SENATUL A LUAT ACT DE APROBAREA OUG 84/2021 Liber la debranşarea rău-platnicilor

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 11 august 2021

Senatul a luat act, ieri - cu 70 voturi pentru, 33 de voturi împotrivă, o abţinere şi cinci parlamentari care nu au votat -, de informarea făcută de Guvern în legătură cu adoptarea în 5 august a OUG 84/2021 prin care se abrogă prevederi referitoare la debranşarea/deconectarea clienţilor rău-platnici la gaze naturale şi energie electrică. Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în cinci zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

Prin actul normativ adoptat de Cabinetul Cîţu şi care va fi dezbătut şi votat de Parlament în sesiunea care va începe în luna septembrie, se abrogă articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Astfel, OUG 84/2021 are drept scop revenirea la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG 70/2020, care permit - în condiţii contractuale reglementate - deconectarea clienţilor finali rău-platnici. Actul normativ al Guvernului prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

În legătură cu actul adoptat de Guvern, senatorul social-democrat Radu Ştefan Oprea, vicepreşedinte al Senatului a spus: "Această ordonanţă de urgenţă nu ar fi trebuit să intre pe ordinea de zi pentru că priveşte un fapt grav deoarece ea abrogă intrezicerea debranşării consumatorilor vulnerabili care nu pot plăti facturile azi, din cauza creşterii explozive a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică, cei mai afectaţi fiind cei cu familii numeroase, cu mulţi copii şi venituri mici. Credem că mai important era să prevenim această situaţie şi să fie convocată o sesiune extraordinară pentru adoptarea legii consumatorului vulnerabil şi abia apoi să veniţi cu această ordonanţă de urgenţă".

În replică, Anca Dragu, preşedintele Senatului a precizat că nu este vorba despre adoptarea ordonanţei respective, ci doar de informarea Camerei Superioare a Parlamentului, dar s-a declarat de acord cu necesitatea accelerării procedurii de adoptare a legii consumatorului vulnerabil care se află pe rolul Camerei Deputaţilor.

În legătură cu necesitatea noului act normativ adoptat de Guvern, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România şi Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din România suţin că numărul clienţilor finali casnici şi noncasnici de energie electrică şi gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică şi de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranşărilor a ajuns la aproximativ 209.000 persoane, cu un cuantum al debitelor restante de 249 milioane lei la sfârşitul lunii mai, iar numărul clienţilor care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi este de circa 173.000 la finalul lunii iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb