Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, premier desemnat

V.L.
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2012

Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, premier desemnat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, că a avut discuţii cu Emil Boc referitoare la depunerea mandatului de premier, încă din luna decembrie.

"Încă din luna decembrie, am avut discuţii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. În primul rând, în luna decembrie, s-a constatat că ar fi fost foarte greu, în partea a doua a lunii decembrie, să avem o majoritate parlamentară sigură, în luna ianuarie a fost vacanţă parlamentară şi obiectivul a devenit mai apoi trecerea evaluării FMI, a UE şi BM, legată de finalizarea anului 2011. Era extrem de important pentru România să se facă această evaluare, să prevenim amânarea vizitei FMI, a BM şi a UE", a anunţat Băsescu.

Băsescu a declarat că opţiunea sa se îndreaptă spre instalarea imediată a unui nou Guvern, menţionând că speră ca membrii coaliţiei să decidă un calendar pentru acest lucru.

El a menţionat că, în urma discuţiilor, cu partidele, de la Cotroceni, s-au conturat două opţiuni: coaliţia doreşte să ducă mai departe guvernarea, iar USL doreşte declanşarea de anticipate.

"Din acest punct de vedere, mi s-a părut imposibil de acceptat împingerea ţării într-o situaţie de instabilitate, în care eu să mă fac că numesc guverne, ele să treacă, şi după încă trei luni, să ajungem la anticipate", a spus Băsescu.

Preşedintele a anunţat că, în principiu, a fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de premier, că va începe să discute cu partidele din coaliţie pentru formarea Cabinetului.

"În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat. Ceea ce înseamnă că va începe un efort cu coaliţia, de desemnare a Guvernului, chiar în cursul zilei de astăzi", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a explicat că preşedintele "nu poate da un mandat dar poate spune public ce gândeşte".

Traian Băsescu a precizat că îi mulţumeşte premierului demisionar Emil Boc pentru devotamentul în serviciul public, menţionând că acesta, deşi nu a fost un premier perfect, lasă ţara în creştere economică şi pregătită să facă faţă unei noi eventuale crize economice.

Premierul desemnat: Independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru îndeplinirea mandatului

Premierul desemnat, Mihai-Răzvan Ungureanu, a afirmat, aseară, că independenţa sa politică îi garantează spaţiul necesar pentru a-şi îndeplini mandatul.

"Este o responsabilitate mare, pe care mi-o asum conştient, atât de dificultatea acestei posturi şi mai ales de contextul delicat în care ne aflăm. Am experienţa unor instituţii care sub mandatele mele s-au modernizat şi au devenit performante - MAE, SIE. Intenţionez să folosesc această experinţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a-mi îndeplini acest mandat', a spus premierul desemnat.

Ungureanu a adăugat că are experienţa MAE şi a SIE - care, sub mandatul său, "s-au modernizat şi au devenit performante".

"Intenţionez să folosesc această experienţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a îndeplini acest mandat. Reformele vor continua. Plusul pe care îl voi aduce va fi acela al unui bun administrator", a mai spus el.

CV-ul noului premier

În vârstă de 42 de ani, Mihai Răzvan Ungureanu a îndeplinit, până acum funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe.

Ungureanu a fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu.

Istoric de profesie, absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", Iasi (1992), Mihai Răzvan Ungureanu a urmat studii postuniversitare la Centrul pentru Studii Ebraice din cadrul St. Cross College, Universitatea Oxford, Marea Britanie (1992-1993) şi şi-a susţinut doctoratul în istorie modernă la Universitatea "Al.I. Cuza" (2004). În diplomaţie a debutat ca secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1998-2001), deţinând ulterior funcţiile de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene, cu sediul la Viena (2003-2004). În decembrie 2004 a devenit ministru al Afacerilor Externe, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 2007. A revenit la Viena în martie 2007, în calitate de coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene, până în decembrie 2007, când a fost numit director al Serviciului de Informaţii Externe.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb