Plenul Senatului a adoptat ieri, în unanimitate, o Declaraţie-Apel în care îşi exprimă profundul regret şi dezaprobarea fermă faţă de inaugurarea oficială de către autorităţile ucrainene a primei părţi a canalului Bîstroe. În cadrul dezbaterilor generale, liberalul Radu F. Alexandru a fost de părere că România ar fi trebuit să se adreseze în primul rînd Parlamentului ucrainean, refuzul acestuia putînd constitui un argument internaţional al părţii române.
În replică, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a apreciat că nu este nevoie de acest demers întrucît lucrările la canalul Bîstroe s-au efectuat cu aprobarea Parlamentului Ucrainei şi, în fapt, sesizarea senatorilor români este adresată implicit Ucrainei, pentru că este adresată tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, for din care Ucraina face parte.
La rîndul său, senatorul PSD Adrian Păunescu şi-a exprimat speranţa că România, în calitate de membru al Alianţei Nord-Atlantice, va primi un ajutor real şi în raport cu constructorii ilegali de canale.
Senatul României îşi exprimă convingerea, prin intermediul documentului, că prin conjugarea tuturor eforturilor politico-diplomatice în cadrul unei activităţi ferme comune, în spiritul legalităţii internaţionale, Ucraina va putea fi determinată să se conformeze prevederilor dreptului internaţional, să respecte angajamentele asumate atît în plan bilateral, cît şi internaţional în ceea ce priveşte protecţia mediului.
Potrivit Declaraţiei-Apel, lucrările efectuate în zona apelor de frontieră nu au acordul părţii române, ele fiind demarate prin eludarea de către partea ucraineană a obligaţiilor de informare şi consultare a României, care îi reveneau conform prevederilor unor acorduri bilaterale şi tratate internaţionale, la care Ucraina este parte. Ele contravin de asemenea prevederilor Tratatului privind regimul frontierei de stat între cele două ţări, în vigoare din 2003. Ignorînd cu bună ştiinţă numeroasele demersuri întreprinse de România pe plan bilateral şi sfidînd reacţiile internaţionale, Ucraina a continuat în mod unilateral derularea lucrărilor la canalul Bîstroe, deşi un studiu internaţional de impact era absolut necesar pentru o evaluare corectă şi imparţială a consecinţelor acestei lucrări asupra unuia dintre cele mai importante şi sensibile sisteme ecologice din Europa, se specifică în document.
"Senatul României se adresează Parlamentului European, Parlamentelor statelor membre ale Consiliului Europei, UE şi Alianţei Nord-Atlantice, organismelor europene şi internaţionale cu solicitarea de a acţiona, prin mijloacele ce le stau la dispoziţie, pentru stoparea construirii canalului pe Braţul Bîstroe din Delta Dunării pînă la realizarea unui studiu internaţional independent şi obiectiv privind efectul acestuia asupra ecosistemului dunărean. În acelaşi timp, Senatul reafirmă interesul României de a soluţiona situaţia conflictuală creată la gurile Dunării pe calea unui dialog constructiv româno-ucrainean în spiritul principiilor ce ar trebui să guverneze relaţiile de bună vecinătate între cele două ţări, prin respectarea documentelor juridice bilaterale în vigoare, precum şi a normelor internaţionale în materie", conchide documentul Senatului.