• Senatorul social-democrat susţine că jocurile de interese din organizaţia PSD Caraş-Severin au condus la încercarea de a-l înlătura din partid
• Organizaţia PSD Caraş-Severin, subordonată lui Frunzăverde din PD
Totul a început o dată cu plecarea lui Ioan Talpeş, ne-a declarat senatorul Antonie Iorgovan, referindu-se la situaţia organizaţiei PSD din Caraş-Severin. În locul acestuia, la şefia social-democraţilor cărăşeni a ajuns Ion Mocioalcă, cunoscut în judeţ, în opinia senatorului Iorgovan, drept "omul de casă al lui Frunzăverde din PD".
Pe lîngă acest aspect, senatorul vorbeşte despre un dosar penal care s-a judecat în secret şi care a vizat o bandă de falsificatori de bani şi crimă organizată. Potrivit declaraţiilor lui Iorgovan, aceştia funcţionau chiar în sediul PSD unde Mocioalcă era preşedinte. Senatorul nu afirmă că ar fi vreo legătură între Mocioalcă şi respectiva bandă, dar se întreabă cum de acesta din urmă nu a fost chemat la partid să dea o minimă explicaţie. "El nu a fost sancţionat nici măcar pentru neglijenţă, ci, dimpotrivă, a fost promovat", afirmă Iorgovan, care vede în aceasta protecţia de care a beneficiat Mocioalcă de la centru.
Un al doilea personaj important din PSD Caraş-Severin este preşedintele interimar al filialei Reşiţa, Gheorghe Pavel Bălan, care, potrivit afirmaţiilor senatorului Iorgovan este supranumit "domnul 10%". Senatorul afirmă că Bălan ar fi cunoscut de concitadini pentru faptele sale din perioada embargoului asupra Iugoslaviei cînd, prefect fiind, "se ducea să-şi ia plase de bani cu elicopterul, din care arunca o sfoară, de la cei care făceau trafic de benzină".
Domnul Iorgovan spune că a informat conducerea partidului despre aceste fapte ale liderilor judeţeni. El crede că excluderea sa ilegală din PSD este opera acestora, în cîrdăşie cu Ilie Sîrbu, unul din apropiaţii lui Năstase. Iorgovan nu se teme, însă, că situaţia va rămîne aşa. "În ceea ce mă priveşte, lucrurile se liniştesc", ne-a declarat senatorul Iorgovan, adăugînd: "Conducerea PSD din Caraş-Severin sper că va fi destituită şi că va fi numită o conducere interimară pe care o voi sprijini în procesul de relansare a partidului". Domnia sa ne-a declarat că îşi va deschide un birou senatorial secundar în judeţ după ce va fi votat statutul parlamentarului ce va permite aceasta.
• Căderea lui Năstase marchează sfîrşitul unei perioade
Antonie Iorgovan crede că situaţia din PSD se va schimba fundamental, în sensul curăţirii partidului. "Reforma va merge pînă la capăt, atît din punct de vedere doctrinar cît şi din punctul de vedere al membrilor de partid". Senatorul afirmă că "cei care s-au îmbuibat fără să plătească impozite şi taxe, cei care se comportau ca nişte mandarini avînd case şi palate", nu pot fi social-democraţi autentici. El consideră că demisia lui Năstase din funcţia de preşedinte executiv PSD marchează sfîrşitul unei perioade în care instituţiile nu ajunseseră să se consolideze. Cei care au atras atenţia asupra acestor probleme au fost excluşi sau marginalizaţi din PSD, ne-a declarat Iorgovan. El a făcut referire şi şi la o campanie de denigrare a lui Ion Iliescu. "Cît va trăi Ion Iliescu şi va dori să activeze pe scena politică a ţării, stînga nu poate fi concepută fără el", a subliniat Iorgovan.
Congresul extraordinar pe care mulţi social-democraţi îl solicită nu ar trebui, în opinia senatorului Iorgovan, decît să "umble puţin la statut". "Nu văd altă alternativă decît ca Mircea Geoană să fie preşedinte PSD", afirmă senatorul, care crede că Geoană a fost acceptat ca lider, s-a perfecţionat mult în plan politic, rămînînd doar să fie sprijinit de oamenii din partid.
Preşedintele filialei judeţene PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, ne-a declarat că nici una dintre acuzaţiile pe care i le aduce senatorul Antonie Iorgovan nu este adevărată. "Este exclusă vreo colaborare între mine şi democratul Frunzăverde, el este adversarul meu politic", a afirmat Mocioalcă. El neagă şi orice implicare a vicepreşedintelui PSD Ilie Sîrbu în excluderea din partid a lui Iorgovan, afirmînd că Sîrbu nici măcar nu a participat la şedinţa unde s-a luat respectiva hotărîre.
Domnul Mocioalcă nu are cunoştinţă de nici un grup infracţional care să fi funcţionat în sediul organizaţiei sale. "În sediul unui partid intră sute de persoane. Eu nu îi legitimez la intrare", ne-a declarat preşedintele PSD Caraş-Severin. Cît despre domnul Gheorghe Pavel Bălan, preşedintele filialei PSD Reşiţa, Ion Mocioalcă are doar cuvinte de laudă. "Eu nu ştiu să se fi ocupat şi de alte activităţi decît cele aferente funcţiilor pe care le-a avut: preşedinte de consiliu judeţean şi prefect", a afirmat domnia sa.