Senatul a adoptat la începutul acestei săptămîni proiectul de lege privind denominarea monedei naţionale, potrivit căruia, începînd de la 1 iulie 2005, 10.000 de lei vechi vor fi preschimbaţi pentru 1 leu nou. Bancnotele noi şi cele vechi vor circula în paralel, timp de 18 luni, pînă la 31 decembrie 2006, timp în care noile însemne monetare le vor înlocui treptat pe cele existente pînă la 1 iulie 2005. Potrivit notei de fundamentare a legii, circulaţia în paralel a monedelor are scopul să faciliteze conversia, să reducă costurile financiare şi să evite perceperea de către public că denominarea îşi propune confiscarea actualelor monede.
Bancnotele vechi vor ieşi din circulaţie de la 1 ianuarie 2007, dar vor putea fi preschimbate la Banca Naţională a României timp de trei ani, pînă la 31 decembrie 2009.
Proiectul de lege adoptat de senatori obligă agenţii economici să afişeze preţurile şi tarifele atît în monedă veche, cît şi în monedă nouă, începînd cu data de 1 iulie 2005 şi pînă la data de 31 decembrie 2006. Aceasta pentru a tempera tendinţa comercianţilor de rotunjire în plus a preţurilor şi pentru acomodarea publicului cu noile valori. Furnizorii de utilităţi vor fi obligaţi să notifice clienţilor sumele prevăzute în contractele în vigoare la data de 1 iulie 2005, atît în monedă veche, cît şi în monedă nouă. De asemenea, sumele din facturile la utilităţi vor fi exprimate în ambele monede.
Potrivit proiectului de lege, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va înregistra din oficiu denominarea valorii capitalului social şi a valorii acţiunilor sau părţilor sociale ale persoanelor juridice şi va publica pe site-ul propriu lista şi noile valori rezultate, alături de valoarea veche. În acest caz, nu va mai fi necesară publicarea modificării valorii capitalului social în Monitorul Oficial. Situaţiile financiare ale agenţilor economici pentru 2005 se întocmesc în monedă nouă.
La dezbaterile din Senat au participat reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi ai Ministerului Finanţelor Publice. Proiectul de lege privind denominarea urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaţilor.