Directorul diviziei băncii elveţiene UBS din Belgia, Marcel Brühwiler, este interogat într-o investigaţie referitoare la o fraudă fiscală de miliarde de euro, potrivit procuraturii belgiene, citată de Bloomberg.
Poliţia a percheziţionat locuinţa lui Bruehwiler, a unui client al UBS, precum şi birourile băncii. Informaţiile, care indică o gravă fraudă fiscală, au fost obţinute ca urmare a unor acuzaţii (apreciate de Bloomberg drept "extrem de exacte") din partea unor directori din bancă, care fie au plecat din instituţie, fie au fost concediaţi şi care nu au mai putut să suporte practicile UBS, susţin procurorii.
Luna trecută, revista M...Belgique scria (fără să menţioneze sursa informaţiilor) că, în ultimii 10 ani, mai mulţi angajaţi ai UBS au abordat belgieni bogaţi, inclusiv atleţi şi directori generali ai unor companii, pe care i-au încurajat să deschidă conturi nedeclarate în Elveţia. Astfel, UBS Belgia a ajutat la organizarea transferului unor sume mari de bani ale clienţilor în Elveţia.
În replică, purtătorul de cuvânt al UBS, Yves Kaufmann, a declarat astăzi: "Ne desfăşurăm afacerile respectând în totalitate legislaţia şi reglementările. UBS nu tolerează nicio activitate de sprijinire a clienţilor pentru evitarea obligaţiilor fiscale. Colaborăm în totalitate cu autorităţile belgiene".
Investigaţia din Belgia este cea mai recentă dintr-o serie de cazuri de evaziune fiscală în care este implicată banca elveţiană.
În 2009, UBS scăpat de inculpare în SUA, după ce a recunoscut că a ajutat unii clienţi să eludeze Fiscul. Banca a plătit o penalizare de 780 milioane dolari şi a predat autorităţilor date referitoare la 250 conturi. Ulterior, UBS a dezvăluit alte 4.450 conturi.
La rândul ei, Procuratura din Paris investighează acuzaţiile conform cărora divizia franceză a UBS ar fi ajutat clienţii să îşi ascundă averile în conturi elveţiene. Anul trecut, autoritatea franceză de reglementare bancară a amendat UBS cu 10 milioane euro pentru deficienţe în controlul fraudelor fiscale şi a practicilor ilegale de vânzare. În 2012, autorităţile franceze au efectuat percheziţii la birourile UBS din Paris, Lyon şi Strasbourg.
Şi banca elveţiană Credit Suisse a plătit, tot în SUA, o amendă de 2,6 miliarde dolari după ce a recunoscut că şi-a ajutat unii clienţi americani să evite Fiscul american.
Autorităţile din Statele Unite vor să penalizeze şi banca franceză BNP Paribas, cu peste 10 miliarde dolari, bănuită că ar fi încălcat embragourile impuse Iranului şi Sudanului.