile băncii.

Citiţi, în pagina 13, rezultatele BCR în articolul "Profit în scădere cu 26,8% pentru "Erste Group".

Fondul Proprietatea se judecă cu Ministerul Finanţelor pentru banii din privatizarea BCR

Următorul termen în procesul pe care Fondul Proprietatea l-a intentat Ministerului Finanţelor Publice pentru restul de 160 milioane euro pe care îi mai are de primit de pe urma privatizării BCR, va fi la sfârşitul lunii martie.

Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea, a declarat: "Fondul se judecă, în continuare, cu Ministerul de Finanţe, pentru obţinerea restului de bani din privatizarea BCR, iar următorul termen este în martie".

Astfel, Fondul trebuie să mai primească de la stat încă 160 de milioane euro, adică diferenţa dintre valoarea pachetului de 4% din capitalul băncii şi suma încasată. În urma procesului de privatizare a BCR, Fondul Proprietatea a primit 88 milioane euro, adică 4% din cât a obţinut statul în urma privatizării, însă Fondul trebuia să primească 4% din valoarea BCR.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb