Senatul a luat act de încetarea mandatului lui Mircea Diaconu

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2012

Senatul a luat act, ieri, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, în lipsa cvorumului de lucru, la şedinţă participând aproximativ douăzeci de parlamentari.

După dezbateri, preşedintele Senatului Crin Antonescu nu a mai supus la vot proiectul de Hotărâre a acestei Camere.

La începutul şedinţei, Crin Antonescu, citat de Mediafax, a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.

Mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a încetat cu data de 19 iunie, postul fiind declarat vacant în Circumscripţia electorală 3 Argeş, colegiul uninominal 1.

CSM a sesizat CCR în cazul lui Diaconu la solicitarea ANI.

ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.

Liderul senatorilor PDL Cristian Rădulescu consideră că, în lipsa cvorumului la şedinţa de plen a Senatului, nu s-a putut declara vacant mandatul senatorului Mircea Diaconu, fapt pentru care acest lucru nu poate fi publicat în Monitorul Oficial şi, în consecinţă, "nu există".

El a susţinut că, potrivit hotărârii ICCJ din data de 19 iunie, mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a încetat, dar plenul Senatului nu a reuşit să declare mandatul vacant, conform Regulamentului Senatului.

El a mai precizat că nu crede că se mai poate convoca un nou plen al Senatului care să întrunească cvorumul de şedinţă.

Şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Intergritate Horia Georgescu a declarat că nu se poate vorbi de revocarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu până nu se publică în Monitorul Oficial (MO) o hotă­râre a Senatului în acest sens.

Preşedintele Comisiei juridice Toni Greblă (PSD) susţine că decizia privind încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial, iar plenul Senatului nu ar fi avut nevoie de cvorum pentru a lua act de acest lucru.

Întrebat cum se poate publica în Monitorul Oficial o hotărâre a plenului Senatului câtă vreme şedinţa de plen nu a avut cvorum potrivit Regulamentului, şedinţa nu a fost deschisă oficial prin anunţarea numărului de senatori prezenţi, iar decizia nu a fost supusă votului, Toni Greblă a răspuns: "Sunteţi într-o dilemă, nu? Deci, noi trebuia să fim în cvorum dacă luam hotărârea de a înceta mandatul domnului Mircea Diaconu. Acum, practic Senatul nu a făcut decât să ia act de decizia justiţiei care a stabilit că din iunie nu mai este senator, i-a încetat calitatea de senator. Noi am luat act cu o întârziere de acest lucru. Aceasta nu este o hotărâre ca toate celelalte, nu se supune la vot, pentru că nu avem ce vota. (...) Aici iei numai act, e o simplă formalitate. Este situaţia atipică".

Purtătorul de cuvânt al ARD Traian Ungureanu a declarat că parlamentarii USL "şi-au bătut joc de prevederile legii" în cazurile Mircea Diaconu şi Ion Stan, arătând că parlamentarul PSD ar fi trebuit lăsat fără imunitate, iar liberalul "trebuia scos cu acte în regulă din Parlament".

El a arătat că parlamentarii USL "nu au mers până la capăt cu procedurile şi "Diaconu nu e practic eliminat din Parlament, iar în cazul lui Ion Stan decizia de ridicare a imunităţii parlamentare a fost amânată până după alegerile parlamentare". Traian Ungureanu crede că "socoteala" USL este că la alegeri Ion Stan câştigă şi devine iar deputat şi în consecinţă toate procedurile vor fi luate de la capăt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb