Senatorii sînt de acord cu intrarea leului greu de la 1 iulie 2005

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Politică / 16 iunie 2004

Leul greu va circula în paralel cu vechile monede, pînă la 31 decembrie 2006

Banii vechi vor putea fi preschimbaţi la BNR, pînă la 31 decembrie 2009

Senatul a adoptat la începutul acestei săptămîni proiectul de lege privind denominarea monedei naţionale, potrivit căruia, începînd de la 1 iulie 2005, 10.000 de lei vechi vor fi preschimbaţi pentru 1 leu nou. Bancnotele noi şi cele vechi vor circula în paralel, timp de 18 luni, pînă la 31 decembrie 2006, timp în care noile însemne monetare le vor înlocui treptat pe cele existente pînă la 1 iulie 2005. Potrivit notei de fundamentare a legii, circulaţia în paralel a monedelor are scopul să faciliteze conversia, să reducă costurile financiare şi să evite perceperea de către public că denominarea îşi propune confiscarea actualelor monede.

Bancnotele vechi vor ieşi din circulaţie de la 1 ianuarie 2007, dar vor putea fi preschimbate la Banca Naţională a României timp de trei ani, pînă la 31 decembrie 2009.

Proiectul de lege adoptat de senatori obligă agenţii economici să afişeze preţurile şi tarifele atît în monedă veche, cît şi în monedă nouă, începînd cu data de 1 iulie 2005 şi pînă la data de 31 decembrie 2006. Aceasta pentru a tempera tendinţa comercianţilor de rotunjire în plus a preţurilor şi pentru acomodarea publicului cu noile valori. Furnizorii de utilităţi vor fi obligaţi să notifice clienţilor sumele prevăzute în contractele în vigoare la data de 1 iulie 2005, atît în monedă veche, cît şi în monedă nouă. De asemenea, sumele din facturile la utilităţi vor fi exprimate în ambele monede.

Potrivit proiectului de lege, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va înregistra din oficiu denominarea valorii capitalului social şi a valorii acţiunilor sau părţilor sociale ale persoanelor juridice şi va publica pe site-ul propriu lista şi noile valori rezultate, alături de valoarea veche. În acest caz, nu va mai fi necesară publicarea modificării valorii capitalului social în Monitorul Oficial. Situaţiile financiare ale agenţilor economici pentru 2005 se întocmesc în monedă nouă.

La dezbaterile din Senat au participat reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi ai Ministerului Finanţelor Publice. Proiectul de lege privind denominarea urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb