Senatorul Gabriel Mutu şi deputatul Mario Caloianu, urmăriţi penal în dosarul lui Dragoş Nedelcu

A.C.
Anticorupţie / 8 octombrie 2014

Senatorul Gabriel Mutu (PSD) şi deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR) sunt urmăriţi penal în dosarul în care procurorii DIICOT l-au reţinut azi pe Dragoş Nedelcu, fost membru în CA al Realitatea Media, suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani, transmit surse din presă.

Dosarul vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare a banilor proveniţi din infracţiuni.

În cazul lui Caloianu, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus extinderea urmăririi penale şi pentru fals în declaraţii.

Anchetatorii precizează că deputatul, în declaraţia de avere depusă la 21 ianuarie 2014, a consemnat în mod nereal că are ca surse de venituri doar salariul de parlamentar, fără a menţiona că obţine venituri şi din administrarea a două firme (SC Eurobec Grup Construct SRL şi SC Euromarabian SRL).

Gabriel Mutu este urmărit penal şi pentru folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"Faţă de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL în conturile societăţilor menţionate", mai precizează DIICOT.

Tot senatorul este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064 692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, în conturile a cinci dintre societăţile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracţional organizat. Banii au fost dobândiţi, în final, de senator, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat, fiind apoi retrasă în numerar, în scopul ascunderii originii infracţionale, susţin anchetatorii.

În acest dosar a fost reţinut şi Bogdan Viorel Mitu, acesta fiind prezentat în această seară, alături de Dragoş Nedelcu, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă.

Între 2010 şi 2014, gruparea infracţională vizată ar fi spălat bani proveniţi din infracţiuni, prin folosirea unor societăţi comerciale de tip fantomă, care nu au declarat sediile secundare în care îşi desfăşoară activitatea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare, fiscale sau vamale, precum şi pentru sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

În aceeaşi perioadă, prin folosirea societăţilor tip-fantomă, membrii grupării au dispus transferarea între conturile societăţilor a unor sume de bani provenite din infracţiuni, în scopul ascunderii originii infracţionale, urmate de retragerea acestora în numerar şi înmânarea către administratorii firmelor care au sustras aceşti bani de la plata obligaţiilor financiare şi fiscale către partenerii de afaceri şi stat, care astfel au dobândit aceste sume cunoscând că provin din infracţiuni.

DIICOT precizează că faţă de inculpatul Tomescu Ion, liderul grupării, există suspiciunea rezonabilă că a dobândit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracţiuni. Suma totală estimată a fi transferată şi retrasă în numerar în perioada menţionată este de 100 de milioane de lei.

Printre societăţile beneficiare ale infracţiunilor se numără, potrivit anchetatorilor, societăţi din domeniile construcţii de autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie, modă etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb